Bästa Insektshotellet (2024) → BÄST I TEST

I och med att bin andra nyttoinsekter håller på att minska drastiskt i antal så utgör också det en stor fara för tillblivelsen av nya växter och plantor på vår planet. Insekter av olika slag är jätteviktiga pollinerare och nödvändiga för att vi bland annat ska få frukter och bär i våra odlingar.  

Nyttoinsekter äter också ofta skadeinsekter. Exempelvis nyckelpigor äter bladlöss mycket effektivt. Ett insektshotell är alltså jättebra att investera i till trädgården eller varför inte balkongen. Dessutom brukar insektshotellet vara jättepopulärt för familjens minsta medlemmar som får vara med om att små nyttoinsekter flyttar in i deras lilla hotell.

10 Bästa Insektshotellen

1. Bäst i test – Trixie Insektshotell 18 x 29 x 10 cm

Vår bäst i test-vinnare är ett väldigt fint och tillika funktionellt insektshotell som är tillverkat av obehandlad furu samt ett tak i skiffersten. Den har flera sektioner och passar för olika typer av insekter eftersom olika arter gillar en viss typ av miljö. INsektshotellet är ett väldigt fint sätt hjälpa nyttoinsekter att hitta ett trevligt hem på, där de också kan föröka sig.

Insektshotellet hängs upp på en spik eller skruv eftersom det finns ett färdigt hål på baksidan av insektshotellet som det helt enkelt bara är att hänga upp modulen i. Det här hotellet är också ett perfekt alternativ om du har småbarn i huset eftersom den gulliga lilla konstruktionen säkerligen triggar igång fantasin hos de flesta barn. Ett plus för att Trixies insektshotell också är väldigt prisvärt och du får mycket för pengarna.

2. Small Foot Insektshotell Grön 12 x 10 x 31 cm

Small Foot insektshotell är ett liknande hotell som vår vinnare men det här är i mindre i storlek och grönfärgat. Det ligger också i en högre prisklass eftersom varumärket är dyrare i sig.  

Men det är ett väldigt väldesignad och fint insektshotell med flera sektioner som passar fler insektsorter och inte endast bin. Den har en krok högst upp på taknocken och är därför extra lätt att hänga upp.

3. Moulin Roty Insektshotell Le Jardin 19 x 13 x 27 cm

Moulin Roty Insektshotell Le Jardin är ett enkelt insektshotell som har plats för bin och andra nyttoinsekter. Här trivs flera pollinerande insekter såsom bin, fjärilar, humlor och nyckelpigor. Materialet består av obehandlat trä och den levereras i en gullig liten ask som även gör det här till en perfekt gåva.

4. Esschert Design Butterfly House With Line Drawing

Esschert Design Butterfly House With Line Drawing är ett funktionellt och sött litet hotell för fjärilar att bosätta sig och föröka sig i. Det ger ett bra skydd mot kyla, regn och vind och är tillverkad i FSC-märkt trä. Det innebär att materialet kommer från ett ansvarsfullt drivet skogsbruk som inte tär på naturresurserna. 

Fjärilar vill ha en speciell typ av holk och grov bark och kvistar är bra att fylla holken med, men se samtidigt till att det är luftigt så att fjärilen kan krypa in i de små hålen och övervintra där. Den här holken ska placeras en meter över marken i söderläge, på ett vindstilla ställe.

5. Esschert Design Bee House Hexagon 14.6 x 14.8 x 12.8 cm

Insektshotellet Esschert Design Bee House Hexagon är lämpligt för både bin och nyckelpigor. Har du tänkt på att nyckelpigor äter upp till 100 bladlöss per dag och inte minst av den anledningen är nyckelpigor fantastiska nyttodjur att ha i trädgården. Bina pollinerar effektivt och även dessa är väldigt nyttiga att ha i trädgården. 

Om du vill ha någon av de här små kompisarna i trädgården kan vi rekommendera det roligt formade insektshotellet från Esschert. Den roliga formen på huset gör den lättplacerad och den passar på både på husfasader och träd.

6. Legler City Break

Även här har vi ett multifunktionellt hotell där flera olika insekter hittar en lämplig miljö och ett gömställe som passar perfekt att övervintra och föröka sig i. Det här huset hänger du upp i trädgården och den är inte bara ett sätt att locka nyttoväxter till trädgården med.  

Har du små barn i familjen är det här ett roligt inslag i trädgården och barn tycker att det är spännande att få titta till insektholken efter nya invånare. Det är ett praktiskt och lätt sätt att lära barn både om både ekologi och insekternas funktion i naturen.

7. Granngården Insect Hotel 67 cm

Här har vi ett trevligt och långsmalt insektshotell som består av obehandlad furu och faluröda detaljer på fasaden. Den ovanliga designen gör att det här blir ett litet blickfång i trädgården. Placera den gärna i närheten av blommande växter så får insekterna automatiskt en chans att kika in i holken och bosätta sig där. 

Insektshotellet är lämplig för nyckelpigor, fjärilar och solitärbin. Det här är en stor holk på 67 cm och vill du öka möjligheten för insekterna att överleva kan du ta in hela holken till en frostfri plats under vintern.

8. Granngården Insect Hotel 35 cm

Trädgårdsföretaget Granngården har också mindre insektshotell och det här är en lite nättare modell med en höjd på 35 cm. Holken passar flera olika typer av insekter och ska placeras strax ovanför marken, i närheten av blommande växter eller träd. 

Då finns det goda chanser att holken bebos av nyttoinsekter som nyckelpigor, vilda bin och fjärilar.

9. Trixie Insect Hotel 35 x 50 x 9 cm

De här gulliga lilla insektshotellet är tillverkat i barkträ och har sektioner för flera olika insekter. Taket är tillverkat i naturlig mineralpapp som skyddar mot väder och vind utan främmande ämnen som är onyttiga för insekterna. 

Här får både bin, nyckelpigor och fjärilslarver optimala bon trots den nätta storleken på 50 x 35 x 9 cm. Den är väldigt lätt att hänga upp och dessutom mycket prisvärd.

10. Wildlife World Dewdrop Bee and Bug Hotel

Insektshotellet Wildlife World Dewdrop Bee and Bug Hotel är ett gulligt litet hotell som passar både solitärbin och andra nyttiga insekter. Insektshotellet är tillverkat av FSC-märkt trä och har en snygg yta av bambu som gör att den definitivt blir ett blickfång i trädgården. 

Invändigt består den av bamburör och just bambu är ett perfekt material i sammanhanget eftersom det är både tåligt och rören är i lagom storlek. Inga kemikalier har använts vid tillverkningen av den här produkten så du behöver inte oroa dig för att den skulle vara onyttig för dina små vänner i trädgården.

Tänk på det här innan du köper ett insektshotell

Det finns massor med olika insektshotell på marknaden, både sådana som är ämnade för att tilltala barn och sådana som är specialiserade på olika insekter, alternativt har plats för flera stycken olika i en och samma holk. Den viktigaste aspekten att tänka på när du köper ett insektshotell är att ta reda på vilket material den är gjord i. 

Tillverkningsmaterial 

Tillverkningsmaterialet på insektshotellet är jätteviktigt. När det gäller naturmaterial passar allt från furu till träull och kottar. Men det är väldigt viktigt att tänka på att inga skadliga lim eller starka kemikaliska produkter har använts vid tillverkningen av holken. Det kan leda till att de förgiftas av de icke naturvänliga materialen och förlorar förmågan att föröka sig om de inte till och med dör.

Vanliga frågor om insektshotell

Åt vilket väderstreck ska ett insektshotell placeras?

Det beror på vilka insekter som ska bo där.

Vad gör man med insektshotell på vintern?

De kan med fördel flyttas till ett förråd där det är kallt men inte frost.

Vilka insekter bor i ett insektshotell?

Bland annat bin, nyckelpigor och fjärilar.

Lämna en kommentar

Missa inte dagens deals