Bästa Växthuset (2024) → BÄST I TEST

Att köpa växthus är en stor investering och det finns en rad olika varianter att välja mellan. Det är alltså många detaljer att ta hänsyn till. Det stora utbudet och alla specialfinesser gör att det kan kännas komplicerat att välja växthus och här nedan listar vi några saker som är särskilt viktiga att tänka på innan du slår till med ditt köp. 

Ett växthus kan antingen vara en helt fristående modul eller så kan du välja ett som du monterar fast på husfasaden. De här modellerna är oftast lätta att få upp och är lättskötta. Framförallt tar de här varianterna mindre plats och ger möjlighet för alla som inte har så gott om utrymme på balkongen att odla.

10 Bästa Växthusen

1. Bäst i test – Vitavia Sirius 13 m² Aluminium Glas

Ett väldigt populärt växthus som också blev vår testvinnare är Vitavia Sirius 13m² Aluminium Glas. Det är ett 13 kvadratmeter stort korsformat växthus som också kan användas som en inglasad paviljong att sitta i. Det är ett härligt ställe att koppla av på varma vårdagar eller sena sommarkvällar när värmen fortfarande ligger kvar i växthuset. 

Modellen kan väljas i flera färger på stommarna och de finns i svart eller grönt lack, alternativt anodiserad aluminium. Takhöjden på 2,52 m gör det här till ett härligt och rymligt växthus som känns luftigt och behagligt att vistas i. I köpet ingår skjutdörrar, glas och takfönster med manuell öppning samt sockel.

2. Palmako Emilia 8.2 m² Trä Glas

Det mycket eleganta men samtidigt stabila växthuset Emilia från Palmako är ett fristående växthus som är 8, 2 kvadratmeter stort. Det ger gott om odlingsyta och är tillräckligt stort för att det också ska gå att få in en sittgrupp om du vill använda det som inglasad uteplats. 

Växthuset har en stomme av tryckimpregnerad nordisk gran, vilket ger konstruktionen väldigt mycket karaktär och det här är verkligen en modul som pryder sin plats i trädgården. Samtidigt gör den absolut inget avkall på funktionen och tack vare ventilationsfönstren upptill kan du reglera värmen på ett sätt som gör det till ett mycket effektivt växthus.

3. Jula Axley Pallet Collar Rostfritt stål PVC-plast

Med den här otroligt smarta och smidiga lösningen kan du göra din pallkrage till ett litet växthus! Den smarta konstruktionen är anpassad för att monteras på klassiska pallkragar med måtten 120 x 80 cm och det innebär att det i praktiken går att göra en vanlig pallkrage till ett fullvärdigt växthus. 

Stommen består av en konstruktion i pulverlackat stål som du snabbt och enkelt monterar ihop med hjälp av integrerade kopplingar. Du behöver inte några verktyg för att utföra arbetet. Överdraget är tillverkat i tålig PE-plast  och är utrustad med två takluckor och en rejäl dörröppning.

4. Vitavia Hera 4.5 m² Aluminium Glas

Det söta lilla växthuset Vitavia Hera är konstruerat som en paviljong och kan användas som en behaglig uteplats att sitta i och naturligtvis också för odling. Växthuset är konstruerat av en kraftig ram av aluminium och du kan välja mellan antingen polykarbonat eller glasfönster.  

Det ingår ingen sockel i köpet men det går däremot att beställa till, vilket gör att du kan få en mycket stabil bas på växthuset som du vet är anpassad för konstruktionen. Växthuset är utrustad med en lättmanövrerad skjutdörr på kullager.

5. Vitavia IDA Vægdrivhus 3.3 m² Aluminium Polycarbonate

Här har vi ett otroligt trevligt och smidigt väggfast växthus som är perfekt för alla odlingsintresserade som har en begränsad yta att ha växthuset på. Den är perfekt för balkonger, radhusträdgårdar och andra utrymmen där det inte finns så mycket utrymme som du trots allt skulle vilja använda som växthus.  

Modellen är utrustad med takränna och med en mycket lättanvänd skjutdörr. Som tillbehör kan du köpa hyllor som gör att du kan öka odlingsytan ännu mer. Höjden är 2,55 meter så den är bekväm odla i och du kan sticka in huvudet utan att behöva böja dig. Även här kan du välja mellan polykarbonat eller glasfönster.

6. Palram Balance 8.9 m² Aluminium Polycarbonate

Här har vi ett växthus med ett klassiskt utseende som med sina mått på nästan nio kvadratmeter ger gott om odlingsutrymme för allt från tomater till pumpor och exotiska frukter.  

Designen är robust och gedigen och det klassiska utseendet gör att den passar utmärkt i de flesta trädgårdar och definitivt pryder sin plats där. Höjden är 229 cm så här går det bra att stå upprätt. Materialet består av rostbeständig, pulverlackad aluminiumram och glaset tillverkat i UV-skyddat polykarbonatpanel som ger 90 procentigt ljusinflöde, samtidigt som den blockerar skadlig UV-strålning.

7. Halls Popular 106 6.2 m² Aluminium Glas

Precis som vår testvinnare är också det här omtyckta växthuset från Halls en storsäljare. Den är i lagom storlek för nybörjare med sina 6,2 kvm, men ändå tillräckligt stor för att det ska få plats mycket plantor i växthuset, vilket gör att den passar mer erfarna växthusodlare också.  

Konstruktionen är mycket lätt att montera ihop och det medföljande glasen monterar du ihop med hjälp av clips och gummipackningar. Vill du ha ett fundament till växthuset går det att köpa separat. Även på den här modellen kan du välja väggar och tak i polykarbonat eller glas. Dessutom kan du komplettera växthuset med hyllor, bord, fönsteröppnare och till och med bevattningssystem.

8. Palram Harmony 4.6 m² Aluminium Polycarbonate

Växthuset Harmony är nästan 5 kvadratmeter stort och perfekt för dig som har en liten mindre trädgård. Den har den klassiska växthuskonstruktionen och här kan du både förlänga odlingssäsongen, förkultivera och använda den som ett behagligt uterum vår, höst och sommarkvällar.  

Konstruktionen är tillverkad i aluminium och sockeln som ingår i köpet är av galvaniserat stål. Konstruktionen är robust och mer eller mindre underhållsfri så länge du håller snö borta från taket, vilket förstås inte är komplicerat med lutande takkonstruktioner. Konstruktionen har integrerade takrännor som gör att du enkelt kan samla vatten till din växthusbevattning i en tunna utanför växthuset.

9. VidaXL Greenhouse 7.03 m² Aluminium Polycarbonate

Det mycket rymliga växthuset från VidaXL har en golvyta på hela 7 kvadratmeter och rymmer därmed stora odlingar. 

Det är perfekt för dig som vill som ha ett självhushåll eller som vill odla exotiska frukter som kräver längre säsonger och högre värme. Det är ett massivt och stabilt växthus i en underhållsfri aluminiumstomme och glaspanelerna är tillverkade av UV-beständig polykarbonatpanel. 

Det gör att växthuset är effektivt isolerat. Det ingår också vattenrännor som transporterar bort allt regnvatten och som du kan fånga upp i en tunna för bevattning av dina odlingar. Fundament ingår inte utan köpes separat.

10. Palram Clear Grow House 0.8 m² Aluminium Polycarbonate

Växthuset Palram Clear Grow House 0.8m² Aluminium Polycarbonate är perfekt för dig som har en liten yta att odla på och med den här väggmonterade modulen kan du odla dina egna grönsaker och frukter även om du har en liten yta. Den är dessutom estetisk och pryder definitivt sin plats på balkongen eller uteplatsen. Det är ett perfekt alternativ för alla vänner av trädgårdsodling som inte har så mycket utrymme.  

Med i köpet ingår också en justerbar takventil, vilket ger en bra luftcirkulation och den galvaniserade stålbasen är en garanti för att konstruktionen blir mycket hållbar.

Tänk på det här innan du köper växthus

Storleken på växthuset är naturligtvis också avgörande. Vill du kunna möblera det med bord och stolar är också viktigt att höjden är tillräcklig för att det ska bli bekvämt att vara i växthuset. Behöver du en ordentligt takhöjd finns det gott om växthus som har 250 cm i takhöjd.

Tillbehör

Vill du öka odlingsarealen kan vi rekommendera att du installerar hyllor i växthuset. Då får du plats med mycket mer och det är inte minst något som kan passa bra om du försår väldigt mycket i växthuset.  

I vissa växthus ingår ingen sockel utan är något som du måste köpa till. Du måste också bestämma dig för vilken grund du vill att växthuset ska stå på. 

Fönster

När det gäller fönstren finns det två vanliga varianter: antingen glas eller plykarbonat. Glas är helt transparent och ger massor med värme och ljus in i växthuset. Polykarbonaten håller växthuset svalare och är ett hållbarare material.

Vanliga frågor om växthus

Hur stort växthus får man bygga utan bygglov?

Oftast behöver växthus under 15 kvm inte bygglov.

Hur stort växthus ska man ha?

Mellan 4 och 8 kvadratmeter är lagom för de flesta

Vilket växthus ska jag köpa?

Vitavia Sirius 13m² Aluminium Glas är ett av marknadens mest populära växthus.

Vad är skillnaden mellan orangeri och växthus?

Orangeriet är uppvärmt även vintertid.

Lämna en kommentar

Missa inte dagens deals