Bästa Terassmarkisen (2024) → BÄST I TEST

En rejäl terrassmarkis är ett suveränt och elegant sätt att skapa skugga på terrassen under dygnets soliga timmar. Med en sådan slipper du parasoller, vilket kan vara lite bökigt och dessutom svårt att få stadga i många gånger. En terrassmarkis fäller du bara ut vid behov och rullar upp den mot fasaden igen när den inte behövs.

Det finns en mängd olika terrassmarkiser på marknaden idag men den största och mest väletablerade tillverkaren i Sverige får nog sägas vara VidaXL. Majoriteten av terrassmarkiser i det här testet kommer också från dem, eftersom de har otaliga modeller som passar de flesta byggnader och personliga smaker.

9 Bästa Terrassmarkiserna

1. Bäst i test – VidaXL Top Sunshade Canvas

Vinnaren i vårt test av terrassmarkiser blev den populära markisen Från VidaXL.  Den finns i många olika färger, från randiga varianter till svart och fräscht gräddvit. Det här är en markisduk som monteras på en redan befintlig markisram och den är perfekt för dig som är trött på din slitna gamla markiskram och vill satsa på en ny. 

Det finns också markisramar att köpa spearat så att du kan få hela den kompletta terrassmarkisen från VidaXL. Storleken blir 3,5 x 2,5 och den enkla och uppdaterade designen gör att den det blir en snygg dekoration på fasaden och något som sätter prägel på hela din trädgård på ett positivt sätt. Materialet är väderbeständigt och UV-resistent samt smutsavvisande.

2. VidaXL Manual Retractable Awning 600 x 350 cm

Den manuella och stora terrassmarkisen från vidaXL är tillverkad i lätt och pulverlackerad aluminium, vilket trots att den är mycket lätt också ger en en robust konstruktion. Dessutom är materialet även frostbeständigt och håller sig fräscht år efter år. Markistyget är tillverkat i vattentålig polyester med PU-beläggning, vilket gör den både vatten och UV-beständig. 

Att markisen är manuell ger förstås lite extraarbete vid upp- och ihopfällning men du vet å andra sidan då att den alltid fungerar och du behöver inte oroa dig för elektronik som kan sluta fungera. Vinkeln är höj- och sänkbar, vilket gör att den verkligen kan göra nytta och ge skugga åt uteplatsen och fönstret. Måtten är 600 x 350 cm.

3. VidaXL Manual Cassette Awning 450 x 300 cm

Den här varianten är den perfekta markisen för dig som egentligen inte gillar terrassmarkiser  av estetiska skäl. Här slipper du frilliga markiskappor och extra dekorationer, utan får en elegant, rak, minimalistisk och modern markis som definitivt förhöjer utseendet på funkishus och moderna villor. 

Den finns i elegant svart och vitt och även i diskreta ränder. Stommen är densamma som alternativet här ovan men tyget och designen är annorlunda och formatet är mindre. Den manuella terrassmarkisen har måtten 450 x 300 cm. Den är smutsavvisande och vattenbeständig, tack vare sin täta väv.

4. VidaXL Folding Awning 400 x 300 cm

Terrassmarkisen Folding Awning är en variant som är otroligt lätt att montera och kräver inga ingrepp på fasaden. Den är nämligen monterad på ett stativ bestående av två stänger som skruvas fast mellan taknocken och däcket. Höjden på terrassmarkisen justeras längs med stöden och kan ställas in mellan 100-300 cm i höjd. Bredden är 300 cm. 

Den är alltså ytterst generös i formatet och dessutom är tyget av samma höga kvalitet som vidaXL:s alla terrassmarkiser. Här får du ett polyestertyg med PU-beläggning som tål både regn och sol utan att slitas.

5. VidaXL Manual Retractable Awning with LED 400 x 300 cm

Vad sägs om en terrassmarkis med inbyggd led-belysning? Här får du nämligen precis det och du skapar en mysig uteplats även kvällstid med hjälp av den här fina markisen som har led-belysning som löper längst med karmarna på markistakets undersida.  

Under den här är verkligen perfekt att sitta i skymningen ljumma sommarkvällar och njuta av en kopp te eller en drink. Markisen är manuell och vid sidan av den finns en handvev som du använder för att öppna och stänga markisen. Måtten är 300 x 400 cm.

6. Palram Feria Terrace Cover Awning 9.1 m² 3.07 x 2.60 m

Här har vi en vacker och mycket elegant, fast väggmarkis som håller i många år. Den fungerar som ett terrasstak och du behöver inte plocka in den när säsongen är över utan den står kvar var ute året runt. 

Markisen passar på många ställen, till exempel ovanför entréer, uteplatser och carportar. Det här gör att du kan njuta av uteplatsen på ett mer väderoberoende sätt. Konstruktionen består av pulverlackade aluminiumramar i vitt och terrasstaket består av dubbla polykarbonatplattor som har inbyggt UV-skydd. De är extremt hållbara och i stort sett omöjliga att förstöra. 

Konstruktionen är enkel att få upp och du behöver inte klättra upp på markistaket för att få upp den och den lätta lutningen gör att den blir underhållsfri vintertid om ni har mycket snö där du bor.

7. VidaXL Awning Top Sunshade 400 x 300 cm

Markisduken Top Sunshade är en gemytlig terrassmarkis som passar utmärkt på sommarstugor, torp och i villor. Här finns flera färger att välja mellan så att du kan mixa och matcha med fasaden och trädgårdsmöblerna. 

Markisen består av en huvudduk och en kappa och ramen köper du separat. Du kan också montera den på en befintlig ram om du redan har en och vill byta ut det tyget. Måtten på Top Sunshine är 400 x 300 cm. Materialet är 100 % polyester.

8. VidaXL Manual Retractable Awning with Posts 6 x 3 m

Terassmarkisen Manual Retractable Awning with Posts på 6 x 3 m är det här testets kanske mest avancerade markis och även en av de största. Den är väldigt elegant i sin design och monteras med hjälp av tillhörande stolpar. Själva baskonstruktionen och stolparna består av pulverlackad aluminium och du kan välja mellan flera färgnyanser. 

Det slitstarka tyget är därmed både vatten- och soltåligt. Undertill påminner konstruktionen om ett paraply och ser modernt designat ut. Polyestertyget kan väljas i flera olika färger, bland annat gräddvitt och orange.

9. VidaXL Manual Retractable Awning 200 cm

Den här markisen är en lättare modell och den mycket smala stålramen med sin speciella konstruktion ger ett nästan svävande intryck. Rullkonstruktionen monteras ovanför fönstret och därefter monteras två armar längre ner på fasaden. 

Dessa är gängade och fälls ut när du manuellt fäller ner markisen som inte är konstruerad med en vev, utan fungerar med ett plastband i pärlor, ungefär som om en rullgardinskonstruktion. 

Den har en design som passar särskilt bra på moderna hus utan alltför mycket onödiga detaljer och snickarglädje. Polyestertyget är som alla VidaXL-markiser av högkvalitativ polyester som är UV-beständigt.

Tänk på det här innan du köper terassmarkis

En markis på uteplatsen kan förändra karaktären på arkitekturen och även uteplatsen som helhet på ett iögonfallande sätt. Därför är det viktigt att lägga ner lite extra omsorg på att fundera ut vad som kan passa på just en fasads uteplats. Här nedan listar vi några särskilt viktiga aspekter som är bra att ha i åtanke inför köpet. 

Vinkel

Terrassmarkiser är konstruerade på olika sätt och vissa har en brantare vinkel än andra när de fälls ut. Andra kan ha en konstruktion som gör att det i det närmaste blir till platta tak när de är utrullade. Grundkonstruktionen kan också se otroligt olika ut och vissa levereras med stolpar som bara skruvas fast mellan taknock och terrassgolv medan andra är väggfasta. 

Längd

Längden är förstås också väldigt viktigt och har du en terrass med flera timmars solljus är det förstås bra att ta i lite extra på bredden eftersom det då ger mer skugga under de timmar som solen vandrar runt uteplatsen. 

Design 

Så har vi det här med design. Roligt nog finns det numera otaliga varianter och den kräsne behöver inte längre utgå ifrån att det är omöjligt att hitta en terrassmarkis som passar den egna uteplatsen. Här finns många olika möjligheter, från det klassiskt randiga med gardinkappa i ytterkanten till riktigt minimalistiska varianter som är konstruerade med en sirlig aluminiumram.

Vanliga frågor om terrassmarkiser

Hur mycket kostar en terrassmarkis?

Mellan 600-20 000 kr.

Vad är helkassettsmarkis?

När tyg och armar är helt dolda efter ihopfällning.

Var kan jag köpa en terassmarkis?

I byggvaruhus och affärer med trädgårdsmöbler.

Lämna en kommentar

Missa inte dagens deals