Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.
Söker du en prisvärd snöslunga och vill veta vad du ska tänka på, för att vara säker att du köper en ergonomisk snöslunga av god kvalitet? Då har du kommit rätt, det här är nämligen vår stora guide om snöslungor! Vi önskar dig god och information läsning.
Förenkla den dagliga snöröjningen med en bra snösläde
Att röja snö är något som många av oss behöver göra dagligen under perioder av vinterhalvåret. Att kontinuerligt ta bort lagret med nyfallen snö är det absolut enklaste sättet att hålla en framkomlig väg till ditt hus eller garage. En snösläde underlättar det arbetet väldigt mycket och är avsevärt mindre tungt än att skotta med spade.
Utöver fakta och information kommer vi i vår köpguide även att tipsa dig om marknadens bästa snöslädar och har dessutom bra alternativ för dig som vill ha en budgetvariant av kvalitet.
För den som är fastighets-, villa- eller radhusägare är det helt klart värt att investera i en snösläde. Att röja snö med snösläde är också en alldeles utmärkt motionsform som förbränner många kalorier!
I testet har vi valt ut en premiumvinnare och det är en snösläde från Gardena. I mellanklassen hittar du Snösläde Fiskars 143021. För dig som söker ett budgetalternativ kan vi rekommendera Snösläde Masi Light. Specialaren Masi Proffs Maxi är något för den som vill ha en snösläde med extra allt.
Premium: Gardena Snösläde
Snösläden från Gardena är en riktigt bra investering om du vill ha en snösläde med multifunktion. Den gör att olika typer av snöröjning kan utföras och teleskophandtaget gör också att flera olika personer kan jobba med den på ett bekvämt sätt. Den långa garantitiden på snösläden ser vi som en kvalitetsmärkning.
Fördelar
Nackdelar
Mellan: Fiskars Snösläde 143021
Fiskars är ett varumärke från Finland som producerar trädgårdsredskap av hög kvalitet. Mellanklassens vinnare Snösläde Fiskars 143021, ger dig mycket för pengarna. Här får du en ergonomisk snösläde med en snygg, tålig plastskopa. Handtaget är gummerat både upptill och på sidorna, så att den är lätt att både knuffa och tippa snö med.
Fördelar
Nackdelar
Budget: Masi Snösläde Light
Masi Light är en väldigt praktiskt och hållbar släde. Den är utformad på ett sätt som gör det enkelt för de flesta att använda den utan problem, samtidigt som materialen är önskvärda. Allt till ett superbra pris som passar de flesta plånböcker.
Fördelar
Nackdelar
Special: Masi Snösläde Proffs Maxi
Specialaren är en verkligt högkvalitativ snösläde som levererar något utöver det vanliga. Den är extra stadig och har en exceptionell arbetsbredd på 820 cm. Den har också ett bärhandtag på skopan, som gör att den är lätt att flytta på när du inte drar den över snön.
Perfekt att använda för dem som exempelvis jobbar med snöröjning eller är fastighetsskötare. Inte minst eftersom den är smidig att lyfta av och på ett lastbilsflak eller liknande.
Fördelar
Nackdelar
Ett oumbärligt redskap för den som har trädgård och hus
En snösläde är verkligen ett bra redskap för dig som enkelt vill ha kontroll på snömängden i din trädgård eller infarten på vintern. En snösläde kan ibland ha andra benämningar och kallas ibland för snöskuff.
En snösläde kan kan hjälpa dig på många olika sätt under vintern. Du kan få bort snö från vägar, stigar och även tak. Syftet är alltså att transportera bort snö från ett en plats till en annan. Med en snösläde kommer du djupare ner i snön och kan flytta rätt stora mängder snö på ett relativt enkelt sätt.
Att använda en snösläde kan vara riktigt trevligt och det är faktiskt också ett utmärkt sätt att motionera på. En snösläde gör snöröjningen för hemmabruk enkel och skonsam mot kroppen. Du känner dessutom att du får mycket gjort, eftersom stora mängder snö flyttas samtidigt!
En snösläde kan verkar vara ett mycket enkelt redskap, som det bara är att gå och köpa. Men faktum är att det finns många olika modeller och funktioner. Det är bra att sätta sig in i det, innan du väljer din snösläde. När köpet är gjort, är det bra att läsa instruktionerna, eftersom det kan finnas specifika råd om skötsel med mera.
En snösläde i plast kan exempelvis ha ett UV-skydd i plasten. Då tål den att så ute i solen hela sommaren. Är den däremot inte tillverkad av UV-skyddad plast, blir plasten svagare och skörare av att stå i solen. Detsamma kan gäller med kyla.
Snöskottning kan definitivt bli kallt om händerna om du inte är rätt klädd. Om du kombinerar en snösläde med ett par riktigt bra handskar, kommer arbetet att gå lättare. Längre ner i texten får du lära dig mer om om materialet i handtagen och vilka som är kallare än andra att hålla i.
Varför är en snösläde bättre än snöskyffel?
Skälen till att en snösläde fungerar så bra är flera. Skopan i mycket tunn plåt eller plast fångar upp ett brett spår av ett snötäcke när du plöjer fram med den. Materialet gör att den är väldigt hal och glider fram lätt på snön. Det breda handtaget gör redskapet ergonomiskt och lätt att hantera.
När det är dags att tömma snösläden tippar du bara upp den och med ett grepp på sidorna om handtaget flyttar du bort snösläden och börjar om igen. En snösläde är konstruerad för att vara lätt och är enkel att flytta.
Alla som har den minsta lilla uppfart att hålla snöfri om vintern, har otroligt stor glädje av en snösläde. Finns det barn i hushållet, tycker de vanligtvis om att använda den också. Det finns även snöslädar i leksaksaffärerna i lagom storlek.
Tillverkningsmaterialet i en snösläde
Grundkonstruktionen på en snösläde är enkel. Den består av en stor skopa och ett handtag fäst i denna. Visa avancerade skopor kan vara konstruerade att göra specifika saker. De kan vara avsedda att lyfta bort snö, eller vara lämpade att knuffa bort den. Vissa exklusiva snöslädar har skarpa metallkanter, för att kunna ta sig igenom tung snö och is.
Det finns snöslädar i plast och i plåt. Plast är lättast, men har också kortast livslängd. Dessa klarar inte så stora mängder snö. Notera att det finns plast som som tål mer än andra och det är också något du får titta på på. Det finns absolut mycket effektiva och professionella snöslädar i plast också.
Handtagen på snösläden
Antagen på en snösläde är antingen lätt böjda inåt, som ett A, eller så är handtaget rektangulärt. Ska du hantera stora mängder snö, kan ett rakt handtag ge stadga och vara enkel att greppa.
Hur långa handtagen är, varierar också och påverkar arbetssättet. Med ett långt handtag har användaren lättare att använda sin kroppsvikt, både för att kunna komma längre ner i snön och även för att lyfta bort snön. Ett kort handtag är smidigare att använda om det är ett tunt snötäcke som ska plockas bort.
Materialet i handtagen varierar. Handtag i plast eller glasfiber är lättare, men klarar inte lika mycket som metallhandtag. Metall- eller trähandtag gör dock hela snösläden tyngre. Metall känns kallare att hålla i. Handtag kan också ha också gummerade ytor, det ger ett bättre grepp och är dessutom ett material som isolerar värme.
Måtten på en snösläde
En snösläden med en smalare skopa gör det enklare att ta bort djup snö. Det är också enklare att ta bort både tung och våt snö, med smalare skopa. Djupet på skopan, alltså själva kurvan på den. spelar roll för hur mycket snö du kan transportera. En skopa med en djup kurva kan ta bort mycket snö på en gång, medan de som har en grundare kurva inte är så bra på att lyfta stora mängder snö.
Inför köpet av en snösläde
Innan du köper en snösläde, tänk efter vad du ska ha den till. Kommer du att lyfta stora mängder snö med den, behöver du en som är avsedd för det. Alltså en smalare modell med ett bra djup på skopan. För den som hanterar isig och hård snö, behövs det en med skarpa metallkanter av god kvalitet på skopan.
Du som ska hålla snön borta från garageuppfarten eller till entrén på huset, kan köpa en som är billigare och enklare. År ni fler som ska använda den, kan det vara bra att investera i en som har ställbara handtag.
För den som också tänker på skopans utseende, kan det finnas vissa möjligheter att välja färg. Kontrollera i så fall att färgen är hållbar och helt vattenfast. Snöslädar i färgat plast eller metall, tappar inte färg.
Tips för dig som ska använda snösläde
För den som bor där det är kalla vintrar, är det alltid mycket som ska flyttas. Det blir en hel del jobb under vintermånaderna. Det är bra att jobba med snösläden lite varje dag, så att stora snömängder inte ackumuleras.
När du tippar snösläden, försök hålla en rak rygg och böj knäna innan du lyfter upp den. Undvik att vrida dig eller luta dig långt fram, eftersom de kan slita på ryggen väldigt mycket eller i värsta fall ge akut ryggskott.
Våra favoriter
Här nedan presenterar vi våra favoriter i huvudkategorierna. De har alla sina specifika fördelar och specialfunktioner. Vi hoppas att du kan hitta din favorit bland dem, annars har vi några utmanare på reservplats längre ner i texten som kan vara intressanta.
Premium: Gardena Snösläde
Det här är verkligen en premiumprodukt i ordets rätta bemärkelse! Den smarta snösläden från Gardena har ett teleskophandtag som du kan ställa in i tre längder. Det gör för de första att familjemedlemmar eller arbetskamrater kan arbeta bekvämt genom att ställa in efter sin egen längd.
Snösläden blir också optimal för olika arbetsuppgifter, eftersom den har det ställbara handtaget. Ska större snömassor lyftas, använder du det kortare handtaget och så kan du förlänga det när det är dags att röja lätt snö på uppfarten.
Snösläden Från Gardena är också lättare att förvara, tack vare teleskophandtaget. Har du endast ett litet utrymme att förvara den i, kan du ta bort det helt och hållet. Snösläden har också ett fotstöd på den bakre kanten på skopan. Det gör att den blir mycket lättare att lyfta snö med. Arbetsbredden är ca 70 cm.
Ytterligare en fördel är att Gardena ger 25 års garanti på produkten. Så kom ihåg att spara kvittot när du klickar hem den! Garantitiden är betryggande, speciellt när det gäller teleskophandtaget. Handtaget har otroligt många fördelar, men det går inte att komma ifrån att ett handtag av den här typen kan gå sönder lättare.
Specifikationer:
- Bredd på skopa 70 cm
- Teleskophandtag
- 25 års garanti
- Plastskopa med metallkant
Fördelar
Nackdelar
Mellan: Fiskars Snösläde 143021
Fiskars är ju ett varumärke från vårt grannland Finland som förknippas med hög kvalitet och komfort. Det gäller även snösläden i modell 143021. Den har en låg vikt på 4 kg som gör att den den lämpar sig att arbeta med för den som har stora ytor att röja på. Den vassa kantskenan frampå snösläden är patenterad och gör att snösläden kan ta sig igenom isiga områden.
Själva skopan är formsprutad i ett enda stycke, vilket också gör den extremt hållbar. Ergonomin är genomtänkt i produkten och handtaget är vinklat för att vara så effektivt och skonsamt mot ryggen som möjligt.
Handtaget har greppytor både på den vertikala och horisontella delen av handtaget, för att användaren ska kunna få ett bra grepp vid snöskottning och tippning. Det är dock inte snösläden du lyfter stora mängder snö med i en skopa, då den är för grund för detta.
Specifikationer:
- Mått: 20x1495 mm
- Vikt: 4050 g
Fördelar
Nackdelar
Budget: Masi Snösläde Light
Masi Light är en väldigt praktiskt snösläde, som har en skopa i HD-polyeten. Det är en plastsort som är hållbar. Den har även UV-behandlats och tål att stå i solen utan att plasten försvagas. Handtaget är tillverkat i förzinkat stål. Förzinkningen gör att den blir tåligare och trots den lätta konstruktionen, är den väldigt robust.
För att klara av större mängder snö och is, har skopan en skena framtill i 1,5 mm förzinkat stål. Den har en extra stor arbetsbredd på 120 cm. Dock får du se till att ha varma handskar på dig, eftersom här inte finns någon gummerad yta att hålla i. Botten på skopan har glidskenor, som gör att snö snabbt och lätt glider av när du tippar av den.
Specifikationer:
- Bredd: 720 cm
- Material: Förzinkat stål och plast
Fördelar
Nackdelar
Special: Masi Snösläde Proffs Maxi
Märket Masi har inte bara den här köpguidens budgetprodukt utan även specialaren! Här vill vi presentera en exceptionellt proffsig snösläde. Den har ett flertal anmärkningsvärda egenskaper. För det första har den en väldigt stor arbetsbredd på 830 cm.
Utvändigt har den en förstärkning i bakkanten, vilket gör att den klarar stora mängder snö. Den har också ett handtag på baksidan av skopan, vilket gör att den är väldigt behändig att bära och lyfta.
Framkanten har en 3 mm, svetsad glidskena i förzinkat stål. Det gör också att den här kan arbeta sig igenom tung snö eller is. Plasten är UV-skyddad och bleks och försvagas inte i solljus.
Specifikationer:
- Bredd: 820 cm
- Vikt: 7 kg
- Material: HD-polyeten, förzinkat stål
Fördelar
Nackdelar
Våra utmanare
Förutom våra favoriter har vi några snöslädar till, som vi tycker är värda att titta lite extra på. De är också intressanta om du inte hittar det du söker bland huvudkategorierna. Då kan du med fördel ta en titt på produkterna här nedan.
Fiskars Snösläde Proffs 143040
Detta är köpguidens dyraste snösläde och något för den som är redo att lägga ner en rejäl slant för en bra produkt. Snösläden från Fiskars för professionellt bruk, har rörförstärkning i botten av skopan, samt en förstärkt kant i förzinkat stål.
Skalmen består av ett konstruktionsstål och har också reflexband som ökar synligheten för den som jobbar i mörker. Den är ganska tung tack vare stålkonstruktionen och väger 7 kg.
Fördelar
Nackdelar
Masi Snösläde Nova Max
Den här snösläden från Masi är tillverkad av köldtålig HOPE-plast och passar perfekt för den som bor i de allra kallaste delarna i vårt land, men som vill ha en lättkörd snösläde. Den har en rejäl arbetsbredd på 75 cm och dessutom ett praktiskt handtag för lätt hantering och förflyttning. Längst fram på skopan finns en skena i stål. Skopan är dock ganska grund och tar inte jättestora mängder snö.
Fördelar
Nackdelar
Fiskars Snösläde SnowExpert
Fiskars Snösläde SnowExpert är utformad för att kombinera lätthet med förmåga att klara stora mängder snö. Den formsprutade skopan gör att den trots den lätta vikten på strax över 4 kg, kan flytta stora snömängder på en och samma gång. Handtaget är vinklat för att god ergonomi och gör snösläden lättmanövrerad.
Skaftet är tillverkat av formgjutet, rostfritt stål och är bekvämt att både knuffa och tippa med. Slitskenan är patenterad och har ett optimalt skydd mot slitage. Det finns också reflexer på skalmen, vilket gör användaren synlig när det är mörkt ute.
Fördelar
Nackdelar
Ironside Snösläde Snöflingan
Ironside Snösläde Snöflingan är en enkel och robust snösläde som är tillverkad av galvaniserad plåt. Den är lättmanövrerad och glider bra på snön, och tack vare det ergonomiska handtaget är den lätt att tippa med.
Släden är 81 cm bred, vilket gör att du kan göra relativt breda gångar med den. Notera att snöslungan levereras omonterad och handtaget skruvas alltså fast av köparen efter leverans.
Fördelar
Nackdelar
Ironside Snösläde Lillflingan
Ironside Snösläde Lillflingan är den mindre varianten av modellen ovan. Bredden är 71 cm, vilket gör att den tar lite mindre mängd snö.
Den passar utmärkt för dig som inte har så stora områden att röja, men behöver en smidig snösläde för exempelvis en garageuppfart eller till radhusentrén. Precis som den större varianten är den tillverkad av galvaniserad plåt och levereras omonterad.