Bästa Uteduschen (2024) → BÄST I TEST

Om du har en strandtomt intill en sjö eller vid havet är en utedusch ett härligt alternativ där du kan skölja av dig och tvätta dig efter ett dopp. Den är perfekt när du snabbt vill skölja av dig efter en svettig dag med trädgårdsarbete eller om du helt enkelt tycker att det är behagligt att duscha utomhus, vilket faktiskt är en härlig upplevelse tidiga morgnar eller sena kvällar. 

En utedusch är inte minst perfekt att ha intill poolen och duscha i både före och efter doppet.  En snabbdusch innan ett bad i poolen ger upp till 200 gånger mindre bakterietillförsel till vattnet och är verkligen värt det. Klorvatten är heller inte bra varken för håret eller huden och därför är det också skönt att kunna duscha av sig snabbt efteråt.

10 Bästa Uteduscharna

1. Bäst i test – Swim & Fun Sunburst (1010) Svart

Swim & Fun Sunburst är en sinnrik lösning med en soldusch som använder sig av en liten solpanel för att värma upp vattnet. Duschen har en inbyggd blandare och med hjälp av den kan du reglera temperaturen efter behag. 

Modellen är liten och elegant och passar bra på i stort sett alla uteplatser och trädäck eller andra underlag, tack vare den diskreta designen. Den är enkel att montera på ett plant underlag och därefter kopplar du bara den till en trädgårdsslang och så är det klart!.  Modellen ska monteras ner efter säsongen men är tvådelad och väldigt lätt att plocka ner när det är dags för det. Den har en kapacitet på 16 liter och har en höjd på 219 cm.

2. Demerx Sunny 40 Svart

Uteduschen från Demerx är en lite större modell än vår testvinnare, även om den också är soluppvärmd. Här får du en varmvattenberedare som rymmer 40 liter vatten och det ger en dusch på hela på ca 20 minuter i behagligt tempererat vatten. Den har en inbyggd blandare så det är lätt och bekvämt att sätta önskad temperatur på vattnet. 

I konstruktionen finns en kran med kallvatten nedtill som är perfekt att använda om du bara vill tvätta av fötterna eller varför inte fylla på vattenkannan när du ska vattna blommorna. Hela konstruktionen är i gedigen och rostskyddat metall. Under vinterhalvåret tömmer du duschen och förvarar den på en torr plats, exempelvis i ett förråd.

3. Demerx Sunny 35 Split (40009) Svart, Krom

Uteduschen Sunny 35 är tillverkad i svart och kromfärgad metall och har både dusch och och fotkran nedtill. Den här duschen ger ett modernt och lyxigt intryck och den tar dessutom ytterst lite plats var du än placerar den. Den rymmer 35 liter, vilket är beräknat att ge cirka 18 minuters tempererad dusch.

Den här modellen kopplar du direkt till trädgårdsslangen och varmvattenberedaren klarar upp till 35 liter vatten.

4. vidaXL Garden Shower Anthracite

Trädgårdsduschen Anthracite är tillverkad av gran som ger exceptionellt bra hållbarhet och väderbeständighet. Det här är en dusch som klarar av både starkt solljus och regn och hårda vindar, trots att det är ett naturmaterial. Duschhuvud och rör består av järn och rostfritt stål och den gemytliga designen med tvålkopp gör att den blir ett verkligt blickfång vid poolen eller på altanen.  

Avståndet från marken är 198 cm och duschhuvudet är också roterbart. Duschen står på en trätrall vilket gör att den är behaglig att stå på och förhöjer duschupplevelsen. Duschen kan användas med enbart kallvatten och för varmvatten måste den kopplas till husets vattensystem.

5. vidaXL Garden (44750) Svart

De som har ett loungeset i det populära materialet konstrotting har här en matchande utomhusdusch! Den eleganta duschen består av materialen pulverlackad stål, konstrotting och en bas i träplastkomposit.  

Det är en dusch som är perfekt intill poolen och den har ett justerbart duschmunstycke och inbyggd vattenblandare. Konstruktionen är hög och höjden på duschmunstycket ligger på 205 cm.

6. vidaXL Garden (40857) Krom

Här har vi en annan trädgårdsdusch i naturmaterial och det är i grunden samma som det fjärde alternativet i testet men som är i naturellt trä och krom. Duschhuvudet kan roteras och duschen är monterad på en träplatta, vilket gör att den är behaglig att stå på även när det är kallt ute. 

Modellen har en medföljande tvålkopp och med sitt sirliga och eleganta utseende är det en perfekt dusch i anslutning till exempelvis bastun, altanen och strandtomten.

7. ECD Germany Soldusch (70405650) Svart

Den eleganta solduschen Germany ger dig behagligt tempererat vatten tack vare vattenuppvärmning med hjälp av en solpanel. Den klarar av 35 liter vatten åt gången, vilket ger minst 15 minuter behaglig dusch. Den är enkel att koppla på eftersom du bara behöver koppla ihop den med en trädgårdsslang.  

Den passar alltså utmärkt varhelst du placerar den och den moderna designen med svart och krom och ett snyggt duschhuvud ger den här modulen ett speciellt intryck. Den är enkel att montera med hjälp av skruv och plugg och passar både vid poolen och i trädgården. 

Även om du har en kommersiell verksamhet som exempelvis en campingplats är den här robusta modellen perfekt.

8. Mora SW419879 Svart

För dig som vill ha en elegant och väggmonterad utedusch rekommenderar vi varmt modellen Mora SW419879. Den är perfekt på lantstället där du vill ha en enkel lösning att koppla på i trädgårdsslangen. 

Den är justerbar och optimal att använda varma sommardagar när du behöver svalka dig.  Nertill finns en vattenkran där du kan tvätta fötterna, olika trädgårdsredskap eller fylla på vattenkannan. Modellen är speciell med sitt synliga rör som löper längs med väggen och det är en verkligt dekorativ utedusch.

9. EqiWater Complete (743470814) Svart

Här har vi ytterligare en vägghängd dusch som är perfekt för alla designintresserade esteter som vill ha en elegant utomhusdusch. Materialet består av rostfritt stål och vreden och ventiler är tillverkade i avzinkningshärdig mässing. Höjden är 140 cm och det här är alltså en variant som du monterar upp mitt på en fasad så att duschhuvudet kommer i lagom höjd.   Ungefär två meter brukar vara lagom.

10. Swim & Fun Barcelona 26L (1047) Krom

Den lyxiga trädgårdsduschen Barcelona ger soluppvärmt varmvatten helt utan elektricitet. Den har en lite mindre behållare på 26 liter som ändå ger en behaglig dusch tillräckligt länge för att du ska kunna hinna tvätta håret och duscha ordentligt. 

Designen är speciell och passar för den som har specifika krav på utseendet och det här är en dusch som är perfekt att placera intill poolen på villan. Den är enkel att montera och kopplas smidigt på en trädgårdsslang och går enkelt att plocka ner inför vintern. Själva foten kan du lämna kvarmonterad på underlaget.

Tänk på det här innan du köper en utedusch

En vattendusch ska alltid monteras på något sätt och vattnet ska kopplas på så här krävs det förstås en del planering innan du slår till med köpet. Vill du ha varmvatten ställer det också specifika krav på konstruktionen och du behöver se till att du får en variant som fungerar för era förhållanden. 

Funktioner 

När det gäller varmvattnet finns det i huvudsak två olika lösningar. Du värmer upp vattnet med hjälp av solpaneler och det här är alltså en dusch som är lämplig under sommarhalvåret och som dessutom ger dig gratis varmvatten. Den andra varianten kopplas till hela husets vattensystem och använder sig av varmvattnet därifrån. Det tredje alternativet är en enkel dusch med endast kallvatten och även här går det bra att koppla på trädgårdsslangen. 

Tillbehör

Beroende på var duschen är placerad och hur den används kan du också behöva specifika tillbehör. Det finns duschtak, tvålkoppar och trallar som kan som duschen kan kompletteras med.

Montering

Monteringen är förstås viktig och här bör du kontrollera att duschen klarar av att monteras på det underlag som du har tänkt dig att den ska stå på. Det här är förstås enkelt om du har ett trädäck och en altan men har du mer komplicerade lösningar och till exempel vill ha den placerad på ett berg eller direkt på ett annat naturunderlag måste du kontrollera att den fungerar på ett tillfredsställande sätt.

Vanliga frågor om uteduschar

Behövs tillstånd för utedusch?

Nej.

Behöver en utedusch sol?

Bara om den drivs med solceller.

Vilken slang ska jag ha till utedusch?

Vanlig trädgårdsslang.

Lämna en kommentar

Missa inte dagens deals