Bästa Kogödsel (2024) → BÄST I TEST

Gödsel är verkligen en riktig medicinkur för näringsfattiga jordar. All jord i trädgårdar och i grönsaksland blir näringsfattigt när åren går och därför är det viktigt att fylla på med näring varje år. Det näringsrika kogödslet består av långtidsverkande näringsämnen och väldigt nyttiga mikroorganismer som också motverkar bakterier och svampar som ställer till skada för växterna i jorden. 

I det här testet presenterar vi tre utmärkta kogödsel som passar dig oavsett om du har endast perenner och buskar i trädgården, alternativt har mer ambitiösa odlingar i form av grönsaksland eller en frukt- och bärträdgård.

3 Bästa Kogödslen

1. Bäst i test – Rölunda Kogödsel 50 L

Kogödslet från Rölunda är en säck på 50 liter som förbättrar jordkvaliteten i både krukor och i trädgården. Den innehåller en blandning av kogödsel och hönsgödselkompost vars näring lätt tas upp av växterna under en längre period.  

Rölunda Kogödsel ger rikliga skördar och frodig växtlighet som i sin tur också lättare står emot kallare temperaturer och skadeinsekter. För att jorden ska bli luftigare och rötterna trivas på ett optimalt sätt innehåller Rölunda Kogödsel 50 L även 15 % torv. 

2. Hasselfors Garden Kogödsel 40 L

Hasselfors kogödsel är perfekt att använda till grundgödsling, likväl som till jordförbättring.  Den är lämplig för friland, växthus och pallkragar och är perfekt i rabatter och på buskar och träd. 

Hasselfors Garden Kogödsel 40 L innehåller certifierat biogödsel samt en liten andel mörk torv, hönsgödsel och sandkalk. Det är en KRAV-märkt produkt, men köparen bör komma ihåg att korna är uppfödda enligt konventionell djurhållning och har alltså inte nödvändigtvis ätit bara giftfritt foder.

3. Weibulls Simontorp 40 L

Weibulls Simontorp 40 L kogödsel är KRAV-märkt och godkänd för ekologiska odlingar. Den avger näring under längre tid och är därför perfekt att gödsla med på våren, eftersom det räcker hela säsongen. En påse innehåller 40 liter och den passar både som jordförbättring och även att plantera i om du har extra näringskrävande plantor. 

Ska du gödsla med Weibulls Simontorp är 2 liter per kvadratmeter tillräckligt och den räcker till ca 25 m2. Som jordförbättring räcker den till cirka 3 kvm.

Tänk på det här innan du köper kogödsel

Kogödsel är ett suveränt sätt att både gödsla och jordförbättra på. Har du lite mindre odlingar på exempelvis en balkong kan du faktiskt använda enbart kogödsel som jord för odling av exempelvis paprika eller tomat. Några saker ska du titta på innan du väljer kogödsel som passar de behov du har är bland annat: 

Ekologiskt kogödsel

För vissa är det viktigt med ekologiska produkter i samband med odling, särskilt om du odlar grönsaker, bär och frukt och annat som ska ätas. Kontrollera därför alltid att produkten är KRAV-märkt. 

Vill du vara riktigt noggrann ska du också kontrollera hur kornas foder sett ut och om de också har ätit obesprutat foder. Det finns nämligen KRAV-märkta kogödsel från konventionellt uppfödda kor. Det kravmärka består i att inga tillsatser används som strider mot certifieringens regelverk. 

Sammansättning

Köpt kogödsel i påse innehåller sällan endast själva gödslet, utan oftast ett par ingredienser till. Sessa kan vara kalk, torv eller hönsgödsel. Det innebär att även när det gäller kogödsel ska du titta efter att produkten passar till det du odlar.

Vanliga frågor om kogödsel

Vad är bäst: kogödsel eller hönsgödsel?

Båda är bra och det beror på vad du ska ha gödslet till.

Hur ofta gödsla med kogödsel?

En gång per säsong.

Hur länge håller kogödsel?

Ca två månader.

Hur mycket kogödsel?

Ca 2 liter per kvadratmeter för gödsling.

Lämna en kommentar

Missa inte dagens deals