Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.
Sommarsäsongen i Sverige är verkligen kort och ett sätt att förlänga vår, sommar, och höst, både för privatpersoner och rörelser som caféer och restauranger, har blivit att installera infravärme utomhus.
I det här testet har vi försökt ge en så bred bild av utbudet som möjligt och vi hoppas att här ska finnas något för alla. En sak du kan vara säker på är att du garanterat kommer att hitta en infravärme som passar just dina behov.
Infravärmarna i det här testet är i första hand eldrivna eftersom de är det vanligaste och smidigaste alternativet, men du kan hitta information om gasoldrivna alternativ i andra artiklar här på sajten.
I dagens test blev premiumvinnaren Stellar Heater Horizon. En väldigt prisvärd vinnare i mellanklassen har vi i och med Hortus Hängande Modell.
Budgetklassen vanns av Hecht Gelia och en jättefin specialare har vi också: Solamagic 2500 Premium+ med Softstart heter den.
Premium: Stellar Heater Horizon
Premiumvinnaren är en värmare som du kan använda både som privatperson och om du driver rörelse med uteservering. Den kan seriekopplas med flera likadana och du kan även använda den med fjärrkontroll.
Tack vare en pulverlackering av det rostfria stålet kan man ha den här utomhus, trots att den är eldriven, om man har en anpassad elkälla, givetvis.
Mellan: Hortus Hängande Modell
Hortus terrassvärmare är inte bara en vanlig infravärmare utan också ett designföremål i sig. Det här är en lika elegant som funktionell infravärmare och lampan har också en inbyggd LED-lampa, som gör att du kan komplettera med mysig belysning i kvällningen.
Budget: Hecht Gelia
Budgetvärmaren Gelia är en praktisk liten karboninfravärmare som passar utmärkt för det lilla hushållet, där du vill ha en värmare att ha på balkongen eller på uteplatsen. Den är portabel och du kan ställa den där den gör det effektivaste jobbet.
Special: Solamagic 2500 Premium+ med Softstart
Vår specialare idag är en riktig specialare i ordets sanna bemärkelse. Här får du överlägsen kvalitet och design i ett och du kommer att ha en lampa som är mycket sofistikerad.
Den kan styras med bluetooth via en app, lätt flyttas omkring med hjälp av smidiga quick fix-fästen, och du får fem års garanti när du köper den.
Varför ska du lita på oss?
I den här texten har vi sammanställt en rad resultat från redan gjorda tester. Vi har också läst en mängd konsumentrecensioner. Vi har även skickat ut en online-enkät till medlemmar i några Facebookgrupper för trädgårdsintresserade.
Där har vi vänt oss till ägare av infravärmare, som hjälpte oss svara på frågor vi haft och delat med sig av sina erfarenheter om infravärmare.
Vem behöver en infravärmare?
Alla som har en trädgård, en uteplats, eller en inglasad balkong kan ha glädje av en infravärmare att förlänga utesäsongen med. Sena höstkvällar med en kopp te eller ett glas vin i skymningen är en ren fröjd om du har en infravärmare.
Hur kom vi fram till vilka infravärmare vi skulle testa?
Genom att gå igenom den informationsmängd vi fått om de olika infravärmarna kunde vi lista de som konsumenterna har uppskattat mest och därefter har vi placerat dem i det här testet på basen av den informationen.
Hur testade vi infravärmarna?
Alla infravärmare i den här texten är utprovade av användarna i Sverige och vår sammanställning är baserad på deras erfarenheter och åsikter om värmarna.
Bra att veta om infravärmare
Att skaffa en infravärmare är ett jättebra sätt att förlänga säsongen avsevärt och kunna njuta av sena kvällar utomhus, efter och innan högsommaren.
Bara för några år sedan var infravärmare omåttligt dyra. Dessutom var de väldigt ineffektiva. Men idag finns det mycket bra infravärmare med snabb uppvärmning som drar lite el.
Tack vare en utvecklad kortvågsteknik värmer idag infravärmare direkt de ytor som finns inom en viss radie. Det är därför som infravärmare är så mycket mer energisnåla idag.
Det finns en stor bredd av infravärmare att välja mellan, inte bara med olika värmevidd och energieffektivitet. Du kan välja hängande infravärmare, golvstående, och av typen som du monterar direkt på väggen.
Det finns infravärmare som drivs av både gasol och el. Eldrivna infravärmare är naturligtvis alltid lätthanterliga och smidiga, men är det så att du inte har någon elkälla i närheten, till exempel i trädgården eller på ditt landställe, så fungerar det också bra att använda gasolinfravärmare.
En infravärmare ska vara enkel att ta i bruk. Den ska gå smidigt att montera upp, vare sig den ska hänga på väggen eller från taket och den ska enkelt gå att justera om den funktionen finns.
Den får inte dra för mycket el eftersom det då kan kännas som om man inte har lust att använda den, om det blir allt för stort påslag på elräkningen.
När man köper en infravärmare ska man inte stirra sig blind på själva priset, utan se vad man verkligen får för värde för pengarna.
Betala gärna några hundralappar extra för en infravärmare om den är av hög kvalitet och är energisnål. Det lönar sig garanterat i längden. Bra infravärmare av hög kvalitet håller också länge.
Det finns i huvudsak två typer av infravärmare; halogen och karbon. Halogenvarianten är fylld med halogengas och gör att glödtrådstemperaturen blir hög och därmed också värmeeffekten.
Men den håller inte lika länge som karbon, men den avger ett starkt sken och kan också fungera som en mysig lampa.
Infravärme med karbon har en glödtråd som är tillverkad av kolfiber. Många tycker att karbon-infravärme känns som om den värmer bättre än den med halogen.
Infravärmare finns för alla smaker, det kan man vara säker på. Det finns specialdesignade, supersnygga infravärmare som står på fristående fot och det finns diskreta vägghängda sådana, som man knappast ser där de är placerade under taknocken.
Det finns sådana som man kan seriekoppla om man vill ha många på rad, vilket passar särskilt bra om man driver restaurang eller café och har en uteservering. Det finns också portabla infravärmare som man kan flytta, så som det vore en liten ljuslykta.
Våra favoriter
Premium: Stellar Heater Horizon
Stellar Heater är en konvex infravärmare som man monterar i taket eller på väggen. Designen i kombination med legeringen i aluminium ger en högre effekt utomhus och en jämn och behaglig spridning av värmen.
Modellen går på el, men kan även användas utomhus, tack vare att den är utrustad med en IP66. Det yttre höljet är tillverkat i rostfritt stål och är pulverlackerat, vilket ger ett mycket bra skydd för utomhusbruk.
Den är även populär bland restaurangägare och caféinnehavare på grund av den smidiga formen och lätta upphängningen.
Det som också bidrar är nog att man kan seriekoppla den med upp till 50 lampor och fjärrstyra dem med en liten kontroll.
Mellan: Hortus Hängande Modell
Infravärmaren från Hortus är en takhängd terrassvärmare som blir ett lika elegant som funktionellt inslag i den taktäckta uteplatsen. Hela 80% av energin den producerar konverteras till värme.
Den ger gott om värme till ett helt sällskap och under den kan man njuta av sena middagar i kvällningen både höst och vår.
Lampan kan ställas in på tre energinivåer; nämligen 800, 1000, eller 1800 watt. Lampan har en livstid på åtminstone 5000 timmar och levereras med en fjärrkontroll. I lampan finns även en inbygg LED-belysning som du kan styra med fjärrkontrollen.
Den veckade lampskärmen ger först intrycket av att vara av tyg, men så är inte fallet. Den är tillverkad i veckad aluminium och pulverlackad stål. Det är en mycket lyckad kombination som ger ett elegant intryck.
Budget: Hecht Gelia
Gelia från Hecht är en infravärmare med karboninfravärme och den ger en låg energiförbrukning. Den är avsedd för utomhusbruk och är perfekt att ställa på bordet eller på golvet. Den är utrustad med ett bärhandtag, så att du kan flytta på den på ett praktiskt sätt.
Infravärmaren levereras med en 160 cm anslutningskabel, vilket är tillräckligt långt för att den ska vara smidig att installera. Vid behov kan man naturligtvis komplettera med en skarvsladd.
Lampan har två effektlägen på 300 och 600 w. Den värmer gott kalla vårkvällar och är perfekt att ha på den lilla uteplatsen eller balkongen.
Modellen används med karbonfiber. Måtten är 50 x 18,5 cm, vilket är ett perfekt, smidigt format för det mindre utrymmet.
Special: Solamagic 2500 Premium+ med Softstart
Solamagics infravärmare är en tysk och mycket lyxig modell som har vunnit flera bäst i test. Den har hela 10.000 timmars lystid och är tillverkad i stilren och genomtänkt design. Du kan beställa den i några olika färger också.
Det som sticker ut med den här modellen och som är verkligt lyxigt är att du kan styra den via en app med bluetooth-funktionen i mobiltelefonen. Du kan också köpa en separat fjärrkontroll och styra den på det viset.
Lampan från Solamagic täcker hela 19 kvm. Modellen har en inbyggd mjukstart för att inte slita på säkringarna i byggnaden.
Lampan går att beställa med extra korrosionsskydd, om du har den där det är luftfuktighet i högre grad, som i en båt eller på en brygga.
Separat att köpa finns också ett stativ, om du skulle vilja ha den stående på marken eller terrassgolvet. Den monteras upp med ett så kallat quick fix-fäste och är sedan bara att klicka i.
Vill du kunna ta med den till landet är det bara att köpa ett extra quick fix-fäste och montera upp det där, så kan du smidigt flytta lampan mellan flera olika ställen. Det här är en verkligt sofistikerad lampa som levererar.
Våra utmanare
Opranic Eco
Infravärmaren Opranic Eco ger en behagligt, svalt glödande skärm som effektfullt lyser upp uteplatsen och som på ett behagligt sätt värmer upp personerna som sitter under lampan.
Värmaren monteras i taket eller på väggen i horisontellt läge. Den regleras med termostat och är också skyddad mot överhettning. Dock ska den här inte utsättas för regn, men den klarar hög luftfuktighet och passar inomhus likväl som utomhus.
Lampan har en brinntid på ca 4000 timmar och kan användas i kommersiell restaurangmiljö likväl som privat. Den är liten och nätt i formatet och är 190 x 119 mm.
Därför passar den även dig som inte har så mycket utrymme och vill ha en infravärmare som är diskret och som inte är i vägen för dig.
Sunred 2000
En terrassvärmare som definitivt är ett designföremål i sig. Modellen står på fot, men har ett stadigt fallskydd, så det är ingen risk att den tippar eller välter. Den tunga foten håller helt enkelt terrassvärmaren på plats.
Effekten går att justera i tre olika lägen och du ställer smidigt in denna genom att dra i snöret. En annan superfunktion är att du kan justera värmeelementet på höjden och växla mellan 180-210 cm.
Du kan alltså verkligen i detalj justera värmeregleringen för att passa exakt de väder och värmeomständigheter du har på din balkong.
Fallskyddet gör att den automatiskt slår av om den trots allt skulle råka välta. Så du behöver inte oroa dig för någon brandrisk eller liknande. Det här är ett riktigt fynd!
Hemfint Infravärmare med Fjärrkontroll och Stativ 2000W
Här har vi en annan snygg, fristående infravärmare och den här har en kabellängd på hela 3,8 meter, vilket gör den särskilt lätt att placera. Höjden på 180 centimeter och effekten är på 2000 w.
Fjärrkontroll ingår i köpet och den har en tung fot som gör att det inte finns någon risk att den tippar.
Produkter som utgått
Skånska Byggvaror Infravärmare 1800W
Infravärmaren från Skånska Byggvaror fungerar för både inom- och utomhusbruk och är energisparande och effektiv genom att på ett effektivt sätt bara värma upp personerna som sitter vid den och inte luften omkring den.
Det är precis det som en bra infravärmare ska göra. Notera att den här endast får användas i horisontellt läge och ska inte monteras vertikalt.
Termo 1800W Proffs med Fjärrkontroll
En stor och generös infravärmare som ligger på 1800 watt och där du med en fjärrkontroll enkelt kan justera värmen allt eftersom temperaturen utomhus sjunker.
Infravärmaren är eldriven och med den senaste teknologin, så har den en drifttid på cirka 5000 timmar, vilket får ses som väldigt länge. Materialet består av aluminium av hög kvalitet och den är lätt att montera.
Ett stadigt väggfäste ingår i köpet. Den är godkänd för utomhusbruk enligt EU-standard och har en lång och generös kabel på 1,9 meter. Måtten ligger på 660 x 84 x 133 mm.
Frågor och svar
Vad ska jag tänka på när jag köper en infravärmare?
Man bör tänka igenom sitt köp innan man slår till med en infravärmare eftersom det beror på vad man ska ha den till och vilka krav man ställer på vad lampan ska klara av.
För det första måste du avgöra hur stort område den ska värma upp. Är det utomhus eller på en inglasad balkong du ska ha din infravärmare?
Det har naturligtvis stor påverkan var du ska ha värmaren och ska du ha den utomhus behöver du ha en med större effekt än en på en inglasad balkong.
På en inglasad balkong kan du kanske till och med klara dig med en liten infravärmare du kan ställa på ett bord. En sak att fundera över är också om du vill kunna reglera värmenivån.
På vissa värmare finns det knappar med ett eller två lägen, medan andra har fjärrkontroller som man kan reglera värmen med.
Du ska också fundera på om du ska ha den monterad på väggen eller i taket eller om du föredrar en som du ställer ner på golvet som en golvlampa. Det här är alltså några saker som är bra att ta ställning till innan du gör ditt slutgiltiga val av infravärmare.