Bästa Träoljan (2024) → BÄST I TEST

Har du ett trädäck eller utemöbler i trä? Då behöver dessa underhållas regelbundet och träet bör oljas in en gång per säsong.

I den här guiden ska vi gå igenom 10 stycken olika träoljor och kika på deras egenskaper.  Vi hoppas att du med hjälp av denna artikeln ska få en bra utgångspunkt när du ska välja den bästa träoljan för din uteplats eller dina trädgårdsmöbler.

10 Bästa Träoljorna

1. Bäst i test – Cuprinol V Träolja Transparent

Träolja V är Cuprinols bästsäljande olja. Den är transparent men ger en semiglansig och fräsch yta till trädäcket eller andra ytor och träytor och bevarar dess naturliga lyster. Cuprinol V Träolja Transparent motverkar också sprickbildning och eftersom den är vattenavvisande motverkar den att fukt tränger ner i träet, vilket ökar risken för mögelskador. 

Cuprinol V Träolja Transparent är en vattenburen alkydfärg och är alltså lätt att hantera och inga starka lösningsmedel krävs. När du applicerar oljan har den en mjölkaktig färg men det försvinner när oljan torkat och absorberats av träet. För bästa resultat ska du stryka oljan i minst två lager.

2. Herdins Teak Träolja Transparent

Oljan från Herdins vårdar och bevarar ädelträ i teak och tar även bort den gråa nyansen i uttorkad teak. Den passar bra för alla typer av ädelträsorter som står inomhus. Det här är alltså ingen produkt du använder ute. Den är lämplig för bil- och båtinredningar, garderobsdörrar, möbler och olika typer av inredningsdetaljer. 

En flaska räcker till två och en halv kvadrat på helt nytt och obehandlat trä. Torktiden är 8 timmar för att få den brukstorr. Teakoljan bevarar träets egen naturliga lyster och ger ett fräscht och välvårdat intryck.

3. Centurio Teakwood Träolja Transparent

Komponenterna i träoljor skiljer sig alltid en aning och därför kan det vara bra att med jämna mellanrum byta sort för att tillföra olika verksamma ämnen till träet. Det här är ett utmärkt alternativ till Herdins träolja. 

Att ha en sån här flaska hemma om du har stolar, bord eller annat i ädelträ är ett ytterst lätt sätt att hålla dem i ett fantastiskt skick, helt enkelt.

4. Jotun Trebitt Oljebeis Träolja Transparent

Oljelasyren från Jotun är en traditionell träolja i lacknafta och passar alla typer av hyvlat trä. Den ger en laserad och naturlig yta som skyddar och bevarar träet som står utomhus.

Ett stort plus med Jotun Trebitt Oljebeis Träolja är definitivt att den finns i ett flertal olika kulörer så här kan du lasera den i precis den nyans du föredrar. Kom ihåg att välja rätt nyans eftersom tonade laseringar är svåra att justera i efterhand och är du osäker så provmåla alltid på en begränsad yta först.

5. Jotun Benar Blank Träolja Klar

En klar alkydolja lämpad för trä utomhus. Oljan är väderbeständig och även utrustad med UV-skydd. Solens starka strålar sliter mycket på alla typer av träslag utomhus, men här får du alltså ett effektivt skydd mot detta. 

Oljan är lätt att applicera eftersom den torkar ganska långsamt, vilket gör att risken för flagning och blåsor minskas. Oljan finns i flera färgvarianter.

6. Jupex 45 Kinesisk Träolja Transparent

Träoljan Jupex 45 är något så praktiskt som en kombinerad inom- och utomhusolja. Produkten kan användas för alla typer av träytor utomhus som exempelvis garagedörrar, fönsterlister och altaner. Den går också utmärkt att använda som skydd för ädelträ.

En annan tämligen unik funktion som oljan har är att den också kan användas på klinkergolv för att få en nedmattande och mer elegant ton. Har du tegelväggar som förlorat sin lyster och fräschör kan vi varmt rekommendera att du stryker Jupex 45 Kinesisk Träolja över teglet för att ge det nytt liv.

7. Herdins Lackbets Aqua Träolja Brun

Lackbets Aqua med brunt pigment från Herdins är en färdigblandad betslösning som innehåller micropigmentation som effektivt betsar och absorberas av träet. Med den här produkten får du både en snygg finish och ett resultat som gör möbeln eller trädäcket hållbart. Den passar att applicera på både nya och tidigare betsade ytor.

Träoljan är klibbfri redan efter två timmar men har härdats helt efter ca åtta timmar så undvik alltid att använda ytan innan dess. Lacket är vattenbaserat och därför mycket lätt att hantera.

8. Nitor Rå Varmpressad Träolja Transparent

För dig som inte kan tänka dig att använda annat än naturolja rekommenderar vi rå, varmpressad linolja från Nitor. Den passar all typ av behandling av trädäck, trädgårdsmöbler och liknande. Oljan fungerar också att använda som bindemedel i olika oljebaserade färger.

Naturlig linolja som är varmpressad ger ett effektivt skydd och kan också användas som rostskydd på olika metallytor, vilket gör den synnerligen lämplig att behandla trädgårdsmöbler med. Nitor Rå Varmpressad Träolja Transparent måste precis som alla naturliga oljor användas med försiktighet och både god ventilation och skyddshandskar krävs.

Kom också ihåg att trasor indränkta i oljan kan självantända i varma temperaturer.

9. Beckers Elite Träolja Transparent

Letar du en bra allroundolja som du kan använda för altaner, trätrallar och trädgårdsmöbler är Beckers Elite Träolja Transparent perfekt. Ytan skyddas effektivt mot väder och vind och den blir dessutom vattenavvisande och därför extra lätt att att underhålla.

Till färgen ser träoljan aningen mjölkvit ut men blir helt och hållet transparent efter applicering. Beckers har tagit fram en ny formula för produkten som som tränger ner i träet ännu bättre än innan och som är enkel att applicera.

10. Herdins Paraffin Träolja

Paraffinolja från Herdins är avsedd att använda inomhus för allehanda träytor. Den ger ett utmärkt grundskydd för skärbrädor, köksbänkar och andra och olika trädetaljer. Den kan användas på de allra flesta träslag och är enkel att applicera genom att du bara stryker ut oljan med en trasa och torkar därefter bort överskottet.

Den ger ett utmärkt grundskydd och kan appliceras på nytt allt eftersom behovet uppstår.

Tänk på det här innan du köper träolja

När det gäller träolja är det lätt få för sig att all olja är exakt likadan, men så är det naturligtvis inte. De kan ha individuella och specifika egenskaper och vissa har färgpigment som ger en viss toning på träytan. 

Träolja kan också vara avsedd för både inom- och utomhusbruk och det är därför viktigt att kontrollera att du köper korrekt olja. Tänk på det här när du du väljer träolja:

Appliceringsyta

Ska träoljan användas på tryckimpregnerat trä eller någon annan typ av material? Ta reda på vilket träslag däcket, trallen eller trädgårdsmöblerna består av så att du vet att du får rätt typ av träolja som skyddar på rätt sätt och får det att åldras vackert. 

Egenskaper

Träolja kan ha olika typer av finish och det finns sådana som ger blanka ytor, mattare varianter eller som har färgpigment. Det är alltså alltid viktigt att kontrollera kontrollera även det innan du köper en produkt.

Vanliga frågor om träoljor

Kan träolja bli för gammal?

I princip inte, träolja håller mycket länge.

Hur länge kan man förvara träolja?

Så länge som den har rätt konsistens.

Kan träolja självantända?

Träolja på fiber, alltså bland annat tygtrasor, kan självantändas i hetta.

Hur ska man behandla tryckimpregnerat trä?

Genom att spola av det och behandla det med träolja.

Lämna en kommentar

Missa inte dagens deals