Bästa Markduken (2024) → BÄST I TEST

Markduk är en liten och relativt billig detalj som kommer att göra trädgårdsarbetet mycket enklare och bättre. En bra markduk har flera funktioner. En väldigt vanlig användning är att den är utmärkt på att svälta ut ogräs på, utan att påverka dina planteringar eller jordens kvalitet. Detta eftersom den släpper igenom luft och vatten, men inget ljus. 

Men en bra markduk underlättar också om du ska göra stenläggningar i trädgården eller preparera marken för bättre dränering och så vidare. Stenarna i stenläggningen kommer att sitta mycket bättre på plats om du grundar med markduk först och dräneringen kommer att hållas intakt år efter år, utan att materialen blandas.

7 Bästa Markdukarna

1. Bäst i test – Fibertex Nonwovens Nonwoven N2 Ground Cloth 2 x 25 m

Markduken Fibertex Nonwovens Nonwoven N2 Ground Cloth är en fiberduk som är avsedd för olika typer av markarbeten och den blev vår bäst i test-vinnare eftersom den är ett perfekt alternativ för många olika typer av markarbeten. Den har god effekt på ogräs och passar också utmärkt för arbeten av husgrunder, vägbyggen med mera. 

Den är framtagen för att användas som ett materialavskiljande lager, till exempel om du behöver lägga ut dräneringslager ovan jord. Då lägger du markduken ovanpå jorden och därefter dräneringsgruset. Eftersom duken är vattengenomsläpplig passar den alla olika typer av jord, grus, sand och liknande. 

Duken har därför väldigt många användningsområden och passar alldeles utmärkt för olika typer av terrasser, dammar och som erosionsskydd.

2. Nelson Garden Market Fabric 2x5m

Markduken Nelson Garden Market Fabric är en mycket kraftfull variant och den bekämpar effektivt olika typer av ogräs. Den är därför perfekt för jordgubbsland, köksträdgårdar och allehanda typer av bärbuskar eller häckar. När du täcker jorden med den så förhindras ogräs att gro och kommer då inte att konkurrera med dina egna planterade växter och plantor. 

Du behöver alltså inte rensa ogräs i samma utsträckning som det behövdes förut. Med hjälp av den här duken kan du effektivt låta ogräs dö ut och även rotogräs som knölklocka, kvickrot och kirskål elimineras på ett effektivt och enkelt sätt.

3. Ubbink Pond Liner AquaLiner 1mm 4x4m

All markduk passar inte i alla sammanhang och för dig som behöver en effektiv markduk för att du ska bygga damm, har behov av en annan typ av markduk än de som används för ogrässkydd och markarbeten. Den här mycket tåliga dammduken i pvc-plast från AquaLiner  är perfekt för alla typer av dammar och är både mycket fisk- och växtvänlig.  

Pvc-plasten är nämligen konstruerad på ett miljövänligt sätt så inga mikroplaster eller gifter släpps ut i dammens ekosystem från den här markduken. Dammduken har också ett UV-skydd och kommer alltså att hålla samma höga kvalitet år efter år, oavsett väder och vind.

4. Nelson Garden Sampler Geo 1x12m

Vill du ha ett lite enklare och billigare alternativ än vår testvinnare är Nelson Garden Sampler Geo 1 x 12 m ett perfekt alternativ. Den här markduken är multifunktionell och kan användas på flera olika sätt och passar för trädgårdsodlingar, gångar, bärplanteringar och även markbeläggning vid bygge av terrasser och uteplatser. 

Det är en perfekt markduk att anlägga för att ge stabilitet vid platt-, stenläggning eller annan markbeläggning. Den är också utmärkt att använda för skiktning av olika typer av marklager och använder du duken i det sammanhanget minskas också risken för tjälskjutning.

5. Nelson Garden Under Cover Barkdug Roll 1x15m

Den tunna och lätta markduken Nelson Garden Under Cover Barkdug Roll är perfekt att ha som underlag när du täcka marken med bark. Duken ger luft och släpper igenom vatten, vilket gör att den bekämpar ogräs effektivt. 

Duken är lämplig i alla rabatter där du tänkt lägga bark, exempelvis rosenrabatter eller andra buskar. Den kan också användas under lättare lager material av annat slag, som ett tunt lager jord eller liknande.

6. Grouw Ground Cover 2x5m

Här har vi testets budgetalternativ. Duken är 2 x 5 meter stor, är UV- och väderbehandlad, vilket gör att den står sig år efter år och inte slits ut. Den är perfekt för planteringar av allehanda slag och passar också som underlag för bark eller flis. Det är helt enkelt en bra allround-markduk för dig som har en mindre trädgård som du behöver sköta om.

7. Cofa Tissue Weave 2x10m

Den här mycket slitstarka väven bestående av en bit på 2 x 10 meter är en mycket hållbar och kraftig marktäckande väv som effektivt bekämpar ogräs och passar alldeles utmärkt till köksland samt planteringar. 

Den är avsedd för att förhindra ogräs att gro runt plantorna, samtidigt som den håller jorden fuktig och näringsrik eftersom den släpper igenom luft och vatten. Även den här duken är ett alternativ att använda om du är drabbad av mycket besvärligt ogräs som exempelvis kirskål, kvickrot eller knölklocka.

Tänk på det här innan du köper markduk

Några saker bör du alltid ta i beaktande innan du påbörjar köpet av en markduk. Det är ingen stor investering direkt, men köper du fel sort så kommer den inte att uppfylla sitt syfte.  Här nedan listar vi några detaljer som är viktiga att hålla koll på innan du köper markduk. 

Syfte

Innan du beställer hem en markduk måste du ha klart för dig exakt vad du ska ha markduken till. Detta eftersom alla markdukar har olika syften och funktioner. I produktbeskrivningarna kan du alltid ta reda på vad den specifika markduken har för syfte.  I det här testet har vi försökt täcka upp för de flesta behov och har med markduk som passar för markarbeten, planteringar och dammbyggen. 

Storlek

Det finns markduk med olika bredd och längd. Var noga med att du beställer hem tillräckligt mycket så att du inte plötsligt märker att du har för lite markduk och inte kan göra arbetet klart. Vissa markdukar kan du köpa på rulle, medan andra levereras i bit.

Vanliga frågor om markdukar

Vad är skillnaden på markduk och fiberduk?

Fiberduk lägger du ovanpå marken och markduk läggs under materialet.

Varför ska man ha markduk?

För ogräsbekämpning eller för att skapa ett bättre underlag vid markarbeten.

Vilken markduk ska jag köpa mot ogräs?

Fibertex Nonwovens Nonwoven N2 Ground Cloth 2x25m.

Måste man ha markduk under grus?

Om du vill slippa ovälkommet ogräs är det en bra lösning.

Lämna en kommentar

Missa inte dagens deals