Bästa uterummet 2024 – Från vinterträdgård till sommarrum

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Det finns många typer av tillbyggnader man kan göra på en fastighet och uterum är en av dessa som blivit mycket populära på senaste tid. En anledning till det är nog att det oftast är en relativt enkel konstruktion som gör att utrymmet fungerar som en inglasad veranda på t.ex altanen eller i trädgården.

Många uterum kan anslutas direkt till till byggnaden eller placeras separat ute i trädgården. Genom uterum kan man njuta av vackra och ljusa sommarkvällar även när det inte är så varmt ute.

Det är också ett kostnadseffektivt sätt att bygga ut sommarstället eller huset på om rummet är tillräckligt isolerat för att kunna användas året om, som till exempel ett extra vardagsrum eller  stämningsfull matplats.

Premiumvinnare i den här sammanställningen av uterum blev Byggmax Komplett Uterum 14,5m2. I mellanklassen vann det högkvalitativa Palram Uterum Sanremo.

En budgetvariant av mycket fin kvalitet har vi med också; den heter Fira Uterum, är fyrkantig, och definitivt värt att titta på.

Premium: Byggmax Komplett Uterum

Det fristående uterummet Komplett är den givna premiumvinnaren. Till en prisvärd summa får du ett vackert uterum om 14,5 kvm som du också vid beställningen kan anpassa för just dina behov.

Här finns tre typer av glas att välja emellan och du kan beställa glas som gör att uterummet blir funktionellt för åretruntboende, eller så kan man bara beställa ett enkelglas för sommaruterummet.

Ni kan själva påverka kostnaden mycket här och bara spendera så mycket som behövs för att ni ska uppnå just era behov.

Fördelar

 • Stomme av limträ
 • Prisvärt
 • Detaljerade monteringsanvisningar

Nackdelar

 • Tung att montera upp på grund av materialet, man behöver vara fler personer

Mellan: Palram Uterum Sanremo

Ett elegant och smidigt uterum för den som vill ha ett klassiskt och enkelt uterum i anslutning till boningshuset för ett bra pris som verkligen kommer vara värt det.

Aluminiumstommarna gör det enkelt och snabbt att montera upp och dessutom är stuprännorna redan inbyggda. Konstruktionen ombesörjer för god ventilation och minskar risken för kondens.

Fördelar

 • Prisvärt
 • Enkelt att montera
 • Inbyggda takrännor

Nackdelar

 • Kan ej vinterbonas

Budget: Skånska Byggvaror Fira Uterum Fyrkantigt

Har du behov av flexibilitet och hittar inget lämpligt uterum från de standardmodeller som du tittar på? Då ska du välja uterummet Fira!

Modellen har många olika motiv att välja mellan och du kan också välja kvalitet på glas för dina behov; allt från året runt-användning till endast som sommarrum. Den har ingen bakvägg, utan monteras direkt på husfasaden.

Det här är ett uterum med fantastiskt hög kvalitet och enda anledningen till att den hamnade i budgetklassen är att den ligger lågt i pris.

Kvalitetsmässigt står den sig mycket bra och är dessutom grundligt testad av Sveriges Tekniska Forskningsinstitut. Ett mycket bra köp med andra ord!

Fördelar

 • Kan måttbeställas efter egna behov
 • Enkel att montera
 • Detaljerade instruktioner

Nackdelar

 • De minsta storlekarna klarar endast snözon 2

Köpguide

Det är viktigt att noggrant planera inför arbetet när man väl bestämt sig för att bygga ett uterum. Den första grundläggande frågan som ni ska ställa er är hur uterummet ska användas och när.

Ett isolerat uterum som har ett stabilt, tillbyggt golv och kanske till och med golvvärme, blir ett underbart rum att använda året runt. Tänk vilka stämningsfulla middagar och kalas man kan ordna i ett sådant utrymme!

Ett billigare alternativ är att låta rummet bli som en inglasad uteplats eller veranda. Det skyddar mot blåst och regn under sommarsäsongens kvällar. Den har ingen isolering eller mycket lite sådant och kan därför inte användas under vintern.

Placeringarna i uterummet

Den andra faktorn är var tillbyggnaden ska placeras. Vill ni ha ett uterum med kvällssol, så ger det förutsättningar för underbara sittningar i solnedgången.

Man måste naturligtvis också ta i beaktande hur placeringen blir i relation till både husets exteriör och interiör. Ett uterum brukar vara mest praktiskt om det placeras i närheten till vardagsrum, alternativt kök.

Om det ligger långt borta från köket blir det onödigt mycket spring emellan och väldigt opraktiskt. Många väljer också att ha en altan eller uteplats i anslutning till uterummet, så man får en härlig och spatiös yta att öppna upp mot trädgården under högsommaren.

Olika väderstreck har sina fördelar när det gäller placeringen av uterummet. Söderläge är för den som gillar värme, men man måste också tänka på att det kan bli extremt hett där inne när det är höga temperaturer på sommaren.

Norrläge är behagligt eftersom det ger ett vackert och milt ljus, men det blir inte lika många soltimmar. Sydväst är ett bra läge som ger lite av allt.

Det bästa är om uterummet kan vara en förlängning av trädgården, men hittar man absolut ingen lösning på en bra placering på grund av hur huset är byggt och tomten är planerad, så finns alltid alternativet att bygga ett fristående hus ute i trädgården.

Golvet i uterummet

Ska uterummet användas på sommaren räcker det alldeles utmärkt om det är byggt på betong eller på trädäck.

Kanske ska ni bygga uterummet på en befintlig altan, då behöver man inte göra något åt golvet utan det blir ett relativt snabbt och lätt arbete. Det här gör dock att man inte kan använda uterummet vintertid.

Uterum som ska kunna användas vintertid behöver solida golv som är möjliga att isolera. Det kräver träbjälk på betongplintar eller på husgrund.

Gjuten betongplatta är också ett alternativ som man dessutom kan lägga in golvvärme i. Sedan kan man lägga golvet med klinkers eller betongplattor.

Stommen i uterummet

Vilken stomme som uterummet ska ha beror på personlig smak i kombination med hurdant hus man har. En stomme i aluminium har en stor fördel i och med att den är helt underhållsfri.

Trästommen känns vacker och gedigen, men behöver visst underhåll regelbundet. Träpaneler kan isoleras så att värmen hålls kvar i uterummet under den kallare årstiden.

Glaspartierna i uterummet

Till största delen består väggarna i ett uterum av glas. Vilken typ av glas det blir har att göra med hur väl isolerat uterummet ska vara.

Fönster med en tjocklek 4 mm gör att uterummet är perfekt för utevistelse sommartid, men det kommer inte att isolera så pass mycket under vintern att man kan vistas där då.

Vill man ha ett vinterbonat uterum får man använda energiglas. Det är ett enkelglas som också har en isolerande effekt. Hur isolerade glaset är kan variera och ju mer isoleringsförmåga glaset har, desto mer kostar det.

Vill ni att det ska kunna bli full inomhusvärme behöver du dock ett isolerglas. Det är två glasskivor med en luftspalt med argongas mellan den.

Då blir rummet en gemytlig vinterträdgård. Det är viktigt att ni också tänker på ventilationen i uterummet, annars blir det kondenseringsproblem.

Taket i uterummet

Ju tunnare taket är, desto mindre isolerade. Ofta används ett tak på 16 mm och vill ni ha ett uterum som ska fungera året runt krävs det att taket är minst 32 mm tjockt.

Planera byggandet av rummet noggrant

Inför tillbyggnaden är det viktigt att göra alla förberedelser mycket noggrant. Slutresultatet blir otroligt mycket bättre om man låter ta god tid på sig i planeringsprocessen.

Det är en stor fördel att ha husritningen framme när ni börjar skissa på projektet. Gå igenom vilka uterum som finns på marknaden och jobba er fram till just er lösning.

Tänk på helheten och de sammanhang där uterummet ska stå. Ta hänsyn till den befintliga villans karaktär och försök hitta ett uterum som smälter in så bra som möjligt på tomten.

Kom ihåg att plan- och bygglagen eventuellt kräver bygglov för uterummet, beroende på hur mycket ändringar på huset som ska göras och var placeringen av uterummet är. Kontrollera också med försäkringsbolaget att uterummet blir inkluderat i försäkringen.

Bygglov

Kontakta din kommun för att försäkra dig om huruvida ert uterum behöver bygglov eller inte. Sannolikt så behöver det åtminstone bygganmälan.

Om uterummet följer samma regler som för friggeboden, så krävs inte något bygglov, men dock en bygganmälan. En förutsättning är också att det inte redan finns en friggebod på tomten.

Saker som är viktiga att tänka på inför köpet av uterummet

 1. Låt inte priset avgöra i första hand, utan välj ett uterum av god kvalitet. Gör efterforskningar om vilka uterum som är bra och tänk på att det här är en långsiktig investering som ska hålla lika länge som huvudbyggnaden.

 2. Kom ihåg att kontrollera bygglov och och bygganmälan. Ha utförliga ritningar redo som kan lämnas in till byggnadsnämnden i kommunen. Då går handläggningen snabbare.

 3. Ska uterummet anslutas till huvudbyggnaden måste taket vara helt rätt och det kan komma att kräva takläggare för att arbetet ska bli korrekt gjort.

 4. Kom ihåg att även uterummet behöver takrännor, stuprör, och bläck. Var också noggrann med dräneringen av uterummet om du bygger den i anslutning till marken.

 5. Bygger du uterummet i anslutning till huset kan du ha rätt till rotavdrag. Notera dock att byggnadsregler kan ändras med tiden så kontrollera alltid dessa saker noggrant.

Våra favoriter

Premium: Byggmax Komplett Uterum 14,5m2

Premiumvinnaren är ett fristående uterum och det här kan man göra till ett helt vinterbonat utrymme, men den kan också användas som enbart sommarrum.

Man väljer själv hur mycket man vill isolera det. Eftersom det är fristående så behöver man inte oroa sig för att det ska anlsutas fel till fasaden och läcka in vatten och så vidare. Paketet innehåller en limträstomme i måtten 4,2 x 3,6 meter.

Det innehåller också aluminiumprofiler, panelsektioner, och kanalplast. Man väljer sedan glas utifrån vad man ska använda uterummet till. Ska man endast använda det på sommaren beställer man enkelglas.

Vill man kunna använda uterummet en bra bit in på hösten och ta det i användning igen på våren kan man beställa paketet med energiglas, vilket gör att solvärmen stannar inne i uterummet längre och att man slipper kondens.

Man kan också välja isolerglas för att kunna använda utrymmet året runt. Paketet har också en grundbehandling som gör att stommen och panelen är skyddad mot insekter, svamp, och röta.

Grundbehandlingen har gått till så att träet doppats i en färgtank och är alltså helt impregnerad av behandlingen. Men inom loppet av tre till sex månader efter bör dock uterummet målas.

Men det går alltså att montera upp det först och täckmåla i efterhand om man vill. Det här påverkar inte de skyddande egenskaperna som impregneringen har.

Stommarna är så kallade limträstommar och det är ett material tillverkat i gran och i bakkanten på uterummet finns en panel i furu. Allt är färdigkapat och bara att montera upp.

Fördelen med limträ är att det är ett av de starkaste materialen man kan använda i sammanhanget och det har också större spännvidd än vanligt trävirke. Det varken kröker sig eller vrider sig vid temperaturskillnader.

De klarar också temperaturer och extrema väderförhållanden bättre än något annat träslag. Ur försäkrings- och säkerhetssynpunkt är det också praktiskt eftersom det är ett material som brinner väldigt långsamt.

Mått:

 • 4050 mm x 3583 mm

Fördelar

 • Stomme av limträ
 • Prisvärt
 • Detaljerade monteringsanvisningar

Nackdelar

 • Tung att montera upp på grund av materialet, man behöver vara fler personer

Mellan: Palram Uterum Sanremo

Palrams Uterum Sanremo är ett rum som klarar hårda väderlekar såsom storm, hagel, och snö. Notera att det inte är ett vinterbonat uterum, men de kristallklara, transparenta, akrylväggarna klarar väldigt mycket påfrestningar.

De går inte sönder och skyddar också mot skadlig UV-strålning. De är lätta att rengöra och behåller sin klarhet och höga ljustransmission genom åren.

Uterummet har dubbla skjutdörrar på tre sidor, vilket ger en behaglig luftcirkulation och ventilation även under riktigt heta sommardagar.

Det gör den också smidig att passera igenom, utan att det känns bökigt eller att det blir trångt och man behöver krångla sig ut mellan möbler och liknande innan man är ute i trädgården. Skjutdörrarna går att låsa med nyckel inifrån.

Profilerna är tillverkade i aluminium, vilket gör den här lätt att hantera och enkel att montera, även om man inte är många. Ett inbyggt system av takrännor och avrinning gör vattendräneringen effektiv.

Det är en klar fördel att slippa monterade på dessa i efterhand; det sparar mycket tid. Uterummet finns att beställa i tre olika längder. Aluminiumet är spraylackat i grått.

Mått:

 • 2950 x 3820/4250/5460 mm

Fördelar

 • Prisvärt
 • Enkelt att montera
 • Inbyggda takrännor

Nackdelar

 • Kan ej vinterbonas

Budget: Skånska Byggvaror Fira Uterum Fyrkantigt

Uterummet Fira från Skånska Byggvaror är ett oerhört populärt uterum och vi kan enkelt förstå varför. Det går snabbt och enkelt att montera direkt på fasaden.

Det är mycket stilrent i sin utformning och utrymmet passar i stort sett på alla typer av hus på grund av sin diskreta design.

När du beställer uterummet anpassar du designen helt efter dina egna behov vad beträffar färg, storlek, design, och isoleringsförmåga.

Du får ett utrymme med obegränsat ljusinsläpp, härlig rymd, och ett rum som du kan inreda helt och hållet efter eget tycke och smak. Limträ ska man ytbehandla senast sex månader efter monteringen.

Precis som premiumvinnaren har budgetvinnaren materialet limträstomme i gran som är fantastiskt hållbart och tåligt. Den här trästommen är förutsättningen för att ni ska kunna välja vinterbonade glaspartier om ni föredrar det.

Uterummet har skjutdörrar både på framsidan och på sidan. Det gör det lätt att ta sig in och ut ur och det gör också att ventilationen blir god under heta sommardagar.

Uterummet håller högsta kvalitet och limträstommen i gran ger de bästa förutsättningar för ett hållbart, tåligt, och trivsamt inglasat uterum många år framöver.

En sak ni måste vara noga med att kontrollera är vilken snözon ni bor i. På webbplatsen finns ett dokument som informerar om vilken snözon de olika storlekarna håller för.

Uterummet är P-märkt, vilket innebär att det genomgår en rad avancerade hållbarhetstest hos Sveriges Tekniska Forskningsinstitut i Borås.

Märkningen innebär att den uppfyller kraven för vattentäthet, lufttäthet, vindhastighet, bärförmåga, och energiprestanda.

Mått:

 • 3155 - 7990 mm x 2975-4675 mm

Fördelar

 • Kan måttbeställas efter egna behov
 • Enkel att montera
 • Detaljerade instruktioner

Nackdelar

 • De minsta storlekarna klarar endast snözon 2

Våra utmanare

Skånska Byggvaror Önska Fristående

Detta är ett elegant och fint litet fristående uterum som är perfekt att placera i trädgården eller intill poolen. Den har en bakvägg i form av träpanel som gör rummet lättmöblerat och stilrent.

Den har en limträstomme, vilket gör att ni helt och hållet kan anpassa den efter era behov av användning. Det går att isolera den för året runt-användning om man vill. Ett väldigt fint litet uterum med samma prestanda som den utmärkta budgetprodukten i testet.

Mått:

 • 4990/5990 x 3583 x 3983 mm

Fördelar

 • Prisvärd
 • Kan anpassas efter behov

Nackdelar

 • Skjutdörrar endast på ena kortsidan

Skånska Byggvaror Vidablick Komplett Aluminium-Uterum

Vidablick är Skånska Byggvarors uterum med en stomme i aluminium. Designen är i modern funkisstil och passar er med höga krav på stilren design.

Vidablick finns i många olika storlekar och blir ett blickfång i trädgården och ett härligt sommarrum att njuta av. Man kan välja mellan hela fem olika tak.

En har helt klart glas och erbjuder ett underbart ljusinsläpp. De övriga taken är olika typer av kanalplast som har värmeavvisande egenskaper. Ett av kanalplasttaken är värmeisolerande och kan användas för vinteranvändning.

Mått:

 • Finns i hela femton olika storlekar mellan 9 och 28 kvadratmeter

Fördelar

 • Massor med ljusinsläpp
 • Snabbmonterad

Nackdelar

 • Utseendet passar inte alla
 • Går inte att vinterbona

Skånska Byggvaror Andas Veranda för Väggmontage

Här har vi uterummet för er som vill ha något helt motsatt till de moderna och trendiga uterummen i funkisstil. Modellen är ett uterum med sadeltak i herrgårdsstil som passar på äldre villor eller hus med mycket snickarglädje.

Stommen är i aluminium och kan inte vinterbonas. Taket levereras med råspont, underlagspapp, samt täckplåt. Det här är en modell som skiljer sig ganska mycket från de andra uterummen och som passar till alla hem i lantlig stil. Den finns i fyra olika storlekar.

Mått:

 • 4680 x 3082 mm
 • 4680 x 3982 mm
 • 5280 x 3482 mm
 • 5280 x 4482 mm

Fördelar

 • Många format
 • Lättmonterad

Nackdelar

 • Sadeltaket kräver tid och kunskap att montera

Lämna en kommentar

Missa inte dagens deals