Bästa poolroboten 2024 – Maskinen som rengör poolen åt dig medan du ägnar dig åt annat

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Önskar du att du slapp rengöra poolen ett antal gånger per säsong, för att istället kunna tillbringa tid vid den för avkoppling? Då är poolroboten den perfekta lösningen för dig! I vår köpguide ska vi ta en titt på exakt hur en poolrobot fungerar i praktiken och vilka som är de bästa alternativen. Välkommen!

Slipp den tråkiga poolstädningen med en poolrobot

I den här köpguiden ska vi ta en grundlig titt på poolrobotar och vad en sådan kan vara bra för. Poolroboten kostar visserligen en slant men är en fantastisk investering, som många tycker är värt vartenda öre. Syftet med en poolrobot är att rengöra hela poolen automatiskt, så att du slipper göra det tråkiga arbetet manuellt. 

Vår premiumvinnare i köpguiden blev Planet Pool Poolrobot Virtuoso 300. En utmärkt mellanvinnare för den som vill ha en produkt i en lite lägre prisklass, är Pool Robot Raptor Swim & Fun

Budgetprodukten den här gången heter Poolrobot Orca 50 Planet Pool. Även den är ett väldigt bra alternativ för den som vill ha en bra poolrobot. Söker du en en poolrobot med exceptionellt hög prestanda? Då ska du definitivt ta en närmare titt på BWT Poolrobot D300.

Premium: Planet Pool Poolrobot Virtuoso 300

Premiumvalet i vårt test blev Planet Pool Poolrobot Virtuoso 300. Det här är en poolrobot som ger väldigt mycket för pengarna. Du får en assistent som effektivt kommer att rengöra poolbotten, väggarna samt vattenlinjen åt dig. Den är otroligt kraftfull och kan på två timmar rengöra en pool på upp till 80 kvm.

Fördelar

 • Med transportvagn
 • Klarar alla typer av bassängformer
 • Ger mycket för pengarna

Nackdelar

 • Väger tungt
 • Lång sladd att hålla reda på

Mellan: Pool Robot Raptor Swim & Fun

Mellanvinnaren Pool Robot Raptor Swim & Fun är en poolrobot med utmärkt prestanda, även om den inte är lika kraftfull som premiumvinnaren. Det är en effektiv poolrobot som rengör både på golv och väggar, utan att virvla upp allt för mycket smuts. Detta till ett riktigt rimligt pris.

Fördelar

 • Med mobilapplikation
 • Filter som är lätt att rengöra
 • Med säkerhetsstopp

Nackdelar

 • Ganska otymplig och tung

Budget: Poolrobot Orca 50 Planet Pool

Poolrobot Orca 50 Planet Pool är en utmärkt poolrobot för alla med mindre trädgårdspooler. Det är ett lättskött och smidigt alternativ för alla som vill ha assistans i rengöringen med utomhuspoolen. Den väger bara fyra kilo och är lätt att lyft ur poolen och dessutom tar den inte mycket plats att förvara.

Fördelar

 • Lättviktig
 • Två års garanti

Nackdelar

 • Städar inte poolväggar och vattenlinjer

Special: BWT Poolrobot D300

BWT Poolrobot D300 är definitivt den här köpguidens lyxigaste poolrobot. Den är överkurs för de fler flesta poolägare men för den som har en stor pool på upp till 100 kvadratmeter, är den här varianten den absolut perfekta hjälpredan. Roboten är utrustad med två mycket kraftfulla munstycken och den rengör hela poolen, från vattenlinjen till poolgolvet.

Fördelar

 • Klarar stora pooler
 • Mycket effektiv
 • Hög kvalitet

Nackdelar

 • Kräver noggrann filterrengöring ofta


Vad är en poolrobot?

En poolrobot är en apparat som städar i poolen åt dig, så att du slipper göra det själv. De flesta känner till vad en robotdammsugare är och den här varianten är ungefär densamma, fast specifikt för pooler. I stort sett alla typer av poolrobotar fungerar ungefär på samma sätt.  

En poolrobot rör sig framåt med hjälp av motordrivna hjul, alternativt av en vattenstråle som skjuter roboten framåt. Inuti roboten sitter det ett filter som du regelbundet ska tömma och tvätta rent. 

Vissa modeller kan endast städa poolbotten, medan andra har sugkoppar på hjulen och kan även rengöra poolväggarna. 

Poolroboten har en kontrollenhet som sitter på själva roboten och som du med några knapptryckningar ställer in. Därefter trycker du på start och sedan lägger du roboten i poolen så att den kan börja jobba. I vissa fall kan den till och med rulla ner i poolen på egen hand.

De flesta poolrobotar är eldrivna och utrustade med sladd, eftersom det krävs ganska kraftfulla motorer i dem. Utöver det finns även modeller som är batteridrivna. Dessa passar mindre pooler som är lättstädade.

Fördelar med poolrobot

Den mest uppenbara fördelen med poolrobot är givetvis att du slipper rengöra poolen själv. Det är få personer som tycker det är en speciellt givande och rolig sysselsättning och som gärna skulle slippa göra det, särskilt under semestern. 

Dessutom måste poolen göras regelbundet och ju oftare du gör det, desto bättre. Rengör du poolen ofta, minskar det nämligen trycket på filtreringssystemet i pumpen och gör att den kan jobba effektivare. 

Så rengöring av poolen är ett underhållsarbete som egentligen aldrig tar slut och att kunna lämna över det till en poolrobot, kan verkligen vara värt pengarna. 

En poolrobot är dessutom inte särskilt svårskött. Den kräver inte att du är tekniskt lagd på något sätt, för att kunna manövrera den. I stort sett är en bra poolrobot bara att slå igång och sedan se till att filtret rengörs mellan städtillfällen. De flesta klarar alltså att använda en poolrobot. Den enda egentliga svårigheten vi kan komma på, är att en poolrobot kan vara tung och otymplig att lyfta.

Vilken poolrobot ska jag välja?

I köpguiden ska vi lära dig vad du ska tänka på inför poolrobotsköpet och vilka faktorer du bör ha i åtanke. Som vanligt har vi också samlat ihop resultat från tidigare gjorda tester och därför kan vi rekommendera några till riktigt bra pris.

Det finns ett flertal olika poolrobotar på den svenska marknaden idag. Även om dessa fungerar ungefär likadant, så skiljer de sig åt ganska mycket åt när det gäller kvalitet. Vissa modeller har exempelvis rostfria skruvar som inte påverkas av vattnet, medan andra har metalldelar som rostar på väldigt kort tid. 

Hur poolrobotarna arbetar och hur de hanterar smutsen skiljer sig också åt. Vissa robotar virvlar upp smutsen väldigt mycket när de rör sig i poolen och därmed krävs att den går över samma yta flera gånger, innan den får med sig all smuts. Andra rör sig med hög hastighet över en yta och och tar bort det mesta på en enda körning.

Poolrobot eller pooldammsugare?

Pooldammsugare är ett annat verktyg som kan användas för att rengöra poolen. En sådan måste du hålla i och köra själv. Den är svårare att rengöra hela poolen med, men är ett utmärkt komplement till en poolrobot eftersom du snabbt kan göra punktinsatser vid behov.

Vilken poolrobot är bäst för din pool?

Hurudan poolrobot du ska köpa beror på vilken typ av pool du har. Är poolen över 50 kvm och placerad på ett ställe där skräp och sand lätt blåser ner i poolen, bör du välja en eldriven poolrobot. I en mindre pool, kan du använda dig av en batteridriven robot. 

Du bör också tänka på huruvida poolroboten ska kunna städa både poolgolv och väggar eller om det räcker med golvet. Vidare är vissa robotar ganska stora och klumpiga så är det inte en robot som kan rulla i själv, måste du lyfta i och ur den på egen hand. Något att tänka på om du har känslig rygg, exempelvis. 

Något annat som kan vara bra att titta på är garantitiden, eftersom den brukar återspegla kvaliteten på roboten. 

De flesta poolrobotar klarar av alla de vanligaste materialen. Det är ändå alltid bäst att dubbelkolla huruvida roboten du är intresserad av klarar av att rengöra glasfiber, betong, kakel eller vad det kan vara för material din pool är tillverkad i. 

Aspekter att ta i beaktande vid införskaffande av en poolrobot bör vara:

 • Kabellängd 
 • Filterkapacitet
 • Filtertäthet
 • Vad den kan rengöra
 • Hur långa pass den kan köra
 • Max pooldjup
 • Om den kan styras från en mobilapplikation
 • Garantitid


Våra favoriter

Köpguidens fyra favoriter har alla sina specifika kvaliteter och vi tror att här finns något för alla. Resultaten grundar sig på den research på nätet vi gjort. Där har vi samlat in redan utförda tester samt recensioner och kundomdömen. Med hjälp av den informationen har vi sedan kunna plocka ut fyra vinnare och rangordna dessa.

Premium: Planet Pool Poolrobot Virtuoso 300

Planet Pool Poolrobot Virtuoso 300 var en given vinnare i vårt test, eftersom den rengör stora ytor i pooler på upp till 80 kvm, samtidigt som prislappen inte är alltför hög. Poolroboten rengör poolbotten, väggar och vattenlinje i alla typer av pooler. Oavsett form eller stegring av poolbotten, kommer den här att göra jobbet.

Virtuoso 300 har en filterpatron som är väldigt enkel att byta. Rengöringscykeln är på upp till två timmar och på den tiden klarar roboten i de allra flesta fall att helt rengöra en större pool. Roboten ansluts till elnätet med den 18 meter långa kabeln och jobbar därefter på helt själv. Poolroboten från Planet Pool klarar av att rengöra alla typer av poolmaterial. 

Med i köpet får du också en vagn, som du kan transportera poolenroboten med till och från förrådet, utan att behöva bära på den. En funktion som är mer eller mindre nödvändig, eftersom roboten är stor och väger hela 15 kg.

Fördelar

 • Med transportvagn
 • Klarar alla typer av bassängformer
 • Ger mycket för pengarna

Nackdelar

 • Väger tungt
 • Lång sladd att hålla reda på

Mellan: Pool Robot Raptor Swim & Fun

Mellanvinnaren Raptor är lätt att komma igång med. Det är bara att skruva fast sladden i enheten, sätta på tidsinställningen och därefter placera den i vattnet. Med poolroboten följer en mobilapplikation där du kan justera inställningarna och sätta igång roboten. En supersmart funktion som gör den verkligt lättanvänd.

Därefter börjar Raptor med rengöringen. Den jobbar effektivt över poolbotten och sidorna. Roboten river inte upp särskilt mycket smuts som kan virvla runt och dessutom rullar den framåt med motordrivna hjul med gummerad yta, vilket gör att smutsen inte rörs upp så mycket som med en poolrobot som tar sig fram med vattenstråle. 

Filtret är väldigt lätt att byta eftersom det tas loss från toppen av roboten. Roboten kan inte ta sig upp över poolkanten, utan har en speciell säkerhetsfunktion som hindrar detta.

Fördelar

 • Med mobilapplikation
 • Filter som är lätt att rengöra
 • Med säkerhetsstopp

Nackdelar

 • Ganska otymplig och tung

Budget: Poolrobot Orca 50 Planet Pool

För dig som har endast en liten pool på upp till 24 kvm, passar Poolrobot Orca 50 från Planet Pool. Roboten passar alla typer av formationer, även runda pooler. Den klarar en pool av den här storleken på en timme, men notera att den då endast rengör botten. Filtret är enkelt att komma åt från toppen av roboten.

Kabellängden är 9 meter, vilket normalt sett räcker för den här storleken på pool. Ett annat plus är att den endast väger fyra kilo och är väldigt lätt att hantera. Den är så smidig i formatet att det inte heller är något problem att hitta en plats i förrådet eller garaget, där den kan förvaras. 

Det här är en utmärkt produkt med två års garantitid som på ett bekvämt sätt hjälper dig att städa botten på den lilla trädgårdspoolen.

Planet Pool är ett skandinaviskt företag som tillverkar pooler och poolrelaterade tillbehör.  Deras produkter håller hög kvalitet och du kan vara säker på att du generellt gör ett bra köp, när du väljer något från deras sortiment.

Fördelar

 • Lättviktig
 • Två års garanti

Nackdelar

 • Städar inte poolväggar och vattenlinjer

Special: BWT Poolrobot D300

BWT Poolrobot D300 är köpguidens kraftigaste poolrobot med en kapacitet att rengöra pooler på upp till hela 100 kvm. Roboten är utrustad med en exceptionellt stark sugkraft. Med munstycket kan du justera sugkraften exakt så som du vill ha den. Det gör att du kan anpassa inställningen enligt vilken smuts du vill ha bort. 

För tyngre smuts som jord och sand, kan du använda den kraftigare absorptionsförmågan och är det endast pollen och insekter som behöver avlägsnas, kan du använda mindre kraft i poolroboten. Det här är en en perfekt poolrobot för dig som har poolen på ett utsatt ställe där det blåser ner mycket sand och skräp i den.

Handtaget har också stor betydelse för BWT Poolrobot D300. Det är förstås bekvämt att bära poolroboten med det, men i vattnet fungerar handtaget också som en balanserande motvikt. 

När du köper poolroboten från BWT kan du också ladda ner företagets mobilapplikation i din telefon, så att du kan styra på roboten därifrån. Den fungerar både med iOS och android-telefoner. Du kan ställa in rengöringscykeln i tre olika lägen och ju längre du kör den, desto renare blir poolen naturligtvis.  

Som mest kan du ställa in den på två och en halv timme och då klarar den av rätt mycket.  Poolroboten rengör poolgolv, poolväggar och vattenlinje. Sladdlängden ligger på 23 meter. Särskilt imponerade är vi även av vikten, med sina 11 kg är den relativt hanterbar utan att du behöver riskera att knäcka ryggen. 

Det här är verkligen en riktig lyxrobot och prislappen är också därefter. Men för den som har en stor pool eller en pool i en omgivning där den snabbt blir skräpig, är det säkerligen värt investeringen.

Fördelar

 • Klarar stora pooler
 • Mycket effektiv
 • Hög kvalitet

Nackdelar

 • Kräver noggrann filterrengöring ofta

Våra utmanare

För den som vill titta på fler alternativ än den i våra huvudkategorier, har vi här nedan sex stycken alldeles utmärkta poolrobotar till. Vissa av dem är också från samma märke som våra favoritalternativ, men helt enkelt med en annan prestanda.

Swim & Fun Flipper Small Poolrobot

Har du en liten, fristående eller nedgrävd pool, är den här poolroboten ett utmärkt alternativ till de större och dyrare varianterna. Den här roboten fungerar på ett annorlunda sätt än de andra. Den använder nämligen poolpumpens egen sugkraft för att förflytta sig och göra rent på botten. 

Smutsen hamnar då i poolens filtersystem och du kan avlägsna det därifrån. Den här enkla konstruktionen gör att det är ett mycket prisvärt alternativ för dig som har en mindre pool och en högkvalitativ pump med en pumpeffekt på minst 375 W.

Fördelar

 • Bra lågbudgetalternativ
 • Liten och smidig i formatet

Nackdelar

 • Kan inte rengöra poolväggar

Frisbee Pool Robot Swim & Fun

Poolroboten som ser ut som en frisbee eller kanske mera som ett flygande tefat, är en batteridriven robot som passar bra att använda i mindre pooler, där kraven på rengöring inte är så stora. Från poolens botten rensar den småskräp och partiklar på ett effektivt sätt.

När batteriet är på väg att ta slut kör den själv in till poolkanten, vilket är en väldigt praktisk funktion förstås. En batteriladdning tar en halvtimme, så här kan du köra i fler pass under en dag. På det viset är den mer användbar än vad man kan tro, trots att den är batteridriven. Det medföljer även ett rep, som du kan dra in poolroboten med vid behov.

Fördelar

 • Går snabbt att ladda
 • Väger lite (4-5 kg)

Nackdelar

 • Endast en timmes rengöringscykel
 • Ingen mobilapplikation eller fjärrstyrning

Poolrobot BWT B200 Swim & Fun

Från samma märke som poolroboten ovan, kommer Poolrobot Bwt B200. Den används för pooler på upp till 60 kvm och rengör effektivt både poolgolv, vägg och vattenlinje. Modellen är i praktiken en mindre kraftfull variant än vår specialare i testet.  

Modellen har ett exklusivt 4D-filter som har stor uppsamlingskapacitet och som också är lätt att byta. De stora hjulen gör att den kan navigera runt föremål på botten, om sådana skulle finnas. Den jobbar även effektivt utan att virvla upp alltför mycket smuts, vilket är en fördel eftersom det förkortar rengöringscykeln.

Fördelar

 • Med 4D-filter
 • Kan navigera runt föremål

Nackdelar

 • Stor och otymplig

Poolexperten Poolrobot Drakbot

Poolexpertens lilla poolrobot passar alla små trädgårdspooler som behöver en genomkörning då och då. Prestandan är väldigt grundläggande och här ska man inte förvänta sig alltför mycket, men den gör definitivt ett bra jobb i mindre pooler som inte är i ett utsatt läge och som samlar på sig mycket skräp. 

Tack vare de stora, gummerade hjulen är körningen stabil, så du kan lugnt lämna den att göra jobbet, medan du ägnar dig åt annat.

Fördelar

 • Smidig men ändå robust
 • Enkel att använda
 • Bra filter

Nackdelar

 • Endast 12 meters sladd

Planet Pool Poolrobot Orca 150

Planet Pools poolrobot Orca 150 är en kraftigare variant av budgetvinnaren i det här testet. Modellen klarar av pooler upp till 60 kvm, vad beträffar bottenstädning. Filtret är lätt att komma åt och rengöra.  

Poolroboten är certifierad och har en CE-märkning. På minussidan med modellen ligger att den har rätt små handtag, vilket gör den lite obekväm att hantera, trots att den är relativt lätt.

Fördelar

 • Rengöringscykel på 2 timmar
 • Lätt att rengöra
 • Effektiv

Nackdelar

 • Endast för poolbotten
 • Obekväma handtag

Scooby Poolrobot Swim & Fun

Scooby Poolrobot Swim & Fun är en variant som klarar av pooler på upp till 60 kvadrat. Den har stor kapacitet och klarar av både poolgolv, vattenlinjer och väggar. Den har inga problem att jobba effektivt även på hala och smutsiga poolväggar, tack vare de robusta gummihjulen. 

Ett plus för att den har ett smart system för kabeln som därför inte trasslar in och snurrar ihop sig.

Fördelar

 • Med anti twist-kabelsystem
 • För poolväggar och vattenlinjer
 • Kraftfull

Nackdelar

 • Tung och otymplig

Lämna en kommentar

Missa inte dagens deals