Bästa Komposten (2024) → BÄST I TEST

En kompost är ett måste i en trädgård och här gäller det att välja en som du verkligen har nytta av. Komposten tar hand om den typ av biologiskt avfall som din trädgård eller ditt hushåll producerar och omvandlar det dessutom till näringsrik mull. Inte minst minskar komposten den mängd avfall hushållet producerar. 

Numer finns det dessutom små komposter du kan använda dig av, även om du bor trångt eller i lägenhet. De här komposterna använder sig av en speciell process som är både snabb och luktfri och en sådan kompost kan du ha i köket eller på balkongen.

10 Bästa Komposterna

1. Bäst i test – Greenline Master Plus 375 L

Komposten Greenline Master Plus 375 L har blivit en storfavorit hos många trädgårdsentusiaster. Den har en lång rad positiva produktomdömen i webbutikerna. Det är verkligen inte konstigt eftersom det här är en kompost som är väldigt lätt att montera för du behöver inga verktyg till det utan klickar bara ihop delarna. 

Modellen passar alla med en liten till medelstor trädgård och du kan kompostera både vegetabiliskt köksavfall och trädgårdsavfall i den. Den enkla men effektiva modulen skapar näringsrik mylla som du kan använda i trädgården och cirkeln är därmed sluten.

2. Greenline Mully 360 L

Här har vi en kompost som klarar kompostering ända ner till -15 grader i utomhustemperatur, om den sköts om på rätt sätt. Den fylls från ovansidan och genom att enkelt montera bort en sida av komposten kan den sedan tömmas på den rikliga myllan. 

Greenline Mully 360 L har stor kapacitet med sina 360 liter och för en familj på fyra personer tar det i normalfallet upp till ca ett år att fylla den helt. Locket är enkelt att manövrera med en vridfunktion samt snäpplås. Komposten är enkel att montera ihop och har två års garanti för fabrikationsfel.

3. Grouw Compost Container 450 L

Enkelt men funktionellt kompostgaller som rymmer 450 liter trädgårdskompost. Måtten på 70 x 70 x 90 cm gör att den får plats på de flesta ställen i trädgården och det är en perfekt variant att gömma bland buskar eller i ett skuggigt hörn av trädgården för att snabbt kunna bli av med trädgårdsavfall vår, sommar och höst. 

Grouw Compost Container 450L är väldigt enkel att montera med hjälp av de medföljande spiralerna. Dessa snurrar du helt enkelt på rutornas kanter så att du får en hel enhet. Materialet består av metall med överdrag i PVC-plast.

4. Greenline Garden Easy 300 L

För dig som söker en funktionell kompost med kapacitet för 300 liter trädgårdsavfall är det här ett utmärkt alternativ. Fungerar även för efterkompostering om du vill invänta riklig och näringsrik jord. Designen är diskret och är lätt att placera i trädgården. Den har även en väldigt enkelt tömningsfunktion via en sidolucka. 

Konstruktionen ger bra luftcirkulation, vilket i sin tur ger en effektiv kompostering som resulterar i näringsrik mull för dina planteringar. Greenline Garden Easy 300 L  Monteras ihop utan verktyg genom att du enkelt klickar ihop delarna. Luckan kan öppnas och stängas med ett handgrepp och låses fast med ett enkelt tryck.

5. Green>it Compost Grille 567 L

Compost Grille 567 L från Green>it är en gallerkompost med stor kapacitet och för dig som vill få undan stora mängd löv är det här ett utmärkt alternativ. Maskstorleken på gallret är 5 x 10 cm så i den här kan du lägga i även nermalda kvistar och gräsklipp. 

Komposten levereras i ett platt paket med åtta fästspiraler som du monterar ihop kanterna på gallret med. Green>it Compost Grille 567 L är tillverkad i grön, pulverlackad stål och tål alla typer av väderlekar.

6. Bokashiworld 211-102

När du köper Bokashiworld 211-102 får du ett helt startkit med 2 stycken bokashi komposthinkar, doseringsmått, uppsamlingskärl samt 1 kg bokashiströ. Med den enkla utrustningen får du fantastiskt rik mylla som du kan använda till allt från balkonglådor till trädgårdsland. 

Komposten producerar en näringsrik vätska som du regelbundet ska tappa ut via en kran och som är perfekt att vattna blommorna med. 

Bokashi är en japansk komposteringsmetod och är perfekt för alla med ont om utrymme som vill utnyttja hushållsavfallet för kompostering. Med hjälp av en naturlig så kallad accelerator som sprayas på hushållsavfallet aktiveras mikroorganismer och jästsvampar som ger en synnerligen näringsrik jord.

7. Greenline Urban Garden 15L

Minikomposten Greenline Urban Garden 15L är inte större än att den kan stå hemma på köksbänken och snabbt och smidigt omvandlar den matrester till näringsrik jord genom en syrefri komposteringsmetod. Komposten är tillverkad med en så kallad airproof-teknik, vilket gör att den är helt tät och luktfri och fungerar alltså utmärkt att använda inomhus. 

Varje dag efter att du lagat mat kan du fylla komposten med vegetabiliska matrester och därefter tillsätta det speciella kompostströet som köps separat. Vill du inte ha komposten stående framme på diskbänken fungerar det precis lika bra att ha den under diskhon eller på balkongen.

8. Garantia Thermo King 400L

Komposten Thermo King är tillverkad i supermaterialet tervolan och tack vare detta har den en överlägsen isoleringskvalitet. Med den isolerande konstruktionen påskyndas komposteringen och du får snabbt näringsrik och kolsvart jord att använda till dina rabatter och grönsaksland. 

Den är väldigt enkelt att montera och exceptionellt stabil i konstruktionen. Det är verkligen en kompost som klarar att stå ute oavsett väder och vind och den klarar av att ligga under tung snö vintertid utan problem. Komposten töms enkelt genom en lucka framtill som du klickar upp.

9. Skaza Bokashi Organko 2 Starter Kit

Startkitet från Skaza innehåller allt du behöver för att smidigt och enkelt börja kompostera med den berömda bokashimetoden. Trots det smidiga och eleganta formatet rymmer hinkarna 9,6 liter var och med i köpet får du också ett kilo kompostströ som aktiverar fermenteringsprocessen.

Med hjälp av metoden bibehåller matjorden alla sina nyttiga näringsämnen och du får en exceptionellt näringsrik planteringsjord när du lägger ut den i grönsakslandet.

10. Jabo Horizont 

För dig som inte uppskattar plast och inte tycker att det går i linje med vilka material du vill använda dig av i ditt trädgårdsarbete kan vi varmt rekommendera komposten Jabo Horizont.  Det är en elegant och enkelt konstruerad trädgårdskompost i tryckimpregnerat trä och den finns i färgerna natur, vitt eller svart.  

Komposten är utrustad med ett lock och en smidig lucka framtill där du kan plocka ut det komposterade materialet. Storleken är 60 x 60 x 95 cm och det här är verkligen en modul som pryder sin plats i trädgården och uppskattas även av den mest kräsna esteten.

Tänk på det här innan du köper en kompost

Om du ska ha god användning av din kompost år efter år gäller det naturligtvis att du väljer rätt typ av kompost. Det finns många olika varianter och därför är det bra att att ha koll på vad de olika funktionerna egentligen innebär. Här nedan ger vi exempel på fyra olika aspekter som är viktiga att ta i beaktande innan du väljer din kompost. 

Isolering

Typ av isolering och vad komposten klarar av är alltid viktigt att ta reda på. Ska du använda komposten året runt för hushållsavfall och ni har väldigt kallt vintertid i er del av landet behöver det vara en kompost som också klarar detta. Det finns komposter som är aktiva ner till -20 grader utan problem om de sköts om på rätt sätt. 

Varmkompost

Här ovan nämnde vi isolering och för att du ska kunna få igång en varmkompost måste den vara välisolerad och klara kyla. Det finns många fördelar med varmkompost, inte minst håller den täta konstruktionen skadedjur borta. En välisolerad varmkompost får besök av varken möss eller råttor. I den här typen av kompost går det bra att varva trädgårdsavfall med matavfall. 

Maskkompost

En maskkompost är ett enkelt och trevligt sätt att kompostera på och maskar är riktiga nyttodjur som är otroligt bra på att bryta ner naturavfall av olika slag. En maskkompost kan du göra riktigt stor och den jobbar effektivt så länge miljön är den rätta för maskarna. Kom ihåg att att maskkomposten måste vara välisolerad för att vara aktiv under vintern, annars går maskarna i vila.

Tömningslucka

Varje bra kompost som verkligen fyller sin funktion har en lättåtkomlig tömningslucka. Den sitter alltid nertill på komposten eftersom det är där den färdiga och processade mullen finns. Den ska förstås vara både lätt att öppna och stänga och vanliga lösningar här brukar vara cliplås eller en större knapp som skruvas åt.

Vanliga frågor om komposter

Hur komposterar jag trädgårdsavfall?

Genom att förvara materialet i en tät kompost.

Hur fungerar kallkompost?

Genom att ris och löv varvas med gödsel.

Hur fungerar varmkompost?

Isoleringen håller nedbrytningsprocessen igång.

Hur lång tid tar det att kompostera?

Ca 6 månader upp till ett år.

Kan jag lägga vissna blommor i en kompost?

Ja, det går bra.

Var ska komposten stå?

På en vindskyddad och skuggig plats.

Lämna en kommentar

Missa inte dagens deals