Bästa Planteringsjorden (2024) → BÄST I TEST

Har du trädgård hemma vid villan eller på radhustomten, behöver du också regelbundet ett tillskott av planteringsjord för att dina blomrabatter ska växa och odlingar trivas. Det finns flera olika typer av jordar för ändamålet, vilket är utmärkt eftersom du kan anpassa köpet efter vad just dina olika plantor behöver. 

Vissa växter trivs bättre i mer näringsfattig och lätt dränerad jord medan andra plantor och växter behöver mer näringsrik planteringsjord. I det här testet listar vi 10 stycken högkvalitativa planteringsjordar som passar för olika typer av växter.

10 Bästa Planteringsjordarna

1. Bäst i test – Hasselfors Garden P-Jord 50 L

Planteringsjorden Hasselfors Garden P-Jord 50 L fungerar utmärkt till all typ av utomhusplantering. Den passar till större krukor, unga plantor och blomrabatter. Den har en relativt stor andel svartjord, vilket innebär att den har en god närings- och vattenhållande förmåga som gör att växterna kan tillgodogöra sig näringen i jorden på ett effektivt sätt. 

Jorden passar hobbyodlare likväl som professionella odlare och är perfekt när du vill ha prisvärd jord i större mängd. Det här är en omtyckt och mycket populär planteringsjord av köparna och var en självklar bäst i test-vinnare för oss.

2. Hasselfors Garden Grönsaksjord 40 L

Den kraftigt gödslade jorden Hasselfors Garden Grönsaksjord 40 L innehåller alla näringsämnen som en växt behöver under sin livstid. 

Den är perfekt för så kallade kortare odlingar som är säsongsbetonade såsom sallad och örtkryddor, men fungerar även bra på tomater och andra mycket näringskrävande växter, så länge du ger dem en extra näringstillsats. 

Produkten har ett välbalanserat PH-värde på 5.5 till 6.5 och innehåller en balanserad andel av ljus och mörk torv samt naturgödsel, kalk, lera och sand. Den är gödslad med helt naturliga råvaror och passar bra för ekologisk odling. Hasselfors Garden Grönsaksjord 40 L är även kravmärkt.

3. Rölunda EKO Plantjord 50 L

Rrölundas krav-märkta planteringsjord är helt ekologisk och baserad på endast naturliga råvaror. Här finns alltså inget konstgödsel eller liknande utan jorden är helt och hållet tillverkad av naturliga näringsämnen med en mängd nyttiga mikroorganismer som ger växter de allra bästa förutsättningar för att växa sig frodiga och ge stor skörd. 

Den är anpassad för alla typer av växter med normalt krävande näringsbehov och precis som ovanstående jord från Hasselfors är det bra att tillsätta extra gödsel om du vill ha den till tomater. Planteringsjorden passar också bra i krukor för alla typer av utomhusväxter.

4. Hasselfors Garden U-Jord 50 L 3-pack

U-jord lämpar sig bra för alla typer av säsongsväxande sommarblommor. Den har en vattenhållande och stabil egenskap samtidigt som den har god dränering som förhindrar att rötterna blir mögelutsatta. 

Samtidigt bidrar svarttorven i jorden till att den binder vatten effektivt och inte torkar ut under högsäsong. Det här är en jord som du kan använda för plantering i rabatter och den fungerar också väldigt bra i krukor. Den är gödslad med både naturgödsel och mineralgödsel.  Naturgödslet ger näring på lång sikt och mineralgödsel har en snabbverkande funktion. På det sättet får du en fantastiskt väl balanserad planteringsjord.

5. Rölunda Plantjord 40 L

Här har vi en utmärkt blomjord som passar perfekt att använda i trädgården för att fylla på blomrabatter och buskage med. Den är luftig tack vare sin andel torv och den passar perenner, buskar, häckar och det mesta du har utomhus i trädgården.  

Det här är dock ingen planteringsjord som är optimal för inomhusbruk, eftersom det är bättre att välja en mer näringssammansatt blomjord för små krukväxter.

6. Hammenhögs Planting Soil 40 L

Vill du ha mycket prisvärd planteringsjord för utomhusbruk rekommenderar vi Hammenhögs Planting Soil 40 L. Den är perfekt för dig som behöver odla tåliga växter eller fylla på jord i rabatter och planteringar. Det är en enkelt sammansatt planteringsjord som du kan använda riktigt mycket av, eftersom den är väldigt prisvärd.

7. Weibulls Planteringsjord Naturgödslad 40 L

Den ekologiska och kravmärkta jorden från Weibulls är en specialblandad planteringsjord med helt och hållet naturliga råvaror. Sammansättningen består av torr torv, sand, kalk och naturgödsel. 

Jorden ger passar alltså mer långsamt växande plantor som får bygga upp styrkan inifrån och på det vis ge god avkastning när det är dags för skörd. Vill du öka på näringshalten för mer näringskrävande plantor rekommenderar vi Weibulls grönsaksgödsel som också den är kravmärkt.

8. Weibulls Peat-Free Soil 40 L

Den näringsrika och torvfria planteringsjorden Weibulls Peat-Free Soil 40 L ger exceptionell växtkraft och jorden är en blandning av fibermull, barkmull och trädgårdsmull samt naturgödsel. 

Den innehåller också stenmjöl som består av rikliga mängder magnesium, järn och kisel. Det här är en perfekt jord att ha för prydnadsblomster som passar lika bra på buskar och perenner som i köksträdgården, där du vill odla frukt och grönsaker.

9. Rölunda Elit Plantjord 50 L

Den extra rikligt gödslade planteringsjorden Elit Plantjord 50 L är perfekt för dig som odlar tomater, paprika, chili och andra extra näringskrävande grönsaker, frukter och bär. 

Men den passar precis lika bra till fruktträd och perenna rabatter som även de har extra höga kvalitetskrav på jorden. Det här är helt enkelt en jord för dig som har växter som kräver lite extra av planteringsjorden. Den består den en blandning av långtidsverkande gödsel samt lera. För att luckra upp och ge god dränering samt ge växterna möjlighet att tränga ner genom jorden finns också en tillsats av lecakulor.

10. Weibulls Grönsaksjord 40 L

Om du behöver planteringsjord exklusivt till ditt trädgårdsland vill vi rekommendera Weibulls Grönsaksjord 40 L. Det är en krav-märkt jord som innehåller endast naturliga råvaror och är också godkänd för ekologisk odling. 

Weibulls egna specialblandning innehåller mineraler och det är en mineralsammansättning som är mycket rik på kisel, kalcium, magnesium och järn, vilket ökar växternas förmåga att ta upp näring. Det gör att jorden ser till att växterna får en effektiv motståndskraft mot sjukdomar och det gynnar också plantorna och gör dem större och frodigare.

Tänk på det här innan du köper planteringsjord

När du köper planteringsjord måste du göra en del research så att du vet att du får en jord som är lämpad för det du ska ha den till. Sammansättningen ser nämligen ofta helt olika ut och all jord passar absolut inte till alla typer av växter. 

Jordtyp 

Vilken jordtyp du ska ha är något du behöver hålla koll på för det finns nämligen olika sorter av den. En utomhusjord behöver en viss typ av planteringsjord medan samma jord sällan passar i blomkrukor inomhus. Det finns också kravmärkt planteringsjord om du vill ha odla giftfritt. 

Näringsinnehåll

Blomjord är alltid färdigt gödslad på olika sätt och beroende på vad du ska ha den till så behöver du kolla näringsinnehållet. Ska du odla tomater men köper en jord som inte har tillräckligt mycket av en viss näring som tomatplantorna trivs i, kommer du att misslyckas med din skörd.

Vad är skillnaden på planteringsjord och blomjord?

Planteringsjorden är en allround-jord med bredare funktion.

Måste man ha planteringsjord?

Du behöver antingen planteringsjord eller gödsel, beroende på vad du plantera.

Kan man ha planteringsjord inomhus?

Oftast är planteringsjord endast lämpad för utomhusbruk.

Lämna en kommentar

Missa inte dagens deals