Bästa Torkvindan (2024) → BÄST I TEST

En torkvinda i trädgården är ett väldigt praktiskt ställe att hänga och torka tvätt på. Inte minst är utomhustorkad tvätt något av de fräschaste som finns och inget är väl bättre än att få lägga sig i ett par frasiga, soltorkade lakan som doftar utomhusluft vid läggdags. 

Torkvindan har varit ett klassiskt inslag i de flesta villaträdgårdar i många decennier men skillnaden är att den numera har utvecklats med ett flertal smarta extralösningar. Det finns modeller som är höj- och sänkbara eller sådana som är väggfasta. Dessutom finns det också verkliga designeralternativ för dig som är extra noggrann med sådant.

10 Bästa Torkvindorna

1. Bäst i test – Clothes Dryer Wendela

Torkvindan Clothes Dryer från Wendela är en moderniserad variant av den gamla klassikern och den har ett smart system där det går att justera både det övre och undre korset. Linan är lätt att torka av och går också att byta ut när den är utsliten, men konstruktionen är sådan att den kommit att hålla länge. 

Clothes Dryer Wendela levereras med ett markrör som ska slås ner i marken och därefter monteras stången i det. Torkvindan har 5 års garanti, förutom på linorna.

2. Brabantia WallFix Dryer With Protection Cover 24 m

Det här är nog en av de mest eleganta torkvindor vi sett! Här har vi en väggmonterad och väldigt smart torkvinda som enkelt monteras på fasaden. Konstruktionen är väderbeständig och höljet är gjort av ett korrosionsbeständigt material som inte rostar. 

Med i köpet får du detaljerade instruktioner för montering och det medföljer även en borrmall så att du vet exakt var du ska placera hålen. Med ett enda handgrepp fäller du ut torkvindan vid behov och när du inte behöver den fäller du snabbt ihop den igen.

3. Rörets Wilda 50 m

Fyrarmad torkvinda i aluminium. Den har ett enkelt snäppfäste som du kan reglera höjden med. Torkvindan kan också fällas ihop för att spara utrymme och den hålls på plats med ett med en enkel låskonstruktion. 

På ändarna finns krokar där det går smidigt att hänga galgar om du exempelvis behöver torka skjortor. Rörets Wilda levereras med markrör och 50 meter torklina. Höjden är 2 meter och diagonalmåttet på vindan är 2,67 meter.

4. Varax Clothes Dryer 122 5-Arm

Torkvindan nummer 122 är en 5-armad modell från Varax som har en diameter på 3 meter. Det är en klassisk och mycket funktionell variant som fungerar i alla trädgårdar. Stommen består av förzinkat järn och markrör för montering ingår i köpet, precis som 36 meter lina.

5. Jabo Drying Stand 195 x 120 cm

Jabo torkställning är ett effektivt sätt att torka tvätten på när du vill använda dig av alla fördelar som följer med att torka tvätten ute. Jabo torkställning är 95 cm hög och längden på den är 120 cm. 

Det här är ingen alltså ingen rund, klassisk torkvinda utan två ställningar där linan monteras emellan. Materialet är träskyddsbehandlat, grundmålat och sedan struken med två lager vit färg. Det är en elegant och snygg torkställning som är ett perfekt alternativ till den klassiska vindan.

6. Brabantia Rotary Topspinner 50 m

Torkvindan Topspinner är en rymlig torkvinda med 50 meter torklina. Det här är en otroligt elegant modell med fyra armar i aluminium som går väldigt snabbt att fälla ihop. Det gör att den tar minimalt med plats i trädgården när den inte är i användning och är perfekt för dig som inte har så mycket utrymme till exempel i en mindre radhusträdgård eller liknande.  

Linan är beständig och tål alltså utan problem slitage från både snö, kyla och starkt solsken. Torklinan går förstås också att byta ut vid behov. Som extra tillbehör kan du också köpa ett överdrag som gör att den kommer att hålla längre och dessutom håller den ren från pollen och damm. Markrör ingår i köpet.

7. Brabantia Clothes Drier Lift-O-Matic 50 m

Brabantias torkvinda Lift-O-Matic är tillverkad i rostfritt stål med aluminiumramar. Den har en torkkapacitet på 50 meter och kan dessutom justeras på höjden, vilket är oerhört praktiskt.  Du kan fritt justera den mellan 129-187 cm och diametern när den är helt utfälld är 295 cm.  Med i leveransen får du ett metalljordspett som används för att fästa stativet ordentligt i marken.

Mekaniken i torkvindan gör att den är lätt att snurra även när den är full med tvätt och med i köpet får du också ett skyddsöverdrag. Vindan är roterande, så du alltid kan stå på ett och samma ställe vid hängning av tvätten.

8. Green>it Umbrella Drying Rack

En torkvinda i svart pulverlackad stål som ger dig hela 60 meter tvättlina. Den här är perfekt för dig som vill ha en enkel, klassisk torkvinda i trädgården som samtidigt ger ett elegant intryck. Torkvindan går att fälla ihop och med de fyra armarna utfällda blir vinden 210 cm på diagonalen. Ställningen är 196 cm hög och något kortare när den är ihopfälld. En kraftig jordspik ingår vid montering.

9. Leifheit Linomatic 400

Här har vi en torkvinda i lite mindre format. Den dras på ett sinnrikt sätt in i stativet när den fälls upp och det gör att den är en platsbesparande och nätt modell som passar bra för dig som har mindre utrymme.

Konstruktionen består av aluminium och metall och har plastdetaljer i en snygg grön färg. Av den anledningen avviker den en del från de flesta andra modeller på marknaden. Leifheit Linomatic 400 är helt enkelt väldigt söt och dessutom mycket funktionell.

10. Skagerak Spider Web 220 x 180 cm

Sist ut är den unika torkvindan från designmärket Skagerrak. Den blir verkligen ett sant blickfång i trädgården och namnet Spider Web fyller definitivt sin funktion här eftersom den sannerligen ger associationer till ett spindelnät. Ramen består av fem fasta, vackert snidade ben i teak där sedan linorna löper högst upp. Konstruktionen gör att den står mycket stadigt även på vindutsatta ställen. 

Som de flesta säkert kan se är det här mycket mer än en bara en torkvinda utan även ett tidlöst skulpturalt objekt som blir ett självklart blickfång i trädgården. Materialet teak är oöverträffat i sammanhanget och detaljerna i rostfritt stål gör att den här klarar hårt väder och slitage utan problem.

Tänk på det här innan du köper en torkvinda

Det finns otroligt många torkvindor på marknaden och vi hade verkligen kunnat göra den här artikeln mycket längre. Det stora utbudet gör förstås valet svårare för konsumenten och det är viktigt att du lägger ner lite tid på att sätta dig in i exakt vilka aspekter du ska ha i åtanke när du väljer en torkvinda. 

Material 

Materialet på konstruktionen måste förstås vara väldigt tåligt och kunna stå utomhus år efter år. Stål och aluminium är bra alternativ och numera är många modeller hopfällbara och då kan ett överdrag utgöra ett bra extraskydd, inte minst vintertid. 

Längd på lina

Hur mycket tvätt du har per vecka bör också avgöra vilken typ av torkvinda du ska satsa på.  Är ni en eller två personer i hushållet räcker det med en mindre variant med en lina på 40 meter. Är ni en hel familj med småbarn är en längd på 60 meter optimalt. 

Höjd

Det finns ingenting så obekvämt för en kort person som att stå vid en för hög tvättvinda och hänga tvätt. Höjden är därför något att ta i beaktande och är ni fler personer i familjen som hänger tvätt är det jättebra att välja en av de många justerbara torkvindorna som finns.

Vanliga frågor om torkvindor

Hur monteras en torkvinda?

Med en tillhörande jordspik som vindan monteras fast i.

Var är det bäst att placera en torkvinda?

I ett soligt och vindstilla läge.

Vilken torkvinda är bäst?

Clothes Dryer Wendela.

Lämna en kommentar

Missa inte dagens deals