Bästa vertikalskäraren 2024 – Alltid frisk och grön gräsmatta

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

En vertikalskärare kan man till utseendet missta för en gräsklippare. Den används dock inte för att klippa gräs med, utan för att göra gräset grönt.

Det finns flera olika metoder för att göra en trött och brun gräsmatta grönskande och fräsch, utan att vara tvungen att lägga om hela gräsmattan. Vertikalskärare är definitivt ett av de effektivaste och säkraste sättet att göra det på.

Den grundläggande funktionen hos en vertikalskärare är att den luftar rötterna och tar samtidigt bort döda rötter, samt mossa som börjat växa i gräsmattan.

Maskinen fungerar genom att den skär upp skåror i gräsmattan och på så vis får gräsrötterna tillgång till det syre som de behöver. Använder man vertikalskäraren två gånger per år, så har man ett garanterat resultat med en otroligt fräsch och grön gräsmatta.

Premiumvinnaren i dagens test heter MTD Vertikalskärare Optima 35 VO och är en maskin med hög prestanda. Mellanklassen är en batteridriven variant från Hecht och är perfekt för personen med en villaträdgård.

I budgetklassen har vi en eldriven vertikalskärare som heter MTD Smart 30 VE. För den med riktigt höga krav vill vi presentera Honda Bensindriven Vertikalskärare med Hondamotor.

Premium: MTD Vertikalskärare Optima 35 VO

Vertikalskärare Optima är för er som har större ägor som har gräsmattor som behöver hållas fräscha. Den kan vara något för den som äger en större gård eller är ansvarig för en golfbana, exempelvis.

Då är den här vertikalskäraren perfekt att fräscha upp gräset med. Den är bensindriven och naturligtvis kan man använda den på mindre områden också.

Vill man använda den på ett optimalt sätt, så passar den allra bäst för lite mer krävande arbeten. Som alla bensindrivna maskiner har den en viss bullernivå och det bör man naturligtvis tänka på, om man är i ljudkänslig miljö.

Fördelar

 • Hög prestanda
 • Höj- och sänkbart blad

Nackdelar

 • Bensindriven
 • Tung

Mellan: Hecht Batteridriven Vertikalskärare med 38 cm Klippbredd

För er som bor i villa i ett tätbebyggt område är det jätteskönt att ha maskiner som är tystgående. Batteridrivet är helt klart att föredra och passar dessutom garanterat för alla normala trädgårdsarbeten.

Vertikalskäraren från Hecht erbjuder allt detta och producenten är en världsberömd tillverkare av trädgårdsredskap. Här får du lång garantitid och hög kvalitet till bästa pris.

Fördelar

 • Lätt
 • Tystgående

Nackdelar

 • Kan ha svårt att skära sig igenom riktigt täta och gamla, mossiga gräsmattor

Budget: MTD Vertikalskärare Smart 30 VE

Maskiner som används med elsladd är i första hand tänkta för mindre områden, annars blir de lätt för komplicerade att använda.

Därför är vertikalskäraren Smart lämpligast att använda på små tomter, såsom radhusträdgårdar eller på landet där man kanske bara har en liten gräsmatta och mest naturtomt. Men har man inget större område än så att sköta är den verkligen perfekt och fantastiskt prisvärd.

Fördelar

 • Tystgående
 • Mycket prisvärd

Nackdelar

 • Man måste vara försiktig så att man inte kör på sladden av misstag

Special: Honda Bensindriven Vertikalskärare med Hondamotor

För den som vill ha riktig power och känner att premiumvinnaren inte täcker behovet har vi en specialare som klarar även de mest hårdföra gräsmattor över stora arealer. Hondamotorer är välkända för sin höga kvalitet och här har man en stabil maskin i många år framöver.

Fördelar

 • Stark fyrtaktsmotor
 • En uteffekt på 4 hp
 • Hjul med kullager

Nackdelar

 • Tung
 • Kräver en van användare

Köpguide

Många som har kämpat med sin bruna gräsmatta tror att slaget är förlorat och att den alltid kommer att vara brun. Men så behöver verkligen inte vara fallet!

Vertikalmaskinen är försedd med små valsar på undersidan och det är de som skär upp skårorna i gräsmattan. I samma veva som skårorna skärs upp avlägsnas dött material och mossa som man inte vill ha i gräsmattan.

Det finns flera olika modeller av vertikalskärare. Det finns både maskindrivna och elektriska varianter. De elektriska maskinerna är smidiga att arbeta med, men kan vanligtvis inte jobba med samma styrka och kraft.

Så har man en stor gräsmatta och en som är i väldigt dåligt skick kan det vara värt att satsa på en motordriven, men det är ju såklart upp till var och en.

Vertikalskärarens uppsamlare

Vertikalskäraren drar som sagt upp rötter och mossa och även här finns det olika funktioner att välja mellan. Vissa har en uppsamlingspåse där resterna samlas.

I annat fall så får man kratta upp det efteråt. Om materialet är finfördelat kan man lämna det kvar på gräsmattan som gödningsmedel. Huruvida man vill ha en uppsamlingspåse eller inte beror på.

Har man stora områden att klippa, så kan faktiskt uppsamlaren bli ett extra arbetsmoment eftersom den fylls upp snabbt och behöver tömmas ofta. Det kan helt enkelt då kännas mer praktiskt att kratta upp mossan efteråt istället.

Överlägsen metod

Vertikalskäraren uppfyller alltså inte bara behovet att göra gräsmattan grönare, utan förser den också med extra näring. En nackdel kan förstås vara att vertikalskäraren kostar en del iochmed inköp och att man använder den bara ett par gånger om året.

Men att förargas över en brun gräsmatta kan för många vara ännu mer irriterande än att lägga ut en engångssumma för en vertikalskärare.

Dessutom kommer ni att märka att ni är mindre beroende av att vattna gräsmattan. På så vis kan vertikalskäraren vara mycket mer effektiv än bevattning och du gör därmed också en miljöinsats.

Valet av vertikalskärare

Kvaliteten på olika vertikalskärare på marknaden varierar en hel del. Priset är en riktlinje, men det är inte alltid den dyraste som är den bästa.

Därför har vi sammanställt det här testet för att reda ut begreppen och hjälpa er att göra ett bra val och kunna hålla koll på parametrar som är viktiga.

En bra vertikalskärare ska naturligtvis vara effektiv, men den ska också vara säker att använda och även vara ergonomisk. För många kan det också vara en fördel om valsarna går att ställa in i olika höjdlägen.

Våra favoriter

Premium: MTD Vertikalskärare Optima 35 VO

Har ni en gård eller ett större område där ni vill hålla gräsmattan fräsch är Optima definitivt en av de vertikalskärare man ska titta närmare på.

Den är påkostad och innovativ på många sätt och har detaljer som gör att den är användbar under många olika förhållanden. 

När det gäller gräsuppsamlaren på den här maskinen utgör den definitivt ett undantag när det gäller opraktiska uppsamlare. Den här är på hela 45 liter och klarar alltså av en stor mängd gräs innan den behöver tömmas.

Handtaget kan man fälla ihop och på så vis även enkelt transportera vertikalskäraren i ett bagageutrymme eller på ett  bilsläp. Hjulen är utrustade med kullager, vilket gör att den passar i kuperad terräng och på svåra underlag utan problem.

Mossrivarvalsen är mycket effektiv och det gäller även knivvalsen som består av 16 singelknivar för största effektivitet. Justeringshöjden är 15 mm. Det här är verkligen en maskin där man gör det så lätt för användaren som möjligt.

Fördelar

 • Hög prestanda
 • Höj- och sänkbart blad

Nackdelar

 • Bensindriven
 • Tung

Mellan: Hecht Batteridriven Vertikalskärare med 38 cm Klippbredd

Mellanklassens vinnare är perfekt för villaägaren eller den som har en gräsmatta på lantstället. Den är batteridriven med ett plastchassi som gör den lätt att transportera och hantera.

Maxhastigheten på knivarna är 32.000 rpm och även på den här modellen kan man göra en höjdjustering på 15 mm. Uppsamlingsbehållarens storlek är på hela 45 liter.

Den väger inte mycket mer än en skottkärra med sina 14,5 kg. Det är alltså en mycket behändig vertikalskärare att ha hemma i förrådet eller i garaget och kunna ta ut vid behov.

Arbetsbredden är på 38 cm, vilket ändå är tillräckligt mycket för att det ska gå relativt snabbt att jobba sig igenom gräsmattan i villaträdgården.

Handtaget har en ergonomisk handbroms som gör den bekväm och säker att köra. Hecht är ett mycket välkänt märke med långa garantitider och den här har en garanti på två år.

Fördelar

 • Lätt
 • Tystgående

Nackdelar

 • Kan ha svårt att skära sig igenom riktigt täta och gamla, mossiga gräsmattor

Budget: MTD Vertikalskärare Smart 30 VE

Smart är en liten och nätt vertikalskärare som är perfekt att använda på radhustomten eller i villaträdgården. Den har en arbetsbredd på 30 cm och en 1200 watts motor, vilket är alldeles tillräckligt för att klara av en mindre villaträdgård eller radhusträdgården.

Notera att den behöver anslutas till ett elnät och går alltså med sladd. Det begränsar naturligtvis användningen en del.

Den lätta vikten på 11 kilo gör även det att den är lätt att hantera och dessutom väldigt enkel att stuva undan när man inte ska använda den.

Investeringen är inte heller stor alls och kostar inte mer än ett manuellt trädgårdsverktyg. Det är helt klart värt det, även om man bara använder den två gånger per år.

Den kan, trots sitt budgetpris, reglera arbetsdjupet upp till 12 mm. Med i köpet får man både en knivbalk och en mossrivarbalk, vilket gör att man kan använda den både för vertikalskärning och mossrivning. En riktigt fin maskin, poängterar juryn!

Fördelar

 • Tystgående
 • Mycket prisvärd

Nackdelar

 • Man måste vara försiktig så att man inte kör på sladden av misstag

Special: Honda Bensindriven Vertikalskärare med Hondamotor

Tror ni inte att ni skulle bli nöjda med premiumvinnaren bland vertikalskärarna, utan vill ha en riktig monstervariant? Då behöver ni inte leta längre för här har vi nämligen en bensindriven vertikalskärare med äkta Honda-motor.

Det är en fyrtaktsmotor vi talar om här och med ett chassi i metall, kullager i hjulen, och 16 knivar, så får man en prestanda som är ojämförbart med det mesta.

Arbetsbredden är hela 38 centimeter och knivarna kan justeras upp till 10 mm. Den har även en behållare för klippavfall på 45 liter. Man manövrerar den bekvämt från handtaget och på vänster sida finns en handbroms.

Den kör man med lätthet och det är mycket liten ansträngning att använda den. Dock är ljudet högt och man behöver hörselkåpor när man jobbar med den. Vertikalskäraren med Hondamotor har en garantitid på två år.

Fördelar

 • Stark fyrtaktsmotor
 • En uteffekt på 4 hp
 • Hjul med kullager

Nackdelar

 • Tung
 • Kräver en van användare

Våra utmanare

Hecht Eldriven Vertikalskärare med 38 cm Klippbredd

Här har vi en elektrisk variant av vertikalskärare. Motorn är på 250 volt med en effekt på 1700 watt. Maxhastigheten på knivarna är 1200 rpm, vilket ändå är kraftfullt. Den har en mycket generös behållare på 50 liter. Arbetsbredden är hela 38 cm.

Det är en kraftfull maskin som även klarar av större trädgårdar och dess rekommenderade klippyta är 1200 kvm. Nackdelen är naturligtvis att den drivs med sladd och man bör komplettera med en kabel i en väl synlig färg, så att man inte riskerar köra på den.

Tack vare plastchassit och den kompakta motorn är den relativt lätt med sina 15 kilo. Den har hela 20 metallknivar och är därmed mycket effektiv.

Fördelar

 • Kraftfull
 • Lätt att hantera

Nackdelar

 • Trivs med sladd

Verto Vertikalskärare 1400 W

Vertos vertikalskärare är en eldriven maskin som är uppdelad i två system; en för luftning och en för borttagning av mossa. Den kan justeras mellan olika lägen på upp till 17 mm.

Motoreffekten är 1400 watt och den rekommenderade klippytan är 800 kvm. Det här är alltså en skärare för den som inte har allt för avancerade behov. Handtaget är ställbart för bekväm arbetshöjd.

Fördelar

 • Liten och smidig
 • 2 års garanti

Nackdelar

 • Små hjul

Wolf-Garten Vertikalskärare VA 378 E


Vertikalskäraren från Wolf-Garten har en dubbel vals för både mossa, avrivning, och skärning. Den drivs med el och kräver alltså att man kopplar upp den med en sladd till ett elnät. Skäraren är utrustad med 14 knivar och en arbetsbredd på 37 cm.

Motorn på 1800 watt är tillräckligt stark för att den även ska klara av svårare gräsmattor med mycket mossa. Höjdjusteringen görs centralt vid handtaget och är lätt att hantera. Skäraren kan justeras mellan 0-12 mm.

Avfallsuppsamlaren är väldigt generös i förhållande till storleken: en uppsamlingspåse på hela 50 liter gör att du kan köra med den länge, utan att behöva tömma påsen.

Fördelar

 • Lätt att köra
 • Bra för nybörjare
 • Billig

Nackdelar

 • Elsladd kräver försiktighet

Lämna en kommentar

Missa inte dagens deals