Bästa Röjsågen (2024) → BÄST I TEST

Oavsett om du har rejäla områden med sly och högt gräs som ska röjas eller en liten trädgård är en röjsåg ett utmärkt redskap att använda sig av när säsongen börjar. Med den kan du enkelt röja högt gräs och har du en bensindriven variant kan du också röja vass under vattenytan med den. Väldigt praktiskt om du har en strandtomt!

Behöver du slå gräs med lie är det mycket snabbare och bekvämare att övergå till att göra det med en röjsåg istället. Här kommer du att spara mycket slitage på rygg och axlar, särskilt om du behöver göra den här typen av arbete några gånger per säsong. Röjsågen är dessutom perfekt att trimma altan- och rabattkanter med.

10 Bästa Röjsågarna

1. Bäst i test – Stihl FS 131

Här har vi en lätt och smidig röjsåg som är mycket kraftfull och anpassad för grövre vegetation. Den är väl anpassad för en större tomt eller ett fritidshus där sly och grövre ogräs behöver röjas regelbundet. Den bensindrivna motorn är lättstartad och har en förenklad uppstart som gör att du snabbt och enkelt kommer igång.  

Röjsågen är utrustad med två handtag vilket ger utmärkt precision och bekvämlighet. Den har en integrerad stoppknapp, vilket ökar säkerheten och dessutom är den utrustad med en större tank vilket gör att du kan jobba med den längre stunder. Röjsågen Stihl FS 131 levereras med sågklinga, slyklinga, trimmerhuvud och sele.

2. Husqvarna 525RX

Röjsågen 525 RX från Husqvarna är en lätt och bekväm buskröjare som är tuff mot undervegetation och ogräs. Den är väldigt enkel att använda och har en cylinderdiameter på 34 mm och slaglängd på 28 mm. 

Handtaget är vinklat och den ergonomiska designen ger komfort, ett bra grepp och dessutom en säker och bekväm arbetsposition. Den har enkla och lättbegripliga reglage och den ergonomiska selen fördelar tyngden optimalt mellan bröst, axlar och rygg. 

Husqvarna 525 RX är utrustad med en bränslebehållare som är lätt att begripa sig på och komma åt för justering.

3. Gardena EasyCut 23/18V P4A

För dig som inte behöver en kraftfull röjsåg kan vi varmt rekommendera Gardena EasyCut 23/18V P4A. Den är batteridriven, sladdlös och perfekt att använda på ställen som annars kan vara svåra att komma åt. Den är enkel att transportera tack vare det smidiga formatet.

Gardena EasyCut 23/18V P4A är utrustad med ett bekvämt handtag och justerbart teleskopskaft som ger god komfort och besparar ryggen från belastning.

4. Stiga SBC 226 JD

Om du vill ha en rejäl röjsåg rekommenderar vi Stiga SBC 226 JD. Det är en väl balanserad och kompakt röjsåg som klarar att kapa slyområden och ogräs. Röjsågen är utrustad med ett ergonomiskt dubbelhandtag och en sele som avlastar ryggen. 

En intressant funktion som röjsågen har är ett så kallat Tap & Go-huvud snabbt matar fram nylontråden när du trycker det mot marken. Klingan har en klippbredd på 43 cm och ett knivblad av typen 255 mm.

5. Stihl FS 410 C-EM

Om du vill ha en riktigt kraftfull maskin som hjälper dig att klara tyngre arbetsuppgifter när det gäller röjning och rensning av större arealer är Stihl FS 410 C-EM ett lämpligt alternativ.  Röjsågen levereras med slyklinga, sågklinga och trimmerhuvud, vilket gör att den klarar av det mesta röj- och trädgårdsarbete.  

Den har en speciellt funktion som gör uppstarten enkel och även ett  mycket effektivt anti-vibrationssystem som ser till att du klarar långa arbetspass med röjsågen. Med i köpet ingår också sele och skyddsglasögon.

6. Husqvarna 345 FR

Här har vi en utmärkt röjsåg från Husqvarna som levereras komplett med sågklinga, gräsklinga och trimmerhuvud. Här får du alltså flera funktioner i ett och samma kraftfulla system. Den patenterade motorn ger exceptionell styrka och är dessutom mycket bränslebesparande.  

Röjsågen har också ett avvibreringssystem som ger dig hög komfort och kontroll över verktyget. Husqvarnas röjsåg väger strax över 8 kg och selen ingår i köpet.

7. Makita DUR365UZ

Röjsågen Makita DUR365UZ kan se ganska oansenlig ut med sin kolborstfria motor. Men här får du mycket kraft, särskilt med tanke på att det är en batteridriven variant. Den är utrustad med elektrisk broms och har en hastighetsreglering i tre steg som gör att den passar att köra på områden där du behöver röja och trimma med stor precision.  

Konstruktionen är gjord så att vatten och damm inte tränger in i maskinen och därtill finns en gummipackning som gör att all frukt leds ut ur maskinen. Makita DUR365UZ har en klippbredd på 23 cm.

8. Gardena ComfortCut Li-18/23 Ready-To-Use Set

Det här är en liten och elegant och röjsåg som är perfekt för dig att röja lättare sly med och även trimma rabatter och trädgårdskanter. Den är också perfekt för svåråtkomliga ställen som exempelvis under ett bord, studsmatter eller trädgårdsbänkar. 

Gardena ComfortCut Li-18/23 Ready-To-Use Set har teleskophandtag som gör att du kan anpassa trimmern på ett ergonomiskt sätt för dig och vikten på 2,5 kg gör att du också orkar köra länge. Trimmerhuvudet har olika vinklar för en bekväm arbetsposition.

9. Ryobi RBC430SBSD

Här har vi återigen en mindre röjsåg för gräs och sly och Ryobi RBC430SBSD kan ställas in mellan 26-46 cm i klippbredd. Det är mycket och trots sin smidiga storlek är det här alltså en kraftfull maskin.  

Den har en tankkapacitet på 0,35 liter och väger endast 6 kg. Trimmerhuvudet har ett trådmatningssystem som gör det väldigt smidigt att fylla på trimmertråd och motorteknologin är även den väl utvecklad.

10. Honda UMK 435 UE

Hondas röjsåg har en automatisk dekompression, vilket gör att motorn startar exceptionellt lätt även när det är kallt ute. Den kräver endast hälften så stor dragstyrka som många andra röjsågar har och tvåtaktsmotorn är en driftsäker modell som klarar av att köra även när förhållandena inte är optimala.  

Med i köpet får du en mycket komfortabel sele, en tretandad klinga och skyddsglasögon. Honda UMK 435 UE kan användas i 360 grader och körs på vanlig bensin utan att du behöver blanda in olja.

Tänk på det här innan du köper röjsåg

När du ska välja röjsåg är det väldigt många parametrar att ta hänsyn till och ett flertal beslut ska fattas innan du väljer rätt sort. Marknaden är stor och har du aldrig köpt en röjsåg kan det vara svårt att veta var du ska börja. Här nedan listar vi tre viktiga aspekter som det är viktigt att ta hänsyn till innan du slår till med ett köp. 

Sele

Det är tungt att köra röjsåg, särskilt om du har större arealer att röja av som exempelvis sly, vass och så vidare. Det är viktigt att du använder sele även om du tycke ratt du har stark rygg och är i bra form och ofta ingår en sådan i köpet. Gör det inte det finns det universalmodeller att köpa separat. 

Överbelastningsskydd

En kraftfull röjsåg kan vara en ganska kostsam investering och då vill du förstås också att maskinen ska hålla och fungera för en lång tid framöver. Då är det bra om motorn är så avancerad att det finns ett överbelastningsskydd. 

Teleskopfunktion

Teleskopfunktion är också bra eftersom du då kan anpassa längden efter din egen längd eller det område som du jobbar på. Många röjsågar har teleskopmodell men inte alla, så här behöver du och eventuellt även din partner besluta om ni behöver en med teleskopmodell eller inte. Det är alltså särskilt viktigt om ni är fler som ska köra röjsågen.

Vanliga frågor om röjsågar

Måste jag ha körkort för röjsåg?

Nej.

Vem får använda röjsåg?

Det finns inga särskilda krav för det.

Vilken röjsåg ska jag välja?

Välj efter hur kraftfull motor du behöver.

Lämna en kommentar

Missa inte dagens deals