Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.
I det här testet ska du få lära dig allt om olika planteringsjordar. Vi redogör för vad de innehåller och hur du ska tänka för att välja rätt sorts jord till den planta du ska plantera. Olika jordar har väldigt olika näringshalt, inte minst vad gäller mineraler och kalium. Det är mycket viktigt att en sorts växt får rätt anpassad jord.
Har du tänkt dig plantera, kan du hitta en passande jord i den här köpguiden. Vi redogör för huvuddragen i olika växters behov och presenterar de jordar som passar bäst. Efter att du läst informationen, kommer du inte Inte längre att behöva fundera på vilken typ av jord du ska ha, oavsett vilka växter som ska planteras.
I premiumkategorin placerade vi en utmärkt ekologisk planteringsjord från Granngården. I mellanklassen vann blomjorden med lecakulor.
Budgetprodukten är en lika smart som billig produkt som kan användas till många olika odlingar, nämligen Hammenhögs Planteringsjord. En intressant specialare har vi också. Missa inte den utmärkta rosjorden från Hasselfors!
Premium: Granngården Planteringsjord Naturgödslad Krav Eko
Planteringsjord Granngården Naturgödslad Krav Eko är perfekt för dig som vill odla helt ekologiskt. Jorden har ett mycket brett användningsområde och kan användas till det mesta, från plantering av kryddväxter till jordförbättring under hela säsongen. Den har ett välbalanserat ph-värde på cirka 6,0, tack vare den tillsatta magnesiumkalken.
Fördelar
Nackdelar
Mellan: Hasselfors Blomjord med Leca
Mellanklassens vinnare är en blomjord, som passar bra för krukor med långtidsbevattning. Den innehåller en mörk och och mullrik jord med mycket näring, som är utblandad med lecakulor för att ge ett luftigare miljö till plantorna.
Här minimeras risken att jorden tyngs ner och blir för tät och våt. Den behöver dock inte endast användas i långtidsbevattningskrukor, utan passar också i mindre blomkrukor och till många olika typer av växter.
Fördelar
Nackdelar
Budget: Hammenhögs Planteringsjord
Planteringsjorden från Hammenhögs är en riktigt prisvärd jord som alla kan använda sig av då ni ska plantera eller fixa till trädgården.
Det som gjorde att vi fastnade för den här var inte bara det otroligt låga priset, utan vi gillar även att den har så pass många användningsområden. Perfekt för dig som vill plantera i trädgården, på balkongen eller i växthuset!
Fördelar
Nackdelar
Special: Hasselfors Rosjord
Rosenjorden från Hasselfors är precis som de som finns i de andra huvudkategorierna, en av de planteringsjordar på marknaden för rosor, som verkligt är värda att satsa på.
Näringshalten i planteringsjordar kan variera oerhört mycket, men Hasselfors har genomgående hög kvalitet i sina jordar. Även det här är en omtyckt jord bland användarna.
Fördelar
Nackdelar
Valet av planteringsjord spelar roll
Varje år när vårsolen tittar fram, är det dags att börja tänka på att plantera om krukväxterna. Har du turen att ha egen trädgård, är det också dags att fylla på jord, gödsla och pyssla om dina växter, så att de kan skjuta i höjden och bli riktigt frodiga till sommaren.
I butikerna finns ett stort antal olika jordsorter att välja mellan och det är inte bara ett försäljningsknep. Det är nämligen väldigt viktigt för en växt att ha en balanserad jord med rätt näringsämnen, för att kunna växa bra. Jorden får heller inte ha för högt eller för lågt pH-värde.
Jorden får heller inte vara för kompakt eller innehålla för mycket pinnar och torv. Jorden får inte vara för näringsfattig och måste också innehålla växttillgängligt kväve och svavel.
Vad är egentligen planteringsjord?
Kort och gott kan vi säga att jorden är växternas skafferi. Härifrån hämtar växten viktig näring och en välbalanserad planteringsjord skyddar också växterna mot olika bakterier och angrepp.
Väljer du dessutom ett naturligt gödsel som komplement, bidrar du också till att näringsämnen bibehålls och jorden inte utarmas. För att tillgodose plantornas behov, kan du också förändra jordens struktur och kemi genom att tillsätta sådant som kalk, sand och lera.
Planteringsjordens struktur
Generellt kan sägas att om jorden innehåller för lite luft och är för kompakt, så får rötterna svårt att utvecklas. Är den däremot för lätt, innehåller den för mycket luft så torkar den ut väldigt fort. En bra jord ska innehålla både luft och jord. Har du en fast och lerig jord, är det alltså bra att tillföra en planteringsjord som innehåller barkbitar och och pinnar.
Planteringsjord för olika ändamål
Planteringsjord finns alltså av olika sorter, för att tillgodose olika växters behov av en speciell näringssammansättning i jorden. Jord till orkidéer inomhus bör ha en speciell sorts näringssammansättning och jord för krukväxter utomhus en annan. Jord till trädgården kan kräva ytterligare en annan sort.
Jord till krukväxter inomhus
Vid plantering i kruka blir växternas vattenreserv och näring naturligt begränsad till krukans storlek. Det betyder att det är viktigt att använda rätt jord, för att att växterna ska må så bra som möjligt. Det finns vissa krukväxter som ogillar kalkrik jord. Dessa är exempelvis azalea, rosenkalla och hortensia. För de krukväxterna finns det speciellt kalkfattig jord.
Jord till krukväxter utomhus
Valet av jord är även här väldigt viktigt. Jorden ska vara välgödslad och ha en vattenhållande förmåga, så att inte krukorna torkar ut för snabbt. Det är viktigt att alltid ha lecakulor (eller stenar) i botten på kärlet för att skapa ett dräneringslager, som överflödigt vatten kan rinna igenom.
Beroende på vad du har för växter i krukorna, finns det speciella jordar som är framtagna för just dem. Till exempel rosor, klematis, rhododendron eller förodling av ätbara växter.
Jord till trädgården
Varje gång du vill plantera något nytt i trädgården, måste du också tillföra ny jord för att förbättra den som redan finns i trädgården. Vid plantering av träd och buskar och andra fleråriga växter, passar vanlig planteringsjord bra. Dessa finns i många olika märken och varianter samt både som naturgödslad och konstgödslad jord.
Tunga lerjordar kan förbättras med barkmull. Kogödsel är också en bra jordförbättrare som du kan tillföra i rabatter och runt buskar, både på våren och hösten. Den tillför effektivt näringsämnen, utan att bränna rötterna på plantor.
Våra favoriter
På basen av gedigen efterforskning har vi sammanställt några produktkategorier. Det finns många planteringsjordar som inte håller måttet och vi har valt att fokusera på flera stycken från Granngården och Hasselfors. Detta för att de gjort bra ifrån sig inte bara i praktiken, utan även i laboratorietester där de mätt jordarnas näringsvärde.
Premium: Granngården Planteringsjord Naturgödslad Krav Eko
Planteringsjord Granngården Naturgödslad Krav Eko är en kravmärkt jordblandning med sand, lera samt mörk och ljus bark. Den innehåller hönsgödsel och kalimagnesia, vilket stimulerar rötternas tillväxt effektivt.
Ekojorden från Granngården innehåller även kompost, som lagrats i minst två år. Den bildar ett koncentrat av naturliga humussyror. Dessa organiska ämnen främjar livskraftiga och friska rötter. Jorden har ett miljövänligt innehåll och är till nytta både för dina plantor och för miljön i övrigt.
Om du ska så känsliga växter, bör den här kraftfulla ekologiska jorden späs ut med en tredjedel torv eller sand. Annars kan näringshalten bli för hög och rötterna brännas.
Jorden är idealisk för dig som vill odla helt ekologiskt. Den har en stor bredd och passar för plantuppdragning, blommor, trädgårdsväxter och odling av grönsaker. Behöver du en ekologisk jordförbättring, kan du med fördel använda den här jorden.
Produktfakta:
- Med stenmjöl
- PH-värde ca 6.0
- För plantering och jordförbättring
Fördelar
Nackdelar
Mellan: Hasselfors Blomjord med Leca
För dig som inte behöver en premiumjord eller specialjord är den vanliga blomjorden från Hasselfors ett bra alternativ. Den här varianten är dessutom blandad med lecakulor, vilket passar särskilt bra för växter som inte behöver planteras om varje år.
Jord med lecakulor är bra för stora krukväxter, som ormbunkar och olika Palmer. Den passar bra för växter som planteras i långtidsbevattningskärl.
Jorden är mörk och lättarbetad och tack vare lecakulor riskerar inte jorden att bli för våt - något som är vanligt för plantering av det här slaget. Det här är också en jord som går att använda till en stor bredd av krukväxter och passar också bra i små blomkrukor.
Den här blomjorden håller sig porös utan att sjunka ihop och bli väldigt kompakt. Det gör att det blir en bra balans mellan vatten och luft i jorden. Vi hade dock önskat att den fanns i en lite mindre påse, som hade passat de mindre hushållen bättre.
Produktfakta:
- 18 liter
- Med lecakulor
- Mörk jord
Fördelar
Nackdelar
Budget: Hammenhögs Planteringsjord
Här är vi en multifunktionell planteringsjord från Hammenhögs, nämligen deras allt i allo planteringsjord som kan användas till de allra flesta planteringsprojekten. Oavsett vad du vill plantera, hur du vill plantera och var du vill plantera kan den här komma väl till pass.
Det bästa med just den här planteringsjorden är att den kommer till ett så otroligt lågt pris, och att den trots det funkar så bra för så mycket. Perfekt för alla planteringsprojekt som våren, sommaren eller hösten kan erbjuda!
Vi anser att det här är en planteringsjord som alla kan ta del av, och som funkar bra för det mesta – helt enkelt toppen. Tänk bara på att dess kvalité kanske inte är av högsta genre med tanke på att den inte verkar extra bra för något speciellt. Men, med tanke på att den är så pass enkel att använda och tillgänglig att köpa så får den högt betyg ändå.
Fördelar
Nackdelar
Special: Hasselfors Rosjord
Rosjorden från Hasselfors används för plantering av nyinköpta rosor och som underhåll av rosenrabatter. Den passar även för klematis. Rosor ställer lite mer krav på jorden och därför är den här rik på mull och innehåller också lera.
Rosjorden passar också bra till olika klätterväxter och perenner, som behöver en riklig jord. Den här kan du med fördel använda om du planterar rosor i kruka.
Vid ny och omplantering är det bra att räkna med en 15 liters säck till en ros och en 40 liters säck till två eller tre rosor. I Hasselfors rosjord finns också tångmjöl, vilket stimulerar mikroorganismerna i jorden och tillför näringsämnen som stimulerar tillväxten och rotbildningen. Mjölet gör också jorden aningen mer porös och ger bättre struktur.
Jorden innehåller också extra kalium, vilket är viktigt för rosor. Kom ihåg att det här är mycket näringsrik jord, som inte alls passar till alla blommor, utan specifikt för rosor och krävande perenner.
Produktfakta:
- 40 liter
- Både till rabatt och till kruka
Fördelar
Nackdelar
Våra utmanare
Här listar vi några planteringsjordar till, som inte fick plats i huvudkategorierna. Men våra efterforskningar har visat att de här är populära produkter, som är omtyckta och är väl värda att ta en närmare titt på. Särskilt om du tycker att du inte hittat något passande alternativ i huvudkategorierna.
Weibulls Planteringsjord Naturgödsel Krav
Den här planteringsjorden från Weibulls är extra intressant då det är en planteringsjord som är gjord på 100% naturliga råvaror -- dessutom med ett väldigt rimligt pris.
Det bästa med den här jorden från Weibulls är inte bara att du får en helt naturlig jord till ett bra pris, utan den här jorden är även fullproppad med både näringsrika och växtvänliga ingredienser som ser till att dina plantor växer bra under en lång tid.
Det naturliga innehållet ger växterna goda förutsättningar att växa till sig. De får en bra start, ett härligt innehåll att gotta ner sig i under tiden, och så ser naturgödslet till att de växer lite bättre under en längre period.
Vi är verkligen nöjda med planteringsjorden från Weibulls, inte minst med tanke på att den också är Krav-märkt. Perfekt att använda för odling och plantering i köket eller i ett växthus, och tack vare den perfekta kombinationen av ett trivsamt men ändå lite långsamt innehåll kommer växterna att må bra under hela perioden.
Fördelar
Nackdelar
Hasselfors Blomjord
Här har vi en mörk och mullrik blomjord med ett högt näringsinnehåll. Det här är en perfekt jord som för plantor som behöver en snabbstart vid omplantering.
Jorden har fin struktur, men går att vattna utan att den blir för kompakt. Passar även utmärkt att använda om du ska plantera ätbara grönsaker och örter.
Det här är jord avsedd speciellt för krukväxter som ska planteras om varje vår. Börja gärna tidigt på våren, när ljuset kommer och krukväxterna börjar växa på nytt.
Fördelar
Nackdelar
Nelson Garden Torvbriketter
Torvbriketter är perfekta för den som använder ett miniväxthus. Här planteras fröna direkt i torvbriketterna. Du vattnar först och du kan sedan placera två till tre stycken frön i varje brikett. När plantorna vuxit fram, planterar du helt enkelt hela briketten i en kruka, med en anpassad blomjord. Du kan förstås också plantera den direkt på växtplatsen.
Fördelar
Nackdelar
Hasselfors Planteringsjord P-Jord
Hasselfors standard planteringsjord är en kalkad och gödslad jord, som är en utmärkt allround-jord för trädgård och grönsaksodling. Passar även bra för växter med stort näringsbehov, som exempelvis begonia och pelargon.
Den går alldeles utmärkt att använda som jordförbättring och plantering av buskar, träd och perenner utomhus. Jorden är berikad med kalimagnesia och hönsgödsel.
Hasselfors planteringsjord innehåller den intressanta ingrediensen rotkraft. Det är ett koncentrat av naturliga humussyror, som främjar livskraftiga och friska rötter. Rotkraft stimulerar rotbildningen på växterna och gör att plantorna kan ta upp växtnäring på ett optimalt sätt.
Lämna ett svar