Bästa studsmattan 2024 – Höga hopp i trädgården

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

En studsmatta gör att barnen kan ha kul i timmar i trädgården, men den för även med sig en rad andra fördelar. Den är även riktigt bra träning för både balans och motorik. Hopp i studsmatta ger också motion och muskelstyrka.

Så det finns helt klart många fördelar med att skaffa en studsmatta till barnen, det är inte minst ett sätt att få dem att leka utomhus, något som kan vara svårt nuförtiden, när de flesta är uppkopplade och vill sitta framför sina telefoner och datorer.

Men studsmattan behöver faktiskt inte enbart vara en leksak för barnen. Den kan också vara ett effektivt träningsredskap för dig som vuxen!

I premiumklassen vann Berg Studsmatta Favorit 430 med Nät Comfort. Vår mellanfavorit blev Hemfint Studsmatta med Säkerhetsnät 425 cm.

I budgetklassen har vi Hemfint Studsmatta med Säkerhetsnät 245 cm. En jättefin specialare har vi givetvis också: Berg Studsmatta Nedgrävbar Talent 300 med Nät Comfort heter den.

Premium: Berg Studsmatta Favorit 430 med Nät Comfort

En studsmatta som har allt som behövs för att monteras upp med ett komplett säkerhetssystem. Samtliga materialval är högkvalitativa i studsmattan. Det här är helt enkelt ett köp för den som vill köpa det allra bästa till sina familjemedlemmar.


Mellan: Hemfint Studsmatta med Säkerhetsnät 425 cm

En klassisk studsmatta som har sålts i väldigt många exemplar i Sverige. Här ingår hela basutrustningen till mattan och den har många nöjda användare.

Kvaliteten är utmärkt och sköter du om den ordentligt och monterar ner den på hösten har du en studsmatta i många år framöver. Vi kan varmt rekommendera studsmattan i vår mellanpriskategori.


Budget: Hemfint Studsmatta med Säkerhetsnät 245 cm

Det här är ingen budgetprodukt i bemärkelsen att den är billigare och därmed av sämre kvalitet. Detta är en billigare variant, helt enkelt för att den är mindre i storlek.

Det är svårt att kompromissa med priserna när det gäller studsmattor eftersom de sänker kvaliteten på dem. Men den här kunde vi i alla fall frambringa i en lägre prisklass och det är vi stolta över!


Special: Berg Studsmatta Nedgrävbar Talent 300 med Nät Comfort

Studsmattan Talent 300 från Berg är en variant man gräver ner och det är naturligtvis en del extrajobb med det, men resultatet blir en väldigt stabil studsmatta där du aldrig behöver oroa dig för att den ska välta eller stå ostadigt.

Dessutom har studsmattan den stora fördelen att ha en mycket lägre höjd, så att alla enkelt kan komma in i den också. Det starka och tåliga nätet har en självstängande öppning som man enkelt tar sig in och ut ur.

Köpguide

Vem behöver en studsmatta?

Att ha en studsmatta är inget måste, men har man en villaträdgård eller radhusträdgård är det ett jättebra sätt att få barnen ut i friska luften och leka, något som annars kan vara svårt nuförtiden. Om du själv vågar dig på det är det också ett jättebra träningsredskap.

Vad ska jag tänka på innan jag köper en studsmatta?

Konstruktionen i en studsmatta är tillverkad på samma sätt hos alla modeller. Det är fjädrarna i kombination med dukar man hoppar på som ger studset och ju fler fjädrar studsmattan har, desto bättre studs och högre kvalitet.

Förutom antalet fjädrar i mattan, spelar det också roll hur stor studsmattan är, hur tjock tråden i duken är. Ramen ska vara rejäl, så att konstruktionen håller och är trygg att använda.

Kvaliteten på fjädrarna kan variera, så det gäller att kolla upp vilka alternativ man har i den prisklass man tänkt sig, innan man slår till.

Hur mycket man vill satsa, beror förstås på hur mycket man tror att studsmattan kommer att användas och hur många som ska använda den.

Säkerhet och hållbarhet är alltså en av de grundläggande faktorerna när man köper en studsmatta. Det du i stora drag kan vara säker på är att billigare studsmattor med största sannolikhet har sämre material än de dyrare studsmattor.

De billigare modellerna slits generellt snabbare och du får köpa nya reservdelar till den för att få en trygg och stabil studsmatta.

Så att tänka alltför mycket på att spara in på kronorna vid inköpet av studsmattan har man vanligtvis en del att förlora på i längden. Det blir i långa loppet billigare att satsa lite mer på inköpet och sedan slippa köpa nya reservdelar till den.

Kantskydd på studsmattan skyddar från ramens hårda kanter och delar, men förhindrar också att man får klämskador och gör sig illa på fjädrarna. Det här skyddet ska hålla att stå på och inte ge vika, så att man kliver in mellan fjädrarna.

För samtliga plast- och textildelar på studsmattan bör materialen vara väderbeständiga eftersom det annars snabbt kommer att bleka och försvagas av väder och vind.

Duken ska alltså vara anpassad för regn och sol för att verkligen hålla ordentligt. Dukens friktion är viktig eftersom det är lätt att snubbla om friktionen är för liten. Men är den för stor kan man få brännmärken om man trillar ner på duken.

Ramen brukar vara tillverkad av galvaniserat, borstat stål och man riskerar därmed inte rostangrepp. Det är bra om den är tung i sin konstruktion eftersom den då står stabilt och inte kan ryckas med av vinden om det stormar.

Måste jag plocka undan studsmattan på vintern?

Man kan ibland se att det slarvas med att plocka in studsmattan till vintern och ofta står studsmattor ute året runt.

Men det är viktigt att plocka in den för vinterförvaring eftersom det sliter oerhört på materialen som blir svagare av att stå utomhus det kallare årstiden.

Så att ta sig tid att montera ned den på hösten och montera upp den på våren gör att den blir både säkrare och att man sparar en hel del slantar för att man slipper köpa nya reservdelar.

Behöver jag skyddsnät till studsmattan?

Många skador som folk ådrar sig när de studsar på studsmattor är relaterade till brist på skyddsnät. Nätet hindrar att man trillar av när man hoppar på den. Mindre barn gillar ofta att leka och springa på studsmattan och då blir skyddsnätet än viktigare.

Är det bättre med en hård eller en mjuk studsmatta?

Om du ska ha en hård eller mjuk studsmatta beror helt enkelt på vem som ska använda den. Är det små barn som ska hoppa på studsmattan, eller om du som vuxen vill hoppa och har problem med knä och rygg, så är en mjuk studsmatta att rekommendera.

För högre hopp och mer avancerad studsteknik i studsmattan är det att föredra att ha en hårdare duk eftersom du får högre hopp med den då.

Hur mattan studsar beror på hur fjädrarna är konstruerade. Överlag kan man säga att man får en djupare och mjukare duk om fjärdarna är längre. Är de kortare får man en spänstigare studs.

Vid vissa köp får man ett så kallat “Softpac” som tillbehör och det är en slags fjäderförlängare som gör studsmattan mjukare.

Då kan barnet växa med sin studsmatta och använda och ta bort förlängningarna när barnet sedan blir större och behöver en hårdare studsmatta.

Våra favoriter

Premium: Berg Studsmatta Favorit 430 med Nät Comfort

Bergs studsmatta ger ett helt paket med både studsmatta och säkerhetsnät. Den är helt och hållet säkerhetscertifierad både med CE och TÜV/GS-märkning. Skyddskanten är 38 cm bred, vilket ger en rejäl överlappning av fjädrarna och studsmattan.

Skumskiktet är vattenavvisande och även det yttre lagret av förstärkt PVC är tjockt och väderbeständigt. Det finns alltså ingen risk för att vatten tränger igenom och materialet inuti börjar mögla.

Ramen har ett användarvänligt klicksystem som gör att den är intuitiv och enkel att sätta ihop, samtidigt som den håller högsta säkerhet.

De åtta benen i ramen garanterar stabilitet och säkerhet. Ramen har en solid zinkbeläggning, vilket gör den hållbar och rostbeständig.

Fjädrarna är av modell goldspring solo och är helt galvaniserade både invändigt och utvändigt. De har också ett rostbeständigt skikt av zink på ytan.

Nätet har en självstängande ingång och designen på hela studsmattan är rolig och tilltalande. Den blir inte det skrymmande och fula objekt som studsmattor ibland kan vara.


Mellan: Hemfint Studsmatta med Säkerhetsnät 425 cm

En klassisk studsmatta som blivit väldigt populär bland användarna och det här är en prisvärd studsmatta med mer än väl godkänd kvalitet. Diametern är på 427 cm och höjden på stativet är 80 cm.

Skyddsnätet är på 180 cm, så det är rejält och skyddar ordentligt trots hårda tag i mattan. Materialet är väderbeständigt, så här försämras ingenting av sol och vind.

Fjädrarna är 80 till antalet, så det är ett rätt skönt studs. Kantskyddets bredd ligger på 26 cm. Studsmattan har en praktisk självtillslutande öppning som man smiter in igenom och som sedan håller stängt så länge man vistas i studsmattan.


Budget: Hemfint Studsmatta med Säkerhetsnät 245 cm

Att hitta en billig studsmatta utan att tumma på kvaliteten är en utmaning. I det här fallet fick vi kompromissa med storleken för att få ner priset och skillnaden från de andra är att den är mindre i formatet.

Den här har en diameter på 245 cm och passar alltså den som har ett barn eller två och kanske själv vill studsa som träning. Den är dessutom väldigt rolig i sin design och blir riktigt snygg att ha i trädgården. Det speciella med den här är konstruktionen.

Skyddsnätet är också ett skydd från fjädrarna, tack vare att mattan och skyddsnätet sitter ihop med ett förstärkt snöre. På det här sättet blir det omöjligt för ben och armar att hamna ner mellan fjädrarna.

Högst upp ligger en kabel runt om skyddsnätet som gör att den alltid förblir spänd. Ramen består av galvaniserat stål och är rostbeständig.

Modellen monteras ihop på ett unikt sätt och ramen har inte några svetsade fogar som många andra billigare studsmattor är utrustade med. Det gör att studsmattan blir hållbarare eftersom ramen är gjuten i ett stycke nedtill.

Höjden på ramen är 60 cm och skyddsnätet är 182 cm högt. Diametern på hoppytan är 240 cm. Notera att maxvikten är 75 kg. Som sagt är denna lite billigare, men också mindre i storleken.


Special: Berg Studsmatta Nedgrävbar Talent 300 med Nät Comfort

Det finns också studsmattor som man kan gräva ner i marken och det är perfekt om du inte har så mycket utrymme i trädgården. Den här modellen ger ett mindre skrymmande intryck.

Berg är berömda för sina högkvalitativa produkter och den här studsmattan lever upp till alla kvalitetskrav man kan ha. Tack vare att den är lägre än andra studsmattor är den också lättare att komma upp i för mindre familjemedlemmar.

Samtliga material är av ytterst hög kvalitet och av rostbeständiga metaller. Nätet har en självstängande ingång som är väl synlig för användaren både på insidan och utsidan.

Den skyddande kanten är 30 cm lång och hela 17 mm tjock, så den ger en rejäl och vadderad yta, som gör att man inte riskerar att skada sig på fjädrarna. Den finns att köpa i flera storlekar på 180, 240, och 300 cm. Modellen här i testet är den största.

Våra utmanare

Tectake Studsmatta med Skyddsnät 1305 cm

Vi gillade att den här varianten har en bekväm stege som gör att både barn och vuxna kan ta sig upp i studsmattan. Paketet har allt du behöver för att genast komma igång och med köpet får du ett förstärkt nät som är i slittåligt PE-material.

Den har en max-belastning på 120 kg och tål alltså en hel del och att flera barn leker i den samtidigt. Antal fjädrar är 64 och vadderingen är 28 cm och 1,8 centimeter tjock. Du  får alltså ett rejält skydd över fjädrarna.


Salta Studsmatta Premium

Studsmattan med det roliga namnet Salta är en väldigt elegant studsmatta som vid sidan av säkerheten sätter formgivningen i fokus.

Den här studsmattan är faktiskt vacker i sin form och du får en riktigt lyxig och exklusiv inredningsdetalj i trädgården med den.

Hela konstruktionen är svartlackad och textilen och plasten är även den i svart. Den finns i flera roliga storlekar på upp till 425 cm i diameter!

Rören är galvaniserade och rostfria och fjädrarna är av dubbel galvaniserat stål. Ett skyddsöverdrag finns att köpa separat. Storleken på kantskyddet ligger på hela två och en halv centimeter och är hela 34 cm brett.


Exit Elegant Studsmatta 427 cm med Deluxe skyddsnät

En väldigt lyxig studsmatta som är extra stor i storleken med sina 427 cm i diameter. De böjda stolparna som håller upp skyddsnätet ger den här formen en bullig och härlig form.

Precis som studsmattan innan, är det här en modell som är väldigt väldesignad, men samtidigt innehåller den säkerhetsstandarden som krävs och den är givetvis också e-märkt och godkänd inom EU.


VidaXL Studsmatta Fem Delar 3,05 m

VidaXL har många olika trädgårdsprodukter och det är generellt sett ett mycket prisvärt märke. Det gäller även deras studsmatta. Diametern här är 305 cm och den har en belastningskapacitet på 150 kg.

Fjädrarna är 54 till antalet, vilket är standard i de flesta fall och den har tre u-formade ben som gör att den står väldigt stadigt på marken.

Men kom ihåg att kontrollera att underlaget är jämnt, annars får du gräva ut så att mattan står horisontellt. Enligt rekommendationerna ska skyddsnätet bytas ut vart tredje år.

Lämna en kommentar

Missa inte dagens deals