Bästa Gräsgödsel (2024) → BÄST I TEST

Många sköter aldrig om sin gräsmatta och resultatet blir förstås därefter. Men att ta sig tiden att lufta rötterna, förse den med gödsel ett par gånger per säsong och vattna lite nu och då, kan ge dig en härligt frodig gräsmatta, helt utan mossa. En fin gräsmatta ser inte bara vackrare ut, utan är också mycket trevligare att vistas på.  

Dessutom klarar en frisk och stark gräsmatta slitage mycket bättre, utan att slitas ner och förstöras. I det här testet ska vi titta på 10 stycken utmärkta gräsgödsel som passar alla som har trädgård, varesig trädgårdstomten är stor eller liten, eller vilket skick gräsmattan är i.

10 Bästa Gräsgödslen

1. Bäst i test – Bayer Stroller Plus+ Gräsgödsel 14 kg

Vår bäst i test-vinnare är som gjord för dig som vill ha en balanserad näringsblandning som gör gräsmattan frodig och tät. Det är en stor kundfavorit och det lätt att förstå varför, eftersom gödslet är exceptionellt effektivt och dessutom miljövänligt.  

Det innehåller magnesium och järn, vilket är de två centrala beståndsdelarna som gör att  gräsmattan får långtidsverkande näring. Tack vare balansen mellan långtids- och snabbverkande näringstillförsel blir gräsmattan dessutom mera lättskött. 

2. Substral Super Gramino 6.5 kg

Substral är ett varumärke som många känner till och deras blomsternäringar och trädgårdsgödsel håller alltid hög kvalitet. Det gäller även gräsmattegödslet Super Gramino som har ett långtidsverkande innehåll med tre olika former av kväve.  

Just det här sättet att blanda olika former av kväve gör att du får både en kort och långtidsverkande effekt och det gör att gräsmattan blir både tätare och grönare. Substral Super Gramino 6.5 kg har en åtgång på ca 3 kg per 100 kvm. Det är alltså en relativt dryg produkt och i de allra flesta fall räcker det om du behandlar gräsmattan högst två gånger per säsong. 

3. Bayer Stroller Plus+ Mossa 14 kg

Gräsgödslet Bayer Stroller Plus+ Mossa 14 kg har dubbla funktioner: det gödslar nämligen samtidigt som det bekämpar mossa. 

Den är tillverkad i en väldigt liten kornstorlek, vilket ger en jämnare fördelning av gödslet över gräsmattan och gör också att gräsmattan snabbare kan ta upp gödslets näringsämnen. Samtidigt som den alltså bekämpar mossan. Det gör att du får en grönare och frodigare gräsmatta.

4. Stroller Grass Fertilizer 8.75 kg

Om du vill ha en näringsblandning för gräsmattan som är både långtidsverkande och har en snabb effekt, rekommenderar vi varmt Stroller Grass Fertilizer 8.75 kg. De små mikrokornen är lätta att fördela jämnt över gräsytan och de olika formerna av kväve gör att näringslösningen avges över tid. 

Stroller Grass Fertilizer 8.75 kg innehåller också järn och magnesium, vilket är viktigt för att gräsmattan ska bli grön och tät. Vi vill här be läsaren notera att innehållet av järn visserligen är ofarligt men kan missfärga trätrallar och stenar. Var därför noga med att använda gödslet så avgränsat som möjligt. 

5. Algomin Gräsgödsel 8 kg

Här har vi ännu en sort av gräsgödsel som effektivt motverkar mossa också. Den innehåller 32 mikronäringsämnen som ger en verkan över flera veckors tid. Ge gräsmattan Algomin gräsgödsel två till tre gånger per säsong, mellan mars och augusti. 

I produkten finns brunalger som är otroligt näringsrikt och dessutom miljövänligt. Algerna bidrar med aminosyror i gräset, vilket ger en ökad tillväxt och frodighet.

6. Granngården Gräsgödsel 20 kg

Granngårdens gräsgödsel är ett gödsel med naturlig bas som innehåller järnsulfat, vilket har god effekt på gräsmattor som är drabbade mycket mossa. Det är ett gödsel som kan användas under hela säsongen, så har du en gräsmatta i dåligt skick kan du med fördel gödsla det både två och tre gånger, mellan mars och augusti.  

Näringsämnena utsöndras långsamt, vilket gör att näringsupptaget blir högt eftersom gräsrötterna hinner suga upp näringen innan den försvinner ner i marken. Granngården Gräsgödsel 20 kg gör gräsmattan väl förberedd för att klara vintern. 

7. Algomin Grönare Gräsmatta 8 kg

Algomin Grönare Gräsmatta skapar en gräsmatta i trädgården som har friskare och saftigare gräs som dessutom är kraftigare och har bättre motståndskraft. Den unika sammansättningen av näringsämnen består av 32 mikronäringsämnen som gör gräset välmående och dessutom mer slitstarkt och att det inte blir lika känsligt mot svår torka.  

Dessutom ingår kalk i gödslet, vilket också är gynnsamt för grobarhet och välmående för gräset. 

8. Tergent Greenkeeping Gräsgödsel 10 kg

Trädgårdsföretaget Tergent förser både privatpersoner och professionella med ekologiska trädgårdsprodukter, däribland Tergent Greenkeeping Gräsgödsel 10 kg med järnsulfat fosfor kväve och kalium.  

Gödsel som håller gräsmattan frodig och grön och är också vanlig på golfbanor och andra ytor där gräsmattan behöver hålla väldigt hög kvalitet. Den höga kvävehalten i produkten ger gräsrötterna en riktig kickstart och därför är den här produkten perfekt att använda på våren, innan växtligheten skjuter iväg. 

Startar du vårsäsongen med Tergent Greenkeeping Gräsgödsel 10 kg får din gräsmatta extra mycket kraft att växa sig grön och frodig under hela säsongen.

9. Nelson Garden Organic Mineral 7 kg

Gräsgödsel är ett extra mineralrikt gödsel som dessutom har ett organiskt och naturligt innehåll. Det är en blandning av mineral och hönsgödsel som är enkel att sprida och precis som mer avancerade gräsgödsel har den här också både kort och långtidsverkande effekt på gräsmattan. Påsen på 7 kg räcker till ca 400 kvm. 

10. Stroller Grass Manure 10 kg

Det här gräsgödslet har en långtidseffekt på upp till 100 dagar och det kan alltså räcka med att du gödslar på våren och hösten för att du ska få en riktig grön, frodig och tät gräsmatta.  

Stroller Grass Manure 10 kg är certifierad och godkänd för ekologisk odling och väldigt lätt att fördela över gräsmattan, tack vare de små granulatbitarna som inte dammar alls. Om du vattnar gräsmattan ordentligt i samband med gödslingen, kan resultatet bli bättre och effektivare. 

Tänk på det här innan du köper gräsgödsel

Det finns några saker att ta i beaktande innan du köper gräsgödsel, eftersom det finns flera olika sorter av den. Det är värt att notera att resultatet också beror på ursprungsskicket på gräsmattan. Är den torr och dåligt efterhållen kommer det att ta längre tid med mer gödsel för att få ordning på den. Här nedan listar vi två viktiga aspekter som du bör ta i beaktande innan du köper gräsgödsel. 

Naturgödsling

Det finns gräsgödsel som är baserat helt på naturliga ingredienser som till exempel hönsgödselmineraler. Det är en typ av gödsel som du också kan använda om du odlar ekologiskt på tomten och vill vara noggrann även med gräsgödslets ekologiska ursprung. 

Motverka mossa 

Om din gräsmatta är drabbad av mossa finns det olika typer av gräsgödsel som innehåller ämnen som motverkar och eliminerar mossan i gräsmattan. Det är vanligen järnsulfat som i sig är ofarligt men som är ett ämne med en ph-balans som mossan inte klarar av. Ett gödsel av det här slaget kan färga av sig på grund av innehållet av järn.

Vanliga frågor om gräsgödsel

Vilket gräsgödsel är bäst?

Bayer Stroller Plus+ Gräsgödsel 14 kg

När ska man lägga på gräsgödsel?

Mellan mars och augusti.

Lämna en kommentar

Missa inte dagens deals