Bästa Varmkomposten (2024) → BÄST I TEST

En varmkompost är ett suveränt sätt att både minska sopberget och få exceptionellt näringsrik mylla till trädgården. Det finns varmkomposter av olika storlek numera och oavsett om du är ett litet eller stort hushåll har du stor glädje och nytta av en varmkompost. 

I en bra varmkompost kan du kombinera hushålls- och matavfall eller välja att endast kompostera den ena av dessa två. Det är lite pyssel att sköta om den, alldeles särskilt om du använder den för hushållsrester, men oftast ingår det en komposteringsguide i köpet som gör att du kan få det rätt från allra första början.

3 Bästa Varmkomposterna

1. Bäst i test – Greenline Master Plus 375 L

Varmkomposten Greenline Master plus 375 L är en extra köldtålig varmkompost som gör att både hushålls- och trädgårdsavfall kan komposteras under hela året. Det är en riktig superkompost som fungerar ända ner till ner 25 minusgrader. Locket kan du öppna med en hand och den har ett effektivt snäpplås som är lufttätt helt och hållet.  

Kompostbehållaren har sidor med patenterad airtec-teknik som främjar syretillförsel samtidigt som den uppfyller alla krav för skadedjurssäkerhet. Den är lätt att tömma genom att en av sidorna tas bort. Greenline Master Plus 375 L har 5 års garanti mot fabrikationsfel vid köp.

2. Greenline Mully 360 L

Här har vi testets andra kompost från Greenline vid namn Mully 360 L. Den är något mindre än vår vinnare och fungerar också lite annorlunda. Den här klarar temperaturer ner till 15 minusgrader men kan kompostera året runt, precis som den andra modellen. Formen är konisk och du fyller på den från ovansidan och när du vill tömma den är det bara att plocka bort en av sidorna. 

Med i köpet får du en praktisk komposthandbok med information om hur du komposterar hushålls- och trädgårdsavfall på ett effektivt sätt som ger dig näringsrik mylla.

3. Nature Compost Burnerl 46x72cm

Det tredje och sista alternativet i vårt test av varmkomposter är ett spännande och något annorlunda alternativ för alla er som funderar på en varmkompost till trädgårdsavfallet. Det här är inte en trädgårdskompost i ordets traditionella bemärkelse utan en variant där du enkelt kan förbränna trädgårdskompost till träaska. 

Komposten är utrustad med en behållare i galvaniserat stål och ett tättslutande lock samt bärhandtag. Efter att du använt den får du näringsrik aska som är ett perfekt näringstillskott till frukt, grönsaker och blomster i trädgården.

Tänk på det här innan du köper varmkompost

En bra varmkompost är väldigt praktiskt om du har trädgård. Den gör att du både producerar mindre sopor och får en effektiv omvandling av kompost till mylla. Fundera över sådant som storlek och var du ska placera komposten i trädgården. Två andra viktiga aspekter att ta i beaktande är också faktorerna nedan. 

Färg

Du vill förstås att din kompost ska smälta in i trädgården så bra som möjligt. De flesta med trädgård lägger ner stor omsorg på att hålla den vacker och då vill du sannolikt inte ha någon mindre tilltalande variant som förstör allt du har har byggt upp i din trädgård. Så en diskret färg med svart eller mörkgrönt är exempelvis ett relativt säkert kort för att den inte ska dominera i trädgården. 

Skadedjurssäker

Om du ska ha hushållsavfall i din varmkompost är det alldeles särskilt viktigt att den är garanterat skadedjurssäker. För att inga ovälkomna skadedjur och insekter ska kunna ta sig in i komposten måste du montera den rätt. Var därför väldigt noga med det när du fått hem din kompost.

Vanliga frågor om varmkompster

Hur sköter jag en varmkompost?

Genom att följa anvisningarna noga.

Vad ska jag ha i en varmkompost?

Trädgårds- och hushållsavfall varvat med specialströ.

Hur lång tid tar det för en varmkompost att kompostera?

Ca 6 månader i genomsnitt.

Lämna en kommentar

Missa inte dagens deals