Bästa kolgrillen 2024 – Utomhusmatlagning när den är som bäst

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Många är vi som älskar att grilla och alltid längtar intensivt tills grillsäsongen inleds. Att kunna grilla en härlig biff och goda grönsaker till, är en ynnest. Dessutom är själva ritualen så trivsam.

Det kanske är lätt att tro att det inte är någon särskilt stor skillnad mellan en billig kolgrill inköpt på någon av matkedjorna eller en finare kolgrill som kostar lite mer.

Men faktum är att skillnaden är enorm när det kommer till själva användningen av den. Och grillens kvalitet påverkar också hur resultatet på maten blir. Så vilken kolgrill är bäst?

Landmann Vinson 300 blev vår premiumvinnare i detta test och ingen mindre än Grillchef Barbecue Smoker Tennessee 200 blev vinnaren i mellanprisklassen.

Vi har en superbra budgetvinnare med i form av Weber Go-Anywhere och en både praktisk och söt specialare med Kamado Joe Keramisk Grill Classic Joe II.

Premium: Landmann Vinson 300

Landmann kolgrill Vinson 300 är en fantastisk grill du i princip kan göra allting med. Du kan grilla direkt och indirekt och även använda den som rökgrill.

Grillen är utrustad med ventilation, termometer, och hjul och har därmed med maximal komfort och på den här kan du grilla avancerade rätter till stora sällskap.

Kolgrillens konstruktion gör så att värmen fördelas jämnt över hela grillen för bästa resultat. Undertill finns också en hylla av galler där du kan förvara grillredskap under grillningen.

Notera att grillen inte har något inbyggt arbetsbord utan du får placera en arbetsbänk intill den om du också vill ha en avlastningsyta medan du grillar.


Mellan: Landmann Barbecue Smoker Tennessee 200

En fantastisk fin kolgrill som är ett perfekt alternativ om du inte vill satsa de pengar som krävs för att du ska kunna köpa hem premiumvinnaren.

Även här kan du jobba med både direkt och indirekt värme och du kan också  använda den till rökning. Den är utrustad med termometer i locket och har ett otroligt smart litet arbetsbord inbyggt framför själva grilltunnan.


Budget: Weber Go-Anywhere

Att kunna placera en kolgrill av lyxmärket Weber i budgetkategorin känns extra roligt! Det här är en portabel grill som är väldigt lätt att bära på och ta med sig, men som ändå har plats för mycket mat och dessutom kan användas både med direkt och indirekt grillning.

Den här är naturligtvis perfekt att ha på utflykter, i husbilen, eller i husvagnen, men den är också i sig en fantastisk grill för alla typer av hushåll.

Undertill på grillen finns ett värmeskydd som gör att du utan problem kan placera den på ett trädäck eller ett bord utan att det blir märken av värmen från grillen. Att grillen levereras med 10 års garanti säger också en hel del om kvaliteten.


Special: Kamado Joe Keramisk Grill Classic Joe II

Kolgrillarnas Rolls Royce har vi här! Som du ser är den underbart snygg och rolig som designföremål i sig, men inte bara det; den erbjuder överlägsen grillning både för direkt och indirekt värme.

Den har smarta arbetsytor på sidorna och en jättepraktisk behållare undertill där askan samlas så att du smidigt kan tömma den efter att grillningen är slut. Med hjälp av toppventilen kan du justera temperaturen i detalj.

Den speciella kupan håller värmen i många timmar och du kan alltså använda den på väldigt många sätt för utomhusmatlagning, som du inte kan göra med en vanlig kolgrill.

Så hittar du den bästa kolgrillen

I vår köpguide om kolgrillar tar vi reda på vilka som är de bästa kolgrillarna för grillning av kyckling, hamburgare, fisk och grönsaker. Häng med oss här för att ta reda på vilka som blev våra favoriter och vi hoppas förstås att det ska underlätta för dig i ditt eget inköp av ny kolgrill. 

Det vi kan säga innan vi börjar, är att här finns något för alla och du kommer att hitta vanliga kolgrillar, likväl som mer avancerade varianter.

Köpalternativ

Den allra enklaste varianten av kolgrill är en vanlig klotgrill. Även den finns i många olika varianter och de billigaste kolgrillarna kan du köpa nästan var som helst. Vidare finns det aningen mer högkvalitativa alternativ som du hittar i specialbutiker och på webben. 

Vilken modell du än väljer är det allra viktigaste att det är en grill som kan ventilera kolen på ett adekvat sätt, så att du får optimala resultat när du grillar. Det är också en fördel om du kan grilla både på direkt och indirekt värme. Smidigast är det om grillen har en inbyggd sådan funktion, men annars går det faktiskt att fixa till själv. 

Du ställer då ner en aluminiumförpackning med vatten i mitten av grillgallret och kol runtom.  Här är det bra att ha en vattenkokare till hands, så att du snabbt kan hälla hett vatten direkt ner i aluminiumförpackningen. Dyrare och mer avancerade grillar har inbyggda funktioner för indirekt grillning och på dessa modeller kan du också styra koktemperatur på vattnet.

Gas eller kol?

Bland grillfantaster finns en ständig debatt om vilken typ av grill som är bäst. Kolen har många fördelar, men vi ska inte sticka under stol med att även gasolgrillen har det. Sist och slutligen är det en smaksak och har att göra med dina personliga preferenser. 

I vår artikel hoppas vi att kunna ge dig så mycket information som möjligt, för att du ska veta om kolgrillar är något för dig eller inte. 

Kol är hur som helst ett otroligt populärt alternativ och det finns många anledningar till det.  Smaken blir annorlunda på en kolgrill än en gasolgrill och många föredrar det här sättet grilla på. 

En gasolgrill kan däremot på många sätt kännas smidigare att tända och det finns heller ingen använd kol att ta hand om, efter grillningen. Däremot måste du alltid se till att det finns en påfylld gasolflaska kopplad till grillen. Det här är för vissa väldigt lätt att glömma bort och det finns nog inget mer irriterande än att förbereda en trevlig och välsmakande grillmiddag och upptäcka att gasolen är slut i grillen. 

Flaskorna är tunga att hantera och det kan kännas lite bökigt att släpa gasflaskor för  påfyllning av gas. Gasen måste också hanteras otroligt noggrant och slangar och fästen måste vara i absolut toppskick, så att du vet att användningen av grillen är säker och att den inte läcker gas på något sätt.  

Kol är på det viset smidigare, eftersom det är lättillgängligt och finns alltid att köpa någonstans, om det skulle vara slut hemma. 

Kolen kräver däremot mer noggrann användning eftersom den är mer brandfarlig, både under och efter grillningen. Du får absolut inte slänga ut grillkol i komposten eller någon annanstans i naturen, förrän du helt säkert vet att den är slocknad. 

Kol ska också tändas med något och det behövs alltså tändvätska eller briketter, för att få igång grillen. Många tycker att tändvätska är obehagligt att hantera, eftersom det fattar eld så snabbt. Idag finns det flera alternativ som kräver lite mer tid och omsorg att använda men som likväl kan vara mycket välfungerande. 

Briketter är ett bra sätt att tända en grill på, för den som har gott om tid. Numer finns också effektiva eltändare som består av en värmeslinga med handtag som du helt enkelt stoppar ner i kolen.

Hur vi valde de bästa kolgrillarna

Valen av kolgrillar i guiden har vi i första hand gjort genom att utvärdera en mängd redan genomförda tester som vi läst. Genom att sortera och strukturera den informationen, har vi också kunnat plocka ut några alternativ som står sig extra bra i konkurrensen. 

Vi har också samlat ihop en stor mängd kundomdömen och recensioner, vilka varit till stor hjälp för oss i vårt val. Sist men inte minst, har vi också använt oss av våra egna kunskaper i ämnet, eftersom grillning även är en av juryns stora hobbys.

Att se upp med

Kolgrillar är som sagt annorlunda än gasolgrillar och kräver sin specifika hantering. 

Till att börja med, gäller det att komma ihåg att det tar längre tid att värma upp en kolgrill än en gasolgrill. Det är alltså inte särskilt praktiskt om du har en hungrig familj väntande på att grillmiddagen ska bli klar, när du bara är i färd med att vänta på att kolen ska bli lämplig att grilla på. 

Det kan vara utmanande att reglera temperaturen på en kolgrill och maten kan lätt brännas om du inte är försiktig. Det gäller alltså att inte multitaska för mycket medan du grillar på en kolgrill, utan koncentrera dig på uppgiften. Belöningen blir då förstås istället att du får en fantastisk god måltid. 

Kol kan också utlösa en hel del rök och det är viktigt att du tänder den på rätt sätt. Om du använder tändvätska, så se till att den får dra i kolen en stund, så att du får en jämn och effektiv tändning av den. Då kommer elden att blossa upp under en kortare tid och du får snabbt fram den glödande kolen och slipper så mycket rök. 

Driftskostnaden av en kolgrill är dyrare än en med gasol. En gasolflaska kostar å andra sidan en del att köpa in, men att sedan fylla på den är billigare än att köpa kol.

Ett smart tips är att ha ögonen öppna inför grillsäsongen och titta på vad stormarknaderna har för erbjudanden på kol. Är det bra priskampanjer kan du passa på att köpa många påsar samtidigt. Perfekt för dig som gillar att grilla ofta under sommarsäsongen.

Att underhålla din kolgrill

Grillen behöver rengöras regelbundet, för att grillresultatet alltid ska bli så optimalt som möjligt. Det du främst ska tänka på inför rengöringen av en kolgrill, är att rengöra gallret, botten och locket ordentligt. Har du en avancerad grill med en kolskorsten, är det en bra idé att rengöra den då och då också. 

Ett grillgaller är lättast att rengöra medan det är varmt och att passa på då och då, efter att grillen har varit i användning, är smart. Det uppvärmda gallret kan då borstas av med en grillborste. Använd också en skrapa för att få bort större grillrester och sådant som är svårt att få loss. 

Fett löser du upp med ett speciellt fettlösningsmedel, varmt vatten och en svamp. Bra att ha hemma för att kunna rengöra grillen när du behöver det, är alltså:

 • Grillborste 
 • Grillskrapa
 • Avfettningsmedel
 • Tvättsvamp

Grilltips - så här lyckas du med kolgrillningen

Slutligen vill vi dela med oss av några bra tips som är värda att ha i åtanke, för att få bästa möjliga grillresultat varje gång:

 • Ta ut köttet ur kylen i tid. Se till att ha köttet i rumstemperatur minst 20 minuter innan det ska grillas. Rumstempererat kött får fina grillränder och är också lättare att grilla, eftersom det inte fastnar lika lätt på gallret som när det är kallt.
 • Tänd grillen en halvtimme innan du vill grilla. När kolen är grå, är det perfekt läge att lägga på kött och grönsaker. 
 • Förhöj smakupplevelsen med kryddningar. Visst går det bra att grilla en bit mat och sedan servera med en sallad och bearnaise. Men att experimentera med marinader som ger smak, färg och saftighet, kan verkligen förhöja upplevelsen. En blandning av sötma, sälta och syra ger en fin smakupplevelse.

Vi går inte in på grillrecept här i detalj, men några tips är att använda citron, honung och flingsalt för att få en god smak och en härlig glaze. 

 • Grilla inte bara kött och kyckling! Kom ihåg att det finns otroligt mycket annat att grilla än bara kött. Att satsa på att lära dig att grilla fisk är inte bara en trevlig sysselsättning, utan blir också en succé på middagen. 

I många kulturer, inte minst i persisk matlagning, grillas också många olika typer av grönsaker och det är något vi varmt kan rekommendera. Tomater, aubergine, paprika och zucchini är härliga grönsaker att grilla och passar otroligt bra till kött och goda såser. 

Slutligen, några tillbehör som förenklar grillningen:

 • Grilltång
 • Pensel
 • Fiskhalster
 • Grillspett i metall

Våra favoriter

Premium: Landmann Vinson 300

Landmann är varumärket som ofta jämförs med Weber och de har tagit fram många exklusiva och fantastiska grillar genom åren.

Här har vi en riktigt lyxig variant som är utrustad med en stor grillyta som du kan justera värmen på genom att ha olika mängder kol på varje sida.

Du har en mindre behållare som du kan använda för indirekt grillning på sidan. Den kan också användas att röka fisk och kött med.

På locket finns en termometer och en praktisk hylla som du kan förvara grillutrustning och tillbehör på. Luftventiler finns som håller glöden jämn och gör att det inte blir överhettad under locket om du vill grilla på eftervärme.

Måtten ligger på 128 x 134 x 88 cm och Landmanns kolgrill är också utrustad med hjul, vilket gör att den är lätt att flytta.

Designmässigt ger grillen ett verkligt lyxigt intryck och den pryder definitivt sin plats på altanen eller i trädgården.


Mellan: Landmann Barbecue Smoker Tennessee 200

För den som blev förtjust i premiumvinnaren, men känner att den ligger utanför budgeten, kan vi här presentera en liknande variant i mellanprisnivå.

Den är inte riktigt lika exklusiv som premiumvarianten, men man får mycket för pengarna. Grillen består av en stor och en liten tunna med emaljerade stålgaller och dessutom en yta för värmehållning.

En väldigt smart funktion på den här varianten är att den har en hylla på framsidan, där du enkelt kan hantera och förvara saker, medan du jobbar. Det är en ovanlig, men helt suverän lösning, som gör det väldigt praktiskt att laga mat på den här grillen.

På locket finns det även en inbyggd termometer. Grillen har en askuppsamlare nertill som du enkelt tömmer efter grillning.

Gallret är höj- och sänkbart, så att du kan optimera temperaturen vid behov. Grillen fungerar utmärkt till både direkt och indirekt grillning.


Budget: Weber Go-Anywhere

Webers lilla portabla grill är perfekt när du vill kunna ha med dig en smart grill i husvagnen eller husbilen. Förutom för campinglivet fungerar den också på utflykten eller om du bor i flerfamiljshus och behöver ha en praktisk och portabel grill att ta med ut i trädgården när det är grilldags.

Trots det lilla formatet är grillytan på 41 x 21 cm, vilket är så pass stort att du får mycket på grillen. Det tunna men högkvalitativa aluminiumet gör att den är mycket lätt att bära och ha med sig.

De utfällbara stålbenen fungerar också som lås för grillen och det gör att både form och funktion är av toppkvalitet på grillen. Webers grillar är ju något som står för exklusivitet och kvalitet och den här grillen har 10 års garanti.

Grillen är utrustad med nylonhandtag, vilket gör att du utan problem kan hålla i den när den fortfarande är varm. Grillen är porslinsemaljerad för maximal hållbarhet och värmefördelning.

Grillen kan du använda både för direkt och indirekt värme och i botten finns en värmesköld som gör att du utan problem kan placerade den på en gräsmatta eller ett bord utan att den lämnar några märken efter sig. Här får du alltså en äkta och riktigt lyxig webergrill för ett budgetpris!


Special: Kamado Joe Keramisk Grill Classic Joe II

Vill du ha en grill som kan leva upp till alla krav du har och som dessutom är ett designföremål i sig att ha i trädgården? Då behöver du inte leta längre för här är den!

Modellen har extra tjocka väggar i kupan och en värmebeständig stomme som gör att du kan optimera temperaturen precis som du vill ha den och grilla de saftigaste biffarna som tänkas kan.

Kupan är enkel och smidig att öppna och har en toppventil för bättre precision i temperaturen. Grillen kombinerar både tillagningsytor och grillytor som är väldigt generösa och smarta.

Undertill finns en jättesmart uppsamlingslåda för aska som du bara drar ut och tömmer. Enklare kan det helt enkelt inte bli!

Kupan är helt och hållet väderbeständig och vattentålig, så den kan stå ute hela säsongen utan problem.

Våra utmanare

Lotusgrill XXL

En fröjd för ögat och dessutom en överlägset bra grillning tack vare den unika funktionen som förhindrar att fett droppar ner på kolen och fattar eld. Därmed hindras också rökutveckling och bildande av hälsovådliga ångor.

Ventilationssystemet med en speciell bälgfunktion gör att grillen är redo att användas på under 10 minuter och du reglerar temperaturen med två reglage på utsidan.

Dessa är förbundna med små fläktar och du kan därmed ha olika temperaturer på vardera sida av grillen. En fantastiskt spännande grill som definitivt är värd att titta närmare på för den som vill ha det lilla extra!


Weber Original Kettle E-5730 Ø57 cm

Här har vi Webers klassiska klotgrill som till skillnad från billiga klotgrillar har all bekvämlighet och lyx man kan tänka sig. Den har högre ben än vanligt och är bekväm att använda.

En inbyggd termometer i locket och gångjärn på grillgallret är ytterligare funktioner som gör grillningen enklare och definitivt mer bekväm.

Här finns också en askfångare i botten på grillen som gör rengöring och tömning väldigt enkel.


Scandy Garden Loke 47cm

Detta är en grill för dig som vill ha en bra grill där du kan laga mat för hela familjen, samtidigt som den inte är stor och skrymmande. Det är en utmärkt grill av hög kvalitet, trots sitt låga pris.

Den är invändigt emaljerad för hög värmetålighet, samt jämn fördelning av värme för bästa grillresultat.


Produkter som utgått

Scandy Garden Tor Grilltunna

Tor är en grilltunna med en stor grillyta och ett generöst avlastningsbord. Den är perfekt för en stor familj och har lättrullande hjul som gör den enkel att flytta.

Den har allt du behöver för avancerad grillning, bland annat reglerbart kolgaller, termometer, och ventilation.


Grillchef Keramisk Kolgrill Mini Kamado

Här har vi en kamadogrill i mindre modell. Den är alltså likvärdig med specialaren, förutom att den här är något mindre i storlek, och lägre. Den är dock inte en portabel modell med sina 21 kg, ska man komma ihåg.

Kamado är japanska för ugn och grillen av den här typen har en exceptionell värmeisolering, vilket gör att den passar inte bara för grillning, utan även för långsamma tillagningar och matlagning i eftervärme. Du kan med fördel också röka kött och fisk i den.


Lämna en kommentar

Missa inte dagens deals