Bästa Gräsfröna (2024) → BÄST I TEST

När du har kört jorden med jordfräs och tillsatt extra jord och näring är det dags för det sista steget i att få en riktigt snygg gräsmatta: så gräsfrön. Men gräsfrön är mycket mer än just bara frön och det finns många olika sorter som alla har sina specifika egenskaper. 

Med rätt sorts gräsfrö får du en gräsmatta som är väl anpassad för just dina behov, oavsett om det är för att du vill ha en gräsmatta som är väldigt estetisk och ser grönskande och fin ut, eller en som klarar av hårt slitage, såsom fotboll eller andra lekar.

10 Bästa Gräsfröna

1. Bäst i test – Weibulls Extra Green 12 kg

Storsäljaren Extra Green gräsfrön från Weibulls ger en härlig, grön och tät gräsmatta som har djupa rötter och som därför gör att den tål intensiv lek och stoj på gräsmattan. 

Med hjälp av de här fröna får du en riktig familjegräsmatta som är perfekt för dig som har barn som spelar boll eller vill hoppa studsmatta på gräsmattan, något som gör att den utsätts för hårt slitage. Den här påsen på 12 kg räcker till cirka 650-660 kvm.

2. Weibulls Grass Villa Classic 3 kg

Vill du ha en riktigt lättskött gräsmatta med gräs som etablerar sig snabbt och kräver minimal skötsel kan vi rekommendera Weibulls andra gräsfrösort som kallas för Villa Classic. Den innehåller gräs av typen rödsvingel och engelsk rajgräs. Det här är ett mycket prisvärt gräsfrö och påsen räcker till ca 90-120 kvm.

3. Substral Grass Magic 1 kg

Här har vi en så otroligt spännande produkt och att den har Magic i titeln är helt på sin plats. Det här är verkligen en produkt utöver det vanliga. 

Den innehåller inkapslade gräsfrön, plus gödsel och ett vattenabsorberande substrat och är perfekt för dig som har områden i gräsmattan som är kala eller inte mår så bra. 

Då applicerar du smidigt och enkelt ett ca 3 mm tjockt lager av produkten på området och eftervattnar ordentligt. Här har vi gräsmattans akuthjälp och efter några veckor märker du att det kala området har tagit sig och börjat få härligt grönt gräs. Perfekt första hjälpen för alla med gräsmattor som inte mår så bra fläckvis.

4. Skånefrö AB Österlen Villa 20 kg

Skånefrö AB har ett eget gräsfrö som kallas för Österlen Villa. Det ger en gräsmatta som etablerar sig snabbt och som dessutom är lättskött. 

Den är både prisvinnande och kostnadseffektiv och passar dig som vill anlägga en stor gräsmatta hemma eller har en kommersiell verksamhet som campingplats, sportplaner eller lekområde som du ska sätta gräsmatta på. Då är det den här du ska välja.  

Skånefrö AB Österlen Villa 20 kg har dessutom fått titeln bäst i test av Råd och Rön, vilket också är ett bevis för att den håller hög kvalitet. Finns också i mindre förpackningar, om 20 kg skulle vara alldeles för mycket.

6. Rölunda Gräsfrö 10 kg

Om du har bråttom med din gräsmatta och vill ha snabbgroende frön passar Rödlundas gräsfrön perfekt. Här får du snabbt grönska på det område du vill anlägga gräsmatta på och  frösorten är perfekt för dig som har ett lite mindre område, eller har fläckar i gräsmattan som behöver åtgärdas.

7. Nelson Garden Villa 3 kg

Nelson erbjuder sina kunder den här fröblandningen som gör en gräsmatta som är särskilt lämplig för kalla vintrar. Fröna här börjar gro redan vid låga temperaturer och behöver endast 4 grader varmt för att den ska komma igång och växa. Den passar alltså dig som bor i kallare växtzoner.

8. Turfline Skugga 1 kg

Gräsfröet turfline Skugga består av en speciell gräsfröblandning som klarar sig bra även dit solens strålar inte tar sig. Har du skuggiga områden under träd eller höga häckar, är det den här blandningen du ska använda.  

Den ger en härligt djupgrön gräsmatta som är slitstark och håller sig grön i stort sett året runt. Gräsfröna gror redan vid 5 grader och dessutom är den här sorten väldigt motståndskraftig mot svampsjukdomar och mögel.

9. FloraSelf Grass Seed 10 kg

Här har vi gräsfröna för den bollspelande familjen. Det här är en gräsmatta som klarar av väldigt mycket och som växer extra tätt, samtidigt som den inte kräver särskilt mycket skötsel. 

Den har ett slags inbyggt motstånd mot ogräs eftersom grässtråna växer så tätt att det är svårt för ogräs och mossa att få fäste i gräsmattan. Den här gräsmattan kan hela familjen träna fotboll i timmar i sträck på, utan att den skadas.

10. Nelson Garden Lord Royal 1 kg

Här har vi Nelsons mest exklusiva blandning av gräsmatta och den har ett ganska långsamt växtsätt. Kvaliteten på gräsmattan blir något utöver det vanliga när det gäller tät grönska.  

Men den kräver lite extra omsorg och noggrannhet när det gäller frösådd, bevattning och näringstillförsel men följer du anvisningarna kommer du att få en härlig och elegant gräsmatta på det område där du satt fröna.

Tänk på det här innan du köper gräsfrön

Det är lätt att tro att gräsfrön är gräsfrön, men har du läst det här testet nu så vet du nu att det finns en mängd olika sorters gräsfrön. Det gör också att du måste välja rätt gräsfrö för att få den gräsmatta du vill ha. Här nedan listar vi  tre aspekter som är viktiga att tänka innan du slår till och köper gräsfrön. 

Växtzon

Var i landet du bor avgör också vilka gräsfrön som framgångsrikt kommer att kunna växa på på det område där du vill ha gräsmattan. Kontrollera alltid att du köper frön som klarar av att gro i lägre temperaturer om du bor i norra delarna av landet och vill så fröna redan på våren. 

För sportbruk

Är du ansvarig för en fotbollsplan eller vill ha en extra slitstark gräsmatta hemma är det viktigt att du köper den typ av frön som ger gräsmatta som är tät och kraftig med djupa rötter.  Det är viktigt utföra flera aktiviteter utan att gräsmattan tar skada. Som tur är finns det flera sorter som är lämpliga för detta.

Vanliga frågor om gräsfröna

Vilket är det bästa Gräsfröet?

Weibulls Extra Green 12 kg.

När är det bäst att så gräs?

Under våren och tidig höst.

Hur mycket gräsfrö per kvadratmeter?

Det beror på varumärke.

Hur gör man när man sår gräs?

Med förarbete, grundgödsling, sådd, bevattning och gödsling igen.

Lämna en kommentar

Missa inte dagens deals