Bästa klotgrillen 2024 – Grillning när den är som bäst

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Klotgrillen är den klassiska formen på grill och modellen har varit älskad i många generationer. Grillen jobbar upp en hetta som är effektiv och som gör att maten får perfekt konsistens och blir så bra det överhuvudtaget är möjligt.

Med locket kan man kan reglera värmen och få kött, fisk, och grönsaker genomstekt som man vill ha det. En klotgrill ger den där riktigt traditionella känslan av grillning som de flesta av oss är ute efter när grillsäsongen börjar.

Förutom att den ger perfekt grillresultat är fördelen med en klotgrill att den är smidig och lättanvänd, samtidigt som du får ett perfekt grillresultat.

Premiumvinnaren i testet är Landmann Klotgrill Kepler 600. Mellanklassens vinnare blev Scandy Garden Oden Klotgrill.

En bra budgetvariant har vi i Grillchef Klotgrill 43 cm. Vår specialare i testet heter Weber Kolgrill Performer Premium GBS.

Premium: Landmann Klotgrill Kepler 600

Landmann Kepler är en koldriven klotgrill som tack vare sin höga kvalitet ger ett fantastiskt grillresultat då du kan styra grillningen i detalj genom temperaturmätare på locket och möjlighet att fylla på kolbriketter utan att lyfta bort gallret.

Det vi också gillar med den här grillen är att den har en askuppsamlare i botten på klotet där all aska samlas upp efter grillningen. Det gör den här grillen superenkel att rengöra.


Mellan: Scandy Garden Oden Klotgrill 57 cm

Scandy Garden Oden är en väldigt bra klotgrill utan en massa extra finesser. Den är av bra kvalitet, så man vet att det här är en grill man kan ha länge och i princip är en engångsinvestering.

Den håller värmen väldigt bra och har rejäla grillgaller med på köpet, plus att klotgrillen är i kraftig emalj och är därför väldigt hållbar. Precis som premiumvinnaren har den här en smart askuppsamlare i botten.


Budget: Grillchef Klotgrill 43 cm

Klotgrillen ger dig allt du behöver för att skapa riktigt härliga sommarmiddagar. Klotgrillen passar även för den som gillar att grilla på utflykten, eftersom den är utrustad med handtag och två stora hjul, så att man enkelt kan ta med den.

Perfekt för storstadsmänniskan som inte kan grilla på balkongen, men som ändå vill njuta av en grillkväll tillsammans med kompisarna utomhus.

Den är också utmärkt att ta med på campingsemestern och passar givetvis lika bra på uteplatsen eller i trädgården. Självklart kommer den till ett hejdundrande pris.


Special: Weber Kolgrill Performer Premium GBS

Weber specialiserar sig på både kol- och och gasolgrillar och här är deras klotgrill i lyxvariant. Den har kol som drivmedel och sticker ut på många sätt inte minst tack vare sin otroligt genomtänkta design med ett stort och generöst grillbord.

Här finner vi smarta hållare och hängare för verktyg och grill. Den stora ytan gör att du kan laga en middag för många personer på den här grillen och man kommer vilja grilla på den om och om igen.

Köpguide

Är det dåligt för miljön att använda kol som drivmedel i en klotgrill?

Många tror att grillning med kol är det sämsta för miljön, men så är det egentligen inte. Grillning med gasol har faktiskt en större miljöpåverkan. Dessutom finns det fler saker du kan göra för att tänka mer miljömässigt när du grillar med kol.

Till exempel kan du skippa tändvätskan och bara använda dig av en eltändare. Du kan också använda tändpapper eller tändkuber istället för tändvätska. Har du ett hushåll som går på miljövänlig el är det ännu bättre givetvis.

Du kan också lära dig att använda kolet så effektivt som möjligt genom att tänka på hur mycket kol det går åt, så att du aldrig använder för mycket.

Du kan också grilla kravmärkt kött och grönsaker för att göra grillningen mer miljövänlig även ur den synpunkten. Många bäckar små gör helheten mycket miljövänligare!

Vem behöver en klotgrill?

Vare sig man är avancerad grillentusiast eller nybörjare på området är en klotgrill ett jättebra sätt att grilla på. Det är enkelt att starta upp, det ger en bra glöd som är tillräckligt varm, och en klotgrill behöver inte vara särskilt dyr för att vara helt OK att använda.

Bra att läsa inför ditt val av grill

I den traditionella klotgrillen använder man kol som drivmedel, men numera finns det även andra modeller som drivs med framförallt gasol, men det finns även eldrivna.

Kol har fördelen att den på ett ganska enkelt sätt ger en jämn och het glöd och även ger den klassiska grillsmaken.

Men både gasol- och elgrillar har utvecklats väldigt mycket de senaste åren och det finns finns grillar som går på både el och gasol som ger alldeles utmärkt resultat.

Det brukar alltid ta lite tid att lära känna sin klotgrill så man får absolut inte ge upp redan efter första grillningen.

Alla märken och modeller av grillar fungerar olika och efter ett tag kommer du att veta exakt hur din grill blir tempererad och hur du grillar på bästa sätt.

Och är du noggrann och håller extra god koll de första gångerna så blir resultatet garanterat bra även med en ny grill, som du inte kan riktigt än.

Det är vanligt att det i botten på grillen finns ett luftspjäll du reglerar värmen med. Luftspjällen brukar också finnas i locket på klotgrillen.

Många grillar har ett litet galler som ska läggas i botten på grillen och här kan du prova dig fram med vilken teknik som passar dig bäst.

Kol eller gasol?

Både gasol och kol har sina specifika för- och nackdelar när det gäller grilleffekten på klotgrillen.

Läckande gasflaskor kan ha förödande konsekvenser och det gäller att vara försiktig eftersom gasol inte luktar och är svårt att upptäcka om den skulle läcka.

Många tillverkare tillsätter en doft till gasolen så att man ska känna lukten av den, men eftersom det är en tung gas som sjunker ner mot marken kan den vara svår att upptäcka i alla fall.

Fördelarna med en klotgrill som använder kol som drivmedel, anser många, är att det är just den som ger den där riktiga aromen av grill i doft och smak.

Röksmaken blir påtaglig och kol blir också riktigt hett, vilket krävs för att kunna grilla på ett bra sätt. På en kolgrill är det också lätt att röka mat och man kan med fördel hälla på rökflis direkt på kolen, för att få den distinkta röksmaken.

Kolet kräver som bekant dock en del pyssel och man måste också vara noggrann med hur man tar hand om det efter grillningen, så att inte het glöd finns kvar inne i asken om du till exempel slänger den i komposten eller i blomrabatten.

Fördelen med gasolgrillen är att den fortlöpande användningen är väldigt enkel. Du behöver inte använda tändvätska och du behöver inte fylla den med kol och tömma kolgrillen efter varje användning.

Men annars kräver gasolgrillar en del pyssel i form av rengöring för att hålla sig fräscha, eftersom fett och matrester inte förbränns lika effektivt som på en kolgrill.

Du ska naturligtvis också hantera gasolflaskorna och ha dem placerade på exakt rätt ställe och de måste dessutom vara noggrant monterade för att det inte ska finnas någon som helst risk att det läcker.

Våra favoriter

Premium: Landmann Klotgrill Kepler 600

Landmann är varumärket man brukar jämföra med Weber och här får man hög kvalitet och en grill i många år framöver. Modellen Kepler är en lyxig kolgrill som har ett emaljerat stålklot av extra hög kvalitet.

Med en diameter på 57 cm får du en väldigt stor grillyta. Gallret är av gjutjärn. En helt klart väldigt smart uppfinning är att det finns öppningsbara påfyllningsluckor i grillen som gör det enkelt och smidigt att fylla på kol utan att du behöver avbryta grillningen.

Med i köpet får du brikettkorgar som förenklar doseringen, så att du får rätt mängd kol när du ska grilla. En termometer på locket talar om för dig vilken temperatur det är inne i grillen så att du kan få exakt det resultat du vill ha på maten.

Det juryn verkligen gillade med den här grillen är den smarta askuppsamlaren i botten på grillen. Här samlas askan som uppstår efter kolen och gör det väldigt lätt för dig att tömma grillen utan att behöva välta hela klotet när du ska rengöra.


Mellan: Scandy Garden Oden Klotgrill 57 cm

Scandy Garden är ett skandinaviskt märke som inte är lika välkänd som Weber eller Landmann, men som levererar många kvalitetsprodukter för hem och trädgård.

Här är en alldeles utmärkt klotgrill som fått många bra recensioner. Den har tjocka och rejäla grillgaller som gör att du kan grilla det mesta på den. Klotet är tillverkat med en kraftig emaljyta.

Lock och botten har ventilation för bästa temperaturreglering och det finns även en termometer på locket. Även den här har den smarta askuppsamlaren i botten för superlätt tömning. Diametern på klotet är 57 cm.


Budget: Grillchef Klotgrill 43 cm

Klotgrillen från Grillchef lämnar absolut inget att önska om du gillar att grilla nu och då och inte kräver så avancerad utrustning.

Klotgrillen är 43 cm i diameter och här får du en rejäl middag utan problem. Den är utrustad med två rejäla plasthjul och kan enkelt dras fram när det är dags att grilla.

Klotgrillen har ventilation i botten och även en ventilation i locket, vilket gör att du kan reglera temperaturen för att få den optimal för det du grillar. Ett fat som samlar upp aska finns under grillkolet.


Special: Weber Kolgrill Performer Premium GBS

Här har vi inget mindre än klotgrillens deluxe-modell! Kolgrillen från Weber tar klotgrillningen till en ny nivå. Den är utrustad med en massa extra tillbehör, bland annat har den ett generöst sidobord och en smart lockhållare som gör att du snabbt kan lägga ifrån dig locket vid behov.

Den har också en inbyggd timer så att du kan grilla med större precision. Det finns nog ingenting som inte kan grillas på den här grillen och grillgallret är optimerat för att passa en rad olika grillmetoder.

Den har också redskapshållare, så att du snabbt kommer åt dina grillverktyg. Det finns en massa tillbehör att köpa till den här grillen om du vill det. Du kan grilla en hel kyckling med en kycklinghållare.

Här finns stekpanna, stekgryta, munkpanna, och wok som tillbehör, om du vill avancera ditt grillande och ta den till nästa nivå. Underredet är högt och det är således väldigt bekvämt att stå och grilla vid denna.

Grillytan är på 57 cm i diameter, så här får du verkligen plats med mycket. Den har en rymlig askuppsamlare undertill för enkel tömning. Du betalar såklart lite mer för denna, men oj, så värt det är!

Våra utmanare

Scandy Garden Klotgrill Loke 47 cm

En bra klotgrill från Scandy Garden med kromat galler och emaljerad plåt. Du får ventilation i både lock och botten och grillytan på 47 cm ger rum för generösa grillmiddagar.

Scandy Garden är ett svenskt företag som strävar efter att vara marknadsledande när det gäller kol- och gasolgrillar och har de senaste åren presenterat många intressanta nyheter på marknaden.


Kitchen Time Klotgrill Pumpa

Den underbart söta lilla klotgrillen Pumpa är en perfekt grill att ta med ut till parken och grilla med kompisarna. Dessutom är den ett designobjekt i sig.

Locket låser du fast i nedre delen så att du kan bära den i handtaget som sitter uppe på locket. Helt enkelt perfekt att ha med i husbilen eller att ha hemma för att ta med ut till parken och grilla med polarna.


Grillchef Klotgrill 57 cm

En rejäl klotgrill med askuppsamlare och ett emaljerat klot. Den är också utrustad med termometer på locket. Grillytan är på ca 55 cm och den har invändigt en kolavskiljare och utvändigt en effektiv askuppsamlare.

Det här är samma märke som vår budgetprodukt i det här testet, men det här är en snäppet lyxigare variant. Dock är den också väldigt prisvärd.


Landmann Piccolino 37 cm

Landmanns portabla grill Piccolino har vunnit flera konsumenttester och är den perfekta grillen att ha med när du ska ut och grilla med vänner eller ut på campingsemester. Du får mycket med i köpet här förutom det emaljerade klotet.

Du får även en invändig kolbehållare, ett varmhållningsgaller, och en rostfri grilltång. Man räknar med att en grillyta på 37 cm är lämplig att laga mat på upp till 4 personer, men man kan naturligtvis grilla för flera på den här också.


Weber Kolgrill Master-Touch GBS C-5750 57 cm

Här har vi en annan av Webers kolgrillar som ger ett fantastiskt grillresultat och klarar av både väder och vind, tack vare det porslinsemaljerade locket och de gummerade hjulen.

Även handtagen är av högkvalitativt material, så det här är verkligen en grill som du kommer att kunna ha i många år, utan att den går sönder eller slits.

Här får du allt du vill ha av en lyxig kolgrill, såsom askuppsamlare, ett inbyggt rengöringssystem, och lockspjäll i rostskyddat aluminium, som ger ett optimalt luftflöde i grillen för perfekt tempering.

Lämna en kommentar

Missa inte dagens deals