Bästa Trädgårdsbelysningen (2024) → BÄST I TEST

Trädgårdsbelysning har i huvudsak två olika uppgifter: att skapa dekorativa effekter i trädgården och även lysa upp den så att den inte är helt mörk kvälls- och nattetid. Här finns många lösningar och du kan använda solcellsdrivna eller elektriska trädgårdsbelysningar. Du kan också använda en med timer om du vill slippa tända och släcka belysningen dagligen.

Vilken typ av lampa du än väljer är det är ett fantastiskt sätt att göra trädgården till en trivsammare plats och dina planteringar och trädgårdsinredningar kan verkligen komma till sin rätt på ett helt nytt sätt, även efter skymningen. Att sitta ute i solnedgången och låta trädgårdsbelysningen skapa effekter är något av det mysigaste som finns. Här nedan listar vi tio vackra och praktiska trädgårdsbelysningar för alla behov.

10 Bästa Trädgårdsbelysningarna

1. Bäst i test – Philips Hue Lily 3-pack Markbelysning

Den eleganta markbelysningen från Philips är en trädgårdsbelysning som är en riktig storsäljare och som också var det givna valet som bäst i test. Det här är nämligen en perfekt produkt att göra din trädgård personlig och atmosfärisk på, genom att du själv kan anpassa ljuset på lämpligt sätt.  

Med de tre lamporna kan du skapa effektfulla ljuskällor i trädgården och till exempel rikta upp lamporna mot träd och rabatter. Du kan fjärrstyra lamporna via en app, inte bara för dimmereffekt. Du kan också välja färg på lamporna. Om du vill kan du också köpa flera lampor och koppla ihop dem för att få på så sätt få ännu fler ljuskällor i trädgården.

2. Konstsmide Orion Stolpbelysning

Lyktstolpar i dekorativa utföranden har blivit väldigt populärt att installera i trädgårdar och vi kan definitivt förstå varför. De är eleganta och skapar stor hemtrevnad och dessutom gör den högt placerade ljuskällan att du får en väl upplyst plats var som helst i trädgården. 

Lyktstolpen Orion sprider ljuset på ett utmärkt och behagligt sätt, samtidigt som den är otroligt elegant i sitt gammaldags utförande. Höjden på lampan är 280 cm om man inkluderar själva lampkupan. Ljuskällan inuti köper du separat.

3. Star Trading Dew Drop 500 cm Ljusslinga

För varje år tar många trädgårdsföretag fram nya, roliga trädgårdsbelysningar och solcellsdrivna, dekorativa och sirliga ljusslingor för utomhusbruk är en sådan användbar och rolig produkt. 

Star Trading Dew Drop 500 cm Ljusslinga är mindre än de man brukar hänga upp i träd och passar perfekt att lägga i mindre blomsterrabatter eller varför inte som kantbelysning vid din trädgårdsodling.  

Avståndet mellan lamporna är 5 cm och anslutningskabeln är 2 meter lång och dessutom transparent, så det är enkelt att installera den på ett snyggt sätt också. Strömbrytaren är integrerad i slingan.

4. Malmbergs Mark 12 cm 3-pack Markbelysning

Den snygga markbelysningen från Malmbergs Elektriska AB är perfekt för dig som vill ha robusta spotlights i trädgården. Konstruktionen består av spotlighten och markspjut som du sticker ner i jorden på lämpligt sätt. Du kan också placera lamporna direkt på ett fast underlag om du föredrar det. 

Systemet är lättkopplat och går snabbt att montera ihop. Det här är en eldriven LED-lampa och du behöver alltså koppla den till husets eldrift. Skarvsladden som ingår är tre meter lång, så här behöver du komplettera med mer sladd om du du vill ha den längre ut i trädgården.

5. Star Trading Chain Cage 210 cm Ljusslinga

Den här väldigt snygga lampslingan är den perfekta trädgårdsbelysningen om du gillar att inreda med unika och personliga föremål. Trädgårdsbelysningen består av av åtta lampor som har en varm och behaglig belysning.  

Det här är en solcellsdriven belysning så att du kan placera den varhelst du vill och laddningsdelen är dessutom separat från ljusslingan, så om du vill kan du placera lamporna i skugga medan du placerar solpanelen på en solig plats.  

I kombination med den 170 cm långa slingan har du alltså möjlighet att variera placeringen av den på många sätt. Slingan är utrustad med en integrerad strömbrytare och har en medellivslängd på 10 000 timmar.

6. LightsOn Capella 8 cm Markbelysning

Med trädgårdsbelysningen LightsOn Capella 8 cm Markbelysning kan du installera belysning direkt i grusgångar eller gräsmattor och på så vis belysa buskar och träd nedifrån. Den här kraftfulla belysningen är perfekt för dig som vill ha snygga effekter i trädgården som dessutom ger ett praktisk ljus så att du ser när du rör dig i trädgården när det är mörkt. 

Med den här markbelysningen behöver du alltså aldrig oroa dig för att gräsklipparen ska göra sönder spotlighten eller att barn ska snubbla på dem när de leker i trädgården. Belysningen är lätt att installera och kan också seriekopplas så att du kan få det antal ljusslingor som du själv föredrar.

7. Star Trading Lawnlight 11.5 cm 3-pack Markbelysning

Den här trevliga belysningen består av et 3-pack spotlights som du sticker ner i marken och på så sätt får precis som ovanstående alternativ en snubbelfri markbelysning. Modellen är solcellsdriven och kräver inte någon installation med hjälp av elektricitet. 

Nattetid lyser den upp med 5 lumen, vilket inte är en väldigt stark belysning men tillräckligt för att ge en trevlig och gemytlig stämning i trädgården efter mörkrets inbrott.

8. Konstsmide Assisi Markbelysning

Vad sägs om en upplyst blomkruka i trädgården? Den här mycket speciella trädgårdsbelysningen är perfekt för alla som vill ha ett egensinnigt och annorlunda alternativ som trädgårdsbelysning.  

Kruklampan är tillverkad i energisnål LED-belysning och är eldriven, så ljuskällan lyser verkligen också upp på ett väldigt effektivt sätt. Diametern på krukan är 28 cm och den är även 28 cm hög. Den väger ett kilo så den är lätt att installera, placera och flytta vid behov. 

Krukan kan du fylla med vackra krukväxter och plantera dem i krukan precis som vanligt. LED-belysningen har en brinntid på 20 000 timmar. Krukorna är inte dimbara.

9. Star Trading Globus 32 cm Markbelysning

Klotlampor är vi vana att se hängande från taken eller möjligen på fasaderna men med den här varianten kan du också placera ut klotet i trädgården, vilket förstås kan bli otroligt effektfullt. 

Belysningen är solcellsdriven men har en integrerad strömbrytare, så du själv kan styra när du vill lysa upp klotet. Den ger ett milt och vackert sken och pryder sin plats i alla rabatter, krukor eller trädgårdsgångar där du vill skapa stämning.

10. Konstsmide Vega 556 Väggarmatur

Sist ut ville vi också presentera en exceptionellt vacker fasadbelysning i form av företaget Konstsmides vackra väggarmatur Vega. Den ger ett klassiskt nedåtriktat sken som sprider sig brett, tack vare den vida lampskärmen. Den är perfekt för att lysa upp altanen, rabatterna eller husfasaden med. Den finns i flera olika färger, är tillverkad i aluminium och ger intryck av att vara en klassisk smideslampa i skomakarmodell. 

Bredden är 29,5 cm så den är rejäl men inte så stor att den inte skulle pryda sin plats på de allra flesta fasader. Ljuskällan medföljer ej, så här är det viktigt att köparen själv kontrollerar att en lämplig lampa för utomhusbruk införskaffas som också passar armaturen rent estetiskt.

Tänk på det här innan du köper trädgårdsbelysning

De flesta förstår nog intuitivt att det krävs en del efterforskningar och research när du ska köpa en trädgårdsbelysning. 

En placering av belysningen i trädgården kräver en del planering eftersom du måste ha klart för dig vilken typ av energilösning du ska använda och var du vill ha lamporna i relation till energikällan. De viktigaste sakerna att ta i beaktande när du ska köpa en trädgårdsbelysning listar vi här nedan.

Energikälla

Du bör fundera igenom om du ska köpa solcellsdriven belysning eller ha eldriven LED-belysning i trädgården. Eldriven trädgårdsbelysning lyser verkligen upp och har du behov av att verkligen ha ljus i trädgården och är ute efter specifika effekter, är det elektriska lampor du behöver. 

Om ljusstyrkan inte är avgörande för dig finns det gott om fina, solcellsdrivna trädgårdslampor att välja på. 

Markbelysning

Om du ska ha belysningen på marken och exempelvis inte hängande i träd finns flera aspekter att ta i beaktande. Har du trädgård behöver du också kunna ägna dig åt trädgårdsskötsel och det är förstås viktigt att markbelysningen inte är i vägen för det eller riskerar att gå sönder när du kör fram med gräsklipparen.  

Har du barn i lekåldern som ofta vistas i trädgården är det väldigt lätt hänt att de kan snubbla på markbelysningen också. I det fallet är det alltid bäst att installera alternativ som ligger nedsänkta i gräsmattan.

Vanliga frågor om trädgårdsbelysning

Hur fungerar solcellslampor?

Genom att de på dagtid laddas med små solceller i anslutning till lampan.

Lämna en kommentar

Missa inte dagens deals