Odlingskalender – En stor guide säsong för säsong

Att odla och påta i trädgården är såväl roligt som hälsosamt och dessutom kan man få både vackra blommor som goda och närproducerade råvaror.

Men alla är inte proffs i trädgården och har stenkoll på vad som ska odlas vid vilken tid på året, vad man behöver tänka på, och vad man ska undvika.

Därför har vi satt ihop denna guide, för att hjälpa dig hålla koll på när det är dags att så grönsaker inför sommaren och vad man ska tänka på under vintern – och allt annat man behöver ha koll på.

Här går vi igenom tre månader i taget och beskriver vad du ska göra under varje period, när det är läge att börja odla, vad som är viktigt att tänka på, och mycket annat, efter vi tycker att odling och trädgårdsskötsel ska vara enkelt och roligt, inte förvirrande och svårt.

Och det är faktiskt just enkelt och roligt, om man bara vet vad man ska göra. Och när du har läst igenom denna lilla guide så kommer du veta exakt vad du ska göra, såväl nu som resten av året. Lycka till!

Januari, Februari, Mars

I början av året ligger fokus inte på att odla. Man får tyvärr hålla ut lite med det, men att förbereda inför odlingen är ingen dum idé!

Det går till exempel alldeles utmärkt att börja köpa hem fröer och planera vad som ska odlas och när, gå igenom trädgårdsredskapen och se över vad som behöver bytas ut eller införskaffas.

Odlingskalender

Kanske även köpa en trädgårdskalender där man kan ha översikt över vad man har gjort, vad man ska göra, när det ska göras, och så vidare.

Det kan även vara en god idé att ta hand om trädgården, ta bort tung snö från buskar och träd för att undvika att grenar knäcks av tyngden.

I rabatterna kan snön däremot isolera mot kylan, så där kan man istället skotta upp snön. Exempelvis perenner vill gärna ha ett täcke av snö, då klarar de den kalla vintern bättre.

Något annat man kan göra, och bör göra, under vintern är att lägga ut mat till fåglarna. De som stannar här under vintern har svårt att hitta föda. Dessutom är de fina att titta på! En talgboll är lätt att hänga upp, men man kan även lägga ut nötter och solrosfrön eller äppelbitar.

Ett fågelbord kan vara såväl fint som praktiskt, men välj en variant där fåglarna lätt kommer åt maten men inte trampar i den – då kan de nämligen sprida sjukdomar till varandra.

Ett rör där man lägger maten är praktiskt, eller ett litet hus – och de är dessutom väldigt fina som dekoration i trädgården.

Februari

I februari är det äntligen dags att börja odla – förodla åtminstone! En del av alla blommor och grönsaker som gärna vill komma ut i solen i sommar kan du redan nu så i kruka inomhus.

Till exempel chili, purjolök, selleri, och kronärtskocka bör sättas i jord i god tid för att de ska hinna utvecklas. Det finns även några blommor som du kan så redan nu – jätteverbena, pelargon, och heliotrop till exempel.

Det är viktigt att använda väldigt bra jord till dessa eftersom de som tar tid på sig att utvecklas är extra känsliga. Köp speciell sågjord och använd såkrukor.

Odlingskalender

Använd inte gammal jord, och om du använder gamla krukor bör du kolla ordentligt så att de är hela och tvätta dem noggrant.

Använd gärna ett minidrivhus, och så inte för tidigt – läs instruktionerna på påsen för att veta när just den blomman eller grönsaken är redo att sättas i jorden.

Följ även instruktionerna på påsen när det gäller hur djupt ner i jorden fröerna ska, samt vilket avstånd det bör vara mellan fröerna.

Nu kan du så: I februari och mars kan flera blommor och grönsaker förodlas inomhus i kruka. Några av de grönsaker och blommor som tar lång tid på sig att utvecklas och kan förodlas redan nu är chili, purjolök, selleri, kronärtskocka, jätteverbena, pelargon, och heliotrop.

April, Maj, Juni

När temperaturen är över fem plusgrader kan en del fröer sås direkt i kökslandet; kålrot, spenat, ärtor, bondböna, rädisa, och palsternacka till exempel.

Man kan dock avvakta lite om man vill det, eftersom den optimala groningstemperaturen är 15–20 grader. Om du är osäker på temperaturen så kan du testa den med en jordtermometer.

Man kan fortfarande förodla inomhus i april. I början utav månaden så passar det bra att så bland annat sommarflox, blomstertobak, lejongap, murbinka, zinnia, och buskkrasse.

Andra halvan utav april är det dags att förodla rosenskära, blåklint, lobelia, luktärt, solros, och jungfrun i det gröna.

Odlingskalender

Det gäller fortfarande att använda hela och rena krukor, samt såjord. Även minidrivhus är fortfarande en god idé, men inget måste.

Kom också ihåg att sätta skyltar så att du har koll på vad som ligger i jorden, eller använd den tomma fröpåsen – du kan till exempel sätta fast påsen på en blomsterpinne eller tandpetare och sätta i jorden.

Sätt den dock på kanten och inte för långt ned i jorden. Du kan även sätta en lapp eller fröpåse på utsidan av själva krukan.

Nu börjar det bli dags att sätta ut sommarblommorna, men det gäller att vara lite försiktig. En frostnatt kan skada eller till och med döda dem, så sätt inte ut dem allt för tidigt.

I kallare delar av landet kan dessa frostnätter komma så sent som en bit in i juni, så vänta tills risken för sådana nätter är förbi.

Du bör även avhärda plantorna innan du sätter ut dem permanent, alltså vänja dem vid väder och vind och sol. Börja med att låta dem stå ute någon timme första dagen och sedan öka tiden varje dag under en vecka.

Maj

I maj kan de flesta grönsaker sås direkt i kökslandet – till exempel spenat, rädisor, bondbönor, morötter, sallat, rödbetor, och rucola.

Bönor och squash vill ha väldigt varm jord, gärna omkring tjugo grader, så dessa kan du förodla inomhus och sätta ut senare när det har blivit tillräckligt varmt.

Många sommarblommor vill inte förodlas utan mår bäst av att sås direkt i landet – till exempel blåklint, ringblomma, aster, zinnia, blomsterlin, romersk riddarsporre, clarkia, kinesisk förgätmigej, kranskrage, inkakrage, slinger- och buskkrasse, jungfrun i det gröna, jätteeternell och praktmalva.

Odlingskalender

Juni

När juni har gjort entré så är det dags att plantera buskar, träd, och perenner i trädgården. Utbudet i butikerna är som bäst nu och växterna brukar ta sig snabbt.

Se till att gräva igenom jorden ordentligt och ta bort ogräs. Det kan även vara bra att förbättra jorden med planteringsjord eller kogödsel.

Nu kan du så: Det är nu högsäsong för odlingar – såväl inomhus som utomhus. Med andra ord kan nästan allting sås nu! I april–juni kan de flesta grönsaker sås direkt i kökslandet.

När det har blivit tillräckligt varmt kan även sommarblommorna sås utomhus, men vänta tills frostnätterna är förbi. I juni är det även dags för buskar, träd, och perenner att planteras i trädgården.

Juli, Augusti, September

Nu handlar det inte lika mycket om att odla, utan mer om att skörda! Fortsätt att vattna regelbundet så att det fortsätter växa bra, och om du har sått tomater så är det även dags att toppa dem.

Rödbetor, bönor, ärtor, tomater, och morötter har mognat i juli och i augusti är det bara att fortsätta skörda. Det är helt enkelt nu man får belöning för sitt arbete.

Odlingskalender

När du klipper gräsmattan kan du gärna använda lite av det klippta gräset till trädgårdslandet. Lägg gräset, omkring fem centimeter tjockt, mellan raderna i landet. Det ger näring och motverkar även ogräs. Ett enkelt men användbart trick!

Augusti

I augusti kan du även samla frön från ditt eget land. Fröerna lägger du i ett kaffefilter och låter dem torka i rumstemperatur. Till våren går det bra att plocka fram fröna och så dem igen.

Sommarblommorna får nya knoppar under hela sommaren, om du tar hand om dem. Vattna regelbundet och ge dem näring vid varje vattning, en gång i veckan ungefär. Kom även ihåg att ta bort överblommat.

På så sätt får de möjlighet att klara sig hela sommaren och fortsätta blomma. Ja, de kan faktiskt klara sig även efter sommaren, så länge det inte blir frost. Då behöver de inte vattnas och få näring lika ofta som tidigare heller, men lite skötsel behövs.

September

September är en perfekt tid att sätta perenner, buskar, och träd. Så om du är sugen på att odla, eller vill se till att det finns lite nytt i trädgården till nästa år, så går det alldeles utmärkt att göra det nu.

Odlingskalender

Kanske lite bärbuskar som kan ge goda bär nästa sommar, eller något vackert som kan hjälpa till att dekorera trädgården?

Nu kan du så: Nej, nu kan du skörda! Nu blommar dina vackra sommarblommor och grönsakerna går att äta! I september passar det dock bra att sätta perenner, buskar, och träd.

Visserligen ger de ingen större glädje förrän nästa år, men det är bra att vara ute i god tid och nu är dessutom förutsättningarna de bästa för träd och buskar. Du kan även samla in fröer, torka dem inomhus, och så dem till våren!

Oktober, November, December

Nu kan mycket väl frosten vara på ingång, så växter som är känsliga för frost bör tas in nu – om du vill spara dem till nästa år. Tänk på att många av växterna vill ha det svalt men ändå ljust.

Om du placerar dem i till exempel en källare så kan det behövas tillskottsbelysning för att de ska överleva. Desto varmare plats du ställer dem på, desto mer ljus och vatten behöver de.

Vill du göra det lite fint utomhus, till exempel på trappan, så finns det växter som klarar lite frost och kan planteras i kruka. Ljung, alunrot, och prydnadskål är några exempel på vackra växter som klarar av lite lägre temperaturer.

Oktober

Kan man plantera någonting i oktober då? Ja, det kan man faktiskt! Om du inte bor i de kallaste delarna av landet så är oktober en bra tid att plantera rosor, eller en ny häck. Det går alltså utmärkt att redan nu se till så att trädgården är ännu vackrare nästa vår och sommar.

Nu är det också dags att börja mata småfåglarna igen. Många fåglar har nu gett sig av mot varmare klimat, men en del blir kvar över vintern och behöver förstås mat.

Odlingskalender

Talgbollar, nötter, och fröer passar perfekt – välj en eller allihopa. Och som vi nämnde tidigare kan ett litet charmigt fågelbord, kanske i form av ett minihus, även vara en fin dekoration i trädgården?

När snön kommer gäller förstås detsamma som i början utav året – den kan isolera och skydda till exempel perenner från kylan. Buskar och träd vill dock inte ha tung snö på sig eftersom det kan knäcka grenarna.

November och december

I övrigt handlar det nu mest om blommorna som bor inomhus. För självklart kan du ta hand om dina växter hela året – hemma i värmen.

Till jul kan man till exempel göra vackra julgrupper, eller bara köpa hem juliga blommor. För plantera kan man förstås göra hela året – fast på olika sätt.

Nu kan du så: Nu förbereder du främst inför våren, städar upp efter sommaren, och förbereder inför nästa år. Men rosor och häck passar bra att plantera i oktober. Sedan får du plantera inne och ta hand om växterna som bor inomhus.

Sammanfattning

Oavsett om det är februari, juni, eller oktober så kan du odla och ta hand om dina växter. Men eftersom det ska odlas och skördas vid olika tidpunkter, och vi dessutom har ett väldigt varierande klimat med fyra årstider i det här landet, så är det helt olika saker som ska göras under olika delar av året.

Men det är väl knappast någonting negativt – omväxling förnöjer, heter det ju. Redan tidigt under året kan man börja förbereda och förodla. Under våren blir det dags att sätta ut flera plantor, och förplantera andra.

Och under sommaren plockar vi ut resten, och framför allt – börjar skörda. Sommaren är ju som bekant högtiden när det gäller odling, det är då man blir belönad för sitt arbete.

Sommarblommorna kan blomma länge, till och med in på hösten om man har tur, och grönsakerna kan också hålla sig vid liv och skördas ett tag. Men därefter är det dags att städa upp efter säsongen och börja förbereda för våren, lite smått.

Men det finns även sådant som kan planteras senare – rosor och häck kan planteras så sent som i oktober, det är faktiskt som bäst att planera dem just nu.

Med andra ord; det finns alltid någonting att göra i trädgården, eller någonting att förbereda, eller någonting att så. Och visst kan det kännas som en hel del jobb, men så länge man vet vad som ska göras och håller lite koll så är det inte så avancerat som man kanske kan tro.

Det är egentligen mest roligt, bra för hälsan, och, framför allt – det är både gott och nyttigt att äta sina egna grönsaker och fantastiskt att få njuta av vackra blommor i sin egen trädgård.

Lämna en kommentar

Missa inte dagens deals