Bästa Ytterdörren (2024) → BÄST I TEST

Att investera i en bra ytterdörrar är viktigt framför allt av två skäl. För det första vill du ha en kvalitetsdörr som är välisolerad och klarar väder och vind, samtidigt som den förstås är inbrottssäker och stabil. Men en ytterdörr kan också vara ett personligt statement och berätta något om vem som bor i huset. 

En dörr kan säga något om vad som kan förväntas finnas på insidan och du behöver inte välja en neutral och trist dörr bara för att det är standard i många hus. I det här i testet tipsar vi om enkla och klassiska dörrar likväl som dörrar som sätter mer personlig prägel på din entré.

10 Bästa Ytterdörrarna

1. Bäst i test – Swedoor P-100 Ytterdörr S 0502-Y V (90 x 190 cm)

I Swedoors dörrserie Clever-line finns ett antal solida, prisvärda och högkvalitativa ytterdörrar. Den här kundfavoriten är en stilren och klassisk ytterdörr som passar alla typer av byggnader. Dörren är lätt men har en fullt isolerad kärna och skyddar effektivt hemmet mot väder och vind. Karmen är utrustad med justerbara gångjärn och även ett förstärkt slutbläck. 

Dörren levereras färdigmonterad i karmen och är därför extra lätt att få på plats. På sidorna finns heltäckande aluminiumplåtar och dörrbladstjockleken är 60 mm. Dörren är behandlad med syrahärdad lackfärg som har exceptionell hållbarhet och väderbeständighet.

2. Swedoor P-1700 Ytterdörr Klarglas S 0502-Y V (100 x 210 cm)

Även Swedoor P-1700 Ytterdörr Klarglas S 0502-Y V är från samma dörrserie vår vinnare. Även den har en lätt men mycket välisolerad stomme av polystyren cellplast och heltäckande aluminiumplåtar på båda sidor som bidrar till att dörren är mycket väderbeständig. 

Modellen är också behandlad med företagets syrahärdande lackfärg som gör att dörren kommer att hålla i många år. Ett bevis på att tillverkarna har gott självförtroende i den här frågan är att de erbjuder en 10 års garanti på produkten. 

Dörren har ett fönster i klarglas som ger ett elegant och modernt utseende, samtidigt som det också ger ett behagligt ljusinsläpp, utan att för den sakens skull ge insyn.

3. SAFCO Basic Y-60 Vaxjo Ytterdörr Klarglas S 0502-Y H (100 x 210 cm)

Ytterdörren från SAFCO liknar modellen med klarglas här ovanför, men har ett annat material och passar tack vare tjocklek och isolering i sammanhang där du vill ha ännu mer isoleringsförmåga än vad Swedoors alternativ erbjuder. 

Dörren har ett isolerat dubbelglas och tjockleken på dörrbladet är hela 62 mm. Ramen är tillverkad i massivt trä och polystyrenet som dörren är isolerad med är fukttåligt och mycket väl isolerande. Dörrbladet är färdigt tätad med tätningslist. I nedre kant har den en tröskel i kraftigt ädelträ som också har slitskydd.

4. Swedoor Clever-Line P-400 Ytterdörr Cotswoldglas S 0502-Y H (90 x 190 cm)

För dig som vill ha en klassisk dörr kan vi rekommendera Swedoors ytterdörr med dekorspröjs och cotswoldglas. Den har en snygg dekorspröjs och en elegant spårfräsning nedtill. 

Även den här ytterdörren har en fullt isolerad stomme, ett förstärkt slutbläck och justerbara gångjärn. För att sätta din egen prägel på dörren kompletterar du själv med handtag och låscylinder. 

Det här är en dörr som passar på många ställen i ett hus och fungerar precis lika bra ut till trädgården på baksidan av huset som en entrédörr. Det är helt enkelt en mycket snygg och prisvärd dörr för dig som vill ha en klassisk villadörr med fönster utan insyn.

5. SAFCO Ystad Ytterdörr S 0502-Y V (90 x 200 cm)

SAFCOS ytterdörr Ystad är en annan väldigt omtyckt ytterdörr som finns i mångas hem. SAFCO är ett svenskt företag och tillverkar dörrar som är avsedda att klara vårt svenska klimat året runt och det gäller förstås också den här tjocka och välisolerade dörren. Den levereras komplett med tröskel och slitskydd i aluminium samt tätningslist runt hela dörren.  

Det låga U-värdet på 0,77 garanterar att det här är en ytterdörr som klarar av enormt hårt väder utan att inomhustemperaturen påverkas. Dörren Ystad levereras med 5 års formgaranti. 

6. Scandidoor Basic Ytterdörr Klarglas S 0502-Y V (90 x 200 cm)

Ytterdörren Basic från företaget Scandidoor är en klassisk och vacker ytterdörr med vertikala spårfräsningar i dörrbladet, i kombination med ett elegant glasfönster som är spröjsat på utsidan.  

Dörrbladet är hela 64 mm tjock och har en fullgod isolering och en kraftfull ram av solid furu.  Den levereras med 8 karmhylsor, vilket gör att det blir enklare att montera dörren och det gör också det här paketet komplett och färdigt att montera direkt vid leverans. 

I sidan finns tre kraftiga gångjärn och bakkantssäkring, vilket gör att den här dörren tål hårt slitage och är ett perfekt alternativ för den stora familjen, där ytterdörren används väldigt mycket.

7. Swedoor Corelli Ytterdörr Dekorglas S 0502-Y H (100 x 210 cm)

Swedoor har en rolig serie dörrar som de döpt efter viktiga kompositörer i musikhistorien och Corelli ger en flärd av svunna tider i och med det vackra, spröjsade fönstret med dekor upptill. 

Den här högerhängda dörren är en modern och gedigen dörr av högsta klass trots det romantiska uttrycket. Du får alla högkvalitativa funktioner som varumärket Swedoor står för.  Det är en isolerad ytterdörr komplett med bleckspik, tröskelbleck, distanskilar, handtag med mera som gör att du kan installera den direkt när du får hem den.

8. Swedoor Advance Line Function Amazon Ytterdörr Klarglas S 0502-Y V (90 x 200 cm)

Ytterdörren  Amazon är en dörr som tar sitt avstamp i funkisens eleganta enkelhet, samtidigt som den är en dörr som är konstruerad i återvinningsbart naturmaterial i form av massivt träfiber. Det är ett material som har så kallad hög värmetröghet, det vill säga att den inte släpper ut värme och den har exceptionellt bra isoleringsförmåga. 

Karmen är byggt av ett kvistfritt ramverk som har extra förstärkningar vid lås och gångjärn.  Med i köpet av dörren får du infästning för dörrbroms, gångjärn och tröskel.

9. Polardörren Follow Me Ytterdörr Frostat glas S 0502-Y H (100 x 210 cm)

Ytterdörren Follow Me från Polardörren är en ytterdörr som är tillverkad i ett eget material och avsedd för att hålla länge. Dörren tål hårt väder utan att slitas och är lämplig i alla delar av delar av Sverige eftersom den tål både kyla, hetta, regn, fukt och torka. Den har en mycket hög kvalitet tack vare det exceptionella materialet. 

Den annorlunda formgivningen på glaset ger en garanterat personlig prägel på fasaden och är perfekt för dig som vill ha en personlig och unik entrédörr. Dörren har ett u-värde på 0,9.

10. SAFCO Basic Y-20 Ystad Ytterdörr S 9000-N H (100 x 210 cm)

Sist ut har vi en snygg trädörr som är väl isolerad och tål hög luftfuktighet. Den medföljande karmen är tillverkad i solid furu och med köpet får du också en kraftig och vacker tröskel i ädelträ med aluminiumskydd på kanterna. Det är samma grundmodell som den andra dörren med samma namn i testet men bredare och dessutom svartlackad. 

Eftersom det är en svart dörr bör du inte placera den i söderläge på grund av att färgen då kan blekna med tiden. Det gäller alla svarta dörrar från olika varumärken och är absolut inte en brist i just den här dörrens kvalitet. SAFCO Basic Y-20 Ystad Ytterdörr S 9000-N H är en snygg, enkel och funktionell dörr där alla tillbehör ingår för montering. Dörren har ett lågt u-värde på 0,77.

Tänk på det här innan du köper ytterdörr

En ytterdörr är ett jätteviktigt inköp och det kan ta lite tid innan du hittar rätt eftersom marknaden är så enormt stor. Bor du i en del av landet där ditt hus och även ytterdörren är hårt väderutsatt av blåst, nederbörd och kyla är det extra viktigt att du köper en kvalitetsdörr. Två viktiga aspekter att ta hänsyn till när du ska köpa en ny ytterdörr är framförallt:

Modulmått

Det här är ett mått som anger öppningen i väggen där dörrkarmen med ytterdörr ska monteras. Välj alltid en ytterdörr med justerbara mått så att det finns utrymme att justera karmen så att du kan få den på plats på ett optimalt sätt, så att dörren kommer att fungera som den ska. 

U-värde

Det vanligaste måttet för att redogöra för energieffektiviteten hos en dörr är att ange u-värde.  Ju lägre u-värde, desto mer energieffektiv dörr får du. Ett lågt u-värde betyder alltså mer isoleringsförmåga och även att dörren inte släpper ut värme i för hög utsträckning.

Vanliga frågor om ytterdörrar

Vad kostar en bra ytterdörr?

Ca 2 500-15 000 kr.

Vilken är den bästa ytterdörren?

Swedoor P-100 Ytterdörr S 0502-Y V (90x190cm)

Lämna en kommentar

Missa inte dagens deals