Bästa Pizzastenen (2024) → BÄST I TEST

Vi tycker verkligen att det är konstigt att inte fler har en pizzasten hemma och vi kan varmt rekommendera den här enkla köksutrustningen som förhöjer både pizzagräddningen och smakerna otroligt mycket. Den är perfekt att baka frasiga pizzor med valfria fyllningar på och du kan också baka härliga frukostfrallor, likväl som fikabröd och kakor. 

Att göra pizza på en baksten går dessutom precis så där snabbt som det ska göra att baka pizza och därför kan du också baka många fler pizzor à la minute än om du bara använder en vanlig ugn.

10 Bästa Pizzastenarna

1. Bäst i test – Eppicotispai Pizza Baksten

Varumärket Eppicotispai specialiserar sig på matlagningstillbehör specifikt för italiensk matlagning. Den här pizzasten från vulkanen Etna ligger vid Siciliens Östra kust.  Pizzastenen är 38 X 30 cm och fungerar utmärkt i alla standardugnar och även på kol- och gasolgrillar. 

Med bakstenen kan du baka både pizza och bröd. Med i köpet får du en pizzaspade som gör att du enkelt kan hantera pizzorna och ta dem både in och ut ur ugnen. Det här är en stor konsumentfavorit i Sverige och är en av de populäraste pizzastenarna som finns på marknaden.

2. Holm Pizza Baksten 33 cm

Idén med en pizzasten är att få upp temperaturen väldigt högt eftersom det är så en pizza egentligen ska bakas. Den här stenen klarar en maxtemperatur på 500 grader och med en diameter på 33 cm är den perfekt för en normal pizza. 

Den har också en förkromad hållare vilket gör att det ävrn går att servera pizzan på stenen. Holms pizzabaksten är gjord av stengods och ska handdiskas efter användning. Precis som med alla bakstenar ska den värmas långsamt för att minska risken för sprickbildning.

3. Modern House Pizza Angels Baksten 40 cm

Pizzastenen från modern House är en riktig proffssten som tål ända upp till 750 graders värme. Dem är alltså därför väl lämpad att lägga på grillen men fungerar också utmärkt i ugnen. Pizzastenen är tillverkad i stengods och med corriorit. Stenen är 40 cm lång och 35,5 cm bred och det gör att den passar utmärkt i en vanlig ugn. 

Stenen är lätt att rengöra med endast varmt vatten och det är viktigt att inte använda diskmedel eftersom medlet kan lämna smak på stenen. Märken och nyansskiftningar på stenens yta försämrar inte egenskaperna och är fullt normalt efter användning av den. En riktigt trevlig pizzasten som är enkel att använda!

4. Weber Pizza Baksten 44 cm

Här har vi en relativt stor baksten  från det kända märket Weber och med den här kan du bjuda på stora, generösa pizzor till familj och vänner. Materialet kordierit blir extremt varmt och skapar precis de där härligt spröda pizzorna vi är vana att få från ett äkta italienskt stenugnsbageri. 

Just det här stenmaterialet är också bra eftersom det är tåligt och minimerar risken för sprickbildning betydligt. Det är också ett material som snabbt blir varmt så att du slipper vänta på att börja baka pizzan. Måtten ligger på 30 x 44 cm.

5. Orrefors Pizza Kit Baksten

Med bakstenen från Orrefors kan du göra den perfekta pizzan och eftersom diametern är 33 cm kan du faktiskt ta med den på utflykter och baka pizza där, vilket garanterat kommer att bli stor succé. Ett mycket användbart tillbehör som ingår i köpet är en hopfällbar pizzaspade. Den är tillverkad i rostfritt stål och har ett bekvämt handtag i trä och ett litet läderband där du kan hänga upp den. 

Eftersom den är lätt och smidig är den lätt att hantera och perfekt för pizzagräddning. Även den är då naturligtvis extra lätt att ta med sig och den gör att pizzagräddningen blir mycket enklare att hantera. Både sten och och pizzaspade ska handdiskas.

6. Broil King Pizza Baksten

Pizzastenen från Broil King är tillverkad i keramisk komposit, vilket är ett idealiskt material för grillning i höga temperaturer. Materialet är fuktbeständigt och löper låg risk att spricka när det värms upp. Det här är en extra tjock sten på 1,9 cm och den fördelar värmen jämt, även om du har den på grillen och eventuella flammor uppstår. 

Den här pizzastenen är alltså avsedd enbart för att ha på grillen och ska placeras på mitten av grillgallret och den bör också ligga kvar tills stenen har svalnat innan du tar bort den. Med i köpet får du en träspade för lättare hantering av pizzan.

7. Funktion 241056 Baksten 38 cm

Pizzastenen från Funktion har måtten 38 x 35,5 cm och tål en maxtemperatur på 250 grader. Den kan användas både på grill och i ugnen. Stenmaterialet ska handdiskas och inget diskmedel får användas på stenytan. 

Det är en perfekt sten att både baka pizza och bröd på och passar dig som vill ha en liten och nätt sten för hemmabruk. Med i köpet får du en funktionell spade som du kan hantera dina pizzor med.

8. Anders Petter Backaryd Pizza 38cm Baksten 38 cm

Här har vi en liten pizzasten på 38 cm i diameter som skapar kort gräddningstid och högt gradtal i ugnen. Den ger precis den där krispiga botten som pizza ska ha och fungerar perfekt i både ugn och grill. Den levereras med en tillhörande aluminiumställning, vilket gör att den också kan fungera som ett elegant serveringsfat vid behov.

9. Nordic Season Fcc Bbq Pizza Baksten 30.5 cm

Här har vi en liten och smidig baksten på 30,5 cm i diameter från Nordic Season och den är perfekt för dig som har en mindre ugn eller grill men där du ändå vill kunna njuta av en riktigt god pizza. Stenen är tillverkad i kordierit som är ett väldigt lättskött material som endast behöver sköljas av i varmt vatten efter användning.

10. Kamado Joe Pizza Baksten 38 cm

Pizzastenen Joe från Kamado är en ganska stor sten på 38 cm i diameter. Den är tillverkad i ett keramiskt material som är lättskött och tåligt. Det här är en sten som inte spricker lika lätt som många andra och är perfekt för dig som enkelt vill laga lite större pizzor eller har en större grill som du vill utnyttja hela ytan på. 

Den ger en jämn spridning av värme på hela ytan och absorberar också fukt, vilket försämrar pizzans kvalitet.

Tänk på det här innan du köper en pizzasten

Det finns många pizzastenar på marknaden och alla är tyvärr inte av den kvalitet som de borde vara. Av den anledningen är det alltid bra att läsa på lite, särskilt om du inte känner till  pizzastenar så bra eller har använt en sådan förut. Några aspekter som är viktiga att ta i beaktande inför köpet listar vi här nedan.

Pizzaset

När du köper en pizzasten kan det ibland ingå ett helt kit med ett stenställ och en pizzaspade. Någon form av pizzaspade är nödvändig att ha och ingår den i köpet är det alltid ett plus, även om det inte bör vara den högsta prioriteten, utan kvaliteten på stenen är alltid det viktigaste. Det går också att köpa pizzaspadar separat. 

Diameter

Storleken på pizzastenen spelar förstås roll och det är väldigt bra att inte välja en alltför liten pizzasten. Välj gärna en som är åtminstone 35 cm i diameter om det inte är så att utrymmet kräver att du måste använda en mindre. Då är det förstås praktiskt med en i mindre storlek.  

För dig som lagar pizza till fler personer, eller många små pizzor, kan det vara smidigt att använda en rektangulär eller kvadratisk pizzasten som fyller ut hela gallret i ugnen eller upptar hela grillytan på din grill. 

Material

Det finns flera olika sorters sten som en pizzasten kan vara gjord av. Vissa pizzastenar är också tillverkade av ett keramiskt material som tål höga temperaturer. Vilket material du väljer är lite upp till dig och vilken typ av pizza du vill göra. Visa pizzasorter kräver att du har exceptionellt hög temperatur medan det i andra fall räcker med en som klarar 250 grader.

Vanliga frågor om pizzastenar

Hur länge ska pizzastenen värmas?

En pizzasten tar cirka 10 minuter att värma.

Kan pizzan läggas direkt på pizzastenen?

Pizzan läggs alltid direkt på pizzastenen.

Vilken pizzasten är bäst?

Eppicotispai Pizza Baksten.

Lämna en kommentar

Missa inte dagens deals