Bästa gasolgrillen 2024 – Allt från lyxgrillar till enklare varianter

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Att få ta fram grillen när det blir varmare ute är en höjdpunkt för många. Det finns personer som börjar grilla väldigt tidigt på vårsäsongen. Naturligtvis kan man dra igång grillen även på vintern! Grillad korv eller en hamburgare efter en dag med barnen brukar vara en perfekt avslutning på äventyret.

De senaste åren har gasolgrillen slagit igenom verkligt stort i Sverige och många investerar i en kvalitetsgrill som de sedan har många år framöver.

Idag finns ett enormt utbud av gasolgrillar att välja mellan och det kan vara svårt att veta vilken grill man egentligen ska välja.

Därför har vi sammanställt det här testet så att du själv kan bilda dig en uppfattning om vilken grill du vill ha och vi har varit noggranna med att tipsa om en gasolgrill i alla prisklasser, men som ändå har bra kvalitet.

I premiumklassen vann grillen Bluegaz Z-4. Vår mellanvinnare heter Landmann Pantera 2.0 och i budgetkategorin har vi en till Landmann-grill med, nämligen Grillchef Portable 1.0!

Vår spännande specialare får ni inte missa, Cadac Grandhall X-Series 1, heter den. Missa inte heller våra andra utmanare som kanske faller just dig i smaken bättre!

Premium: Bluegaz Z-4

Bluegaz modell Z-4 kommer garanterat att ge dig allt du behöver även om du lagar mat till stora sällskap. Här har du en gjutjärnsgrill uppdelad i två stycken ytor, varav två tredjedelar har galler och en tredjedel är helt platt.

Det är alltså inga problem att grilla varken skaldjur, fisk, eller annat som lätt kan falla sönder när man grillar. Det enda du behöver tänka på att preparera sakerna rätt.


Mellan: Landmann Pantera 2.0

Landmann gasolgrill är en avancerad grill trots sitt lilla format och den här är perfekt för dig som inte har plats eller vill ha en jättegrill på gården utan något lite mindre och smidigare.

Den är lätt att flytta och är också perfekt att ta med dig på utflykten eller i husvagnen och husbilen. Grillen har en smart hållare för gasoltuben, så att den står stadigt och tryggt på plats medan du jobbar med maten.


Budget: Landmann Grillchef Portable 1.0

Gasolgrillar kostar alltid lite mer än vanliga kolgrillar, men här har vi hittat en liten och smidig gasolgrill, som du ändå får plats med mycket på. Priset är dessutom väldigt bra och den kostar inte många hundralappar mer än en vanlig kolgrill av bättre kvalitet.

Du kan köra avancerad grillning på den här eftersom den har ett stabilt galler, där du även kan köra på eftervärme, vilket är en av de stora fördelarna med gasolgrill: att man kan kontrollera eftervärmens temperatur på ett exakt sätt.


Special: Cadac Grandhall X-Series 1

Du behöver inte titta många sekunder på den här gasolgrillen förrän man förstår att den är någonting utöver det vanliga. Med sitt generösa sidobord och med stora grillytor är det här, om inte gasolgrillens Rolls Royce, så i alla fall dess Porsche!

Och det i bokstavlig mening, eftersom Grandhall faktiskt har samarbetat med Porsche för att utveckla tekniken i den här grillen! Det låter otroligt, men det är faktiskt sant!

Varför ska du lita på oss?

Den här artikeln är en sammanställning av nätets svenska produkttester samt ett stort antal recensioner. På basen av det har vi sammanfattat och sammanställt informationen.

På så sätt kan vi presentera de mest omtyckta och högkvalitativa gasolgrillarna. Vi hoppas att det här kan utgöra en bra och användbar guide för dig när du ska välja din gasolgrill.

Vem behöver en gasolgrill?

Ska du köpa en ny grill är en gasolgrill definitivt något att överväga. Den är snabb och enkel att få igång grillar jämnt.

Den är säker att använda om gasoltuben är monterad på rätt sätt. Har du inte tillgång till el, men heller inte är sugen på att hantera kol är gasolgrillen det allra bästa alternativet.

Hur kom vi fram till vilka gasolgrillar vi skulle testa?

Grillarna var som tidigare nämnts redan testade av svenska konsumenter och detta är en sammanställning av en stor del av den tillgängliga informationen om grillar som finns på nätet.

Hur testade vi gasolgrillarna?

Alla gasolgrillarna var således redan testade runt om i vårt land och den här sammanställningen är baserad på ett gediget material i form av recensioner och testresultat.

Bra att veta om gasolgrillar

Hur du använder dig av en gasolgrill är något som är värt att nämna några ord om. Det är viktigt att du lär dig hur du ska hantera gasolen. Du ska förvara gasoltuberna på ett korrekt sätt, inte minst.

Gasol tillverkar man genom att förena propan och butan. I Sverige använder man minst 95% propan för att det ska vara anpassat till det svenska klimatet och de kalla förhållanden som vi har hos oss.

Gasolen är en genomskinlig och luktfri gas som gör att den är svår att upptäcka vid läckage. Många tillverkare lägger till en doft i gastillverkningen, vilket kan göra det lättare att upptäcka den.

Då det är en tung gas som sjunker snabbt kan det vara svårt att upptäcka lukten av den. Att andas in gasol är inte farligt, men den innehåller syre, vilket gör att den har en kvävande effekt. Man ska naturligtvis alltid vara väldigt försiktig när man hanterar gas.

Gasolgrill eller kolgrill?

Det kan kännas rörigt i början med gasoltub och regulator och de lösa delarna som hör till en gasolgrill. Men det är absolut inte jättesvårt och man lär sig snabbt hur det fungerar.

Vilken typ av grill man väljer, alltså gasol- eller kolgrill, beror på vilka parametrar man tycker är viktiga. Många matkreatörer numera menar att det inte spelar någon roll smakmässigt vilken man väljer och att vilken grill man väljer, beror helt enkelt på andra saker.

Fördelen med en gasolgrill är helt klart att du kan sätta igång att grilla snabbt och att det är lätt och enkelt att reglera värmen. Är det en stor gasolgrill med fler brännare kan du ha på olika temperaturer och få maten precis som du vill ha den.

Du kan t.ex steka samma kött olika sätt; en kanske vill ha biffen blodig och en annan vill ha den helt genomstekt. Då kan du ändå grilla de olika biffarna på samma gång så att de blir färdiga samtidigt.

Gasolen har den klara fördelen att man kan reglera temperaturen jämnt på grillen, så att man har full kontroll. Det innebär också att du kan ha bättre koll på när maten ska bli färdig eftersom du vet hur snabbt gasolgrillen blir varm.

På grund av den lätta användningen av gasolgrillen tenderar man också lätt att glömma bort att rengöra den av någon anledning. Men gasolgrillar är lika viktig som en kolgrill att hålla ren för att den ska hålla kvaliteten länge och att köttet ska bli bra.

Man får absolut inte glömma kvar matrester och fett i en grill eftersom detta kan utgöra en hälsofara om man värmer upp det här på nytt i. De ämnen som bildas i matresterna och fetterna är cancerframkallande.

En annan fördel med gasolgrillen är att det ryker mindre i en kolgrill och det finns också en mängd smarta och praktiska tillbehör man kan använda vid grillningen.

Ska man lista en nackdel, är det att gasolgrillar kan vara större och otympligare än kolgrillar. Det är ju dock sällan man behöver flytta på en grill när man väl placerat den var den ska stå.

Våra favoriter

Premium: Bluegaz Z-4

Z-4 är en gasolgrill med tre rostfria brännare och en sidobrännare. Det gör naturligtvis att man kan ägna sig åt rätt så avancerad matlagning i den här grillen och den passar såväl matintresserade som yrkeskockar.

Locket är dubbelmantlat, vilket gör att maten håller sig varm extra länge. Den har också en inbyggd temperaturmätare, vilket är praktiskt.

På två tredjedelar av grillen har du ett galler och på en tredjedel en platta. Gallret och plattan är av högkvalitativt gjutjärn. De tre brännarna är av typen piezotändning, så den går snabbt och enkelt att få igång.

På grillen finns också en kokplatta där du kan förvälla eller koka tillbehör som antingen ska grillas eller serveras separat.

Ett fällbart sidobord på vänster sida gör det enkelt att jobba vid grillen och den ger dig gott om utrymme att laga mat på. En väldigt praktisk grill som fungerar att laga mat till stora sällskap på.

Grillen är färdigmonterad förutom underskåp och sidobord, som du monterar själv, men det är inte svårt att göra. Totaleffekten är på 14 kwh och behöver du flytta den är det enkelt gjort, eftersom den är utrustad med hjul.

För att fixera och låsa fast grillen använder du spärrarna som de små hjulen är utrustade med. Priset ligger på ungefär 4400 kronor.


Mellan: Landmann Pantera 2.0

En fantastiskt fin gasolgrill för de som har lite mindre utrymme. Den är enkel att förvara och också lätt att ta med sig vid behov.

Den är utrustad med två separata brännare, vilket gör att du kan använda den både för direkt grillning och indirekt grillning. Grillgallret i gjutjärn som medföljer ger en jämn och bra grillyta.

Grillen fungerar perfekt att ha både på altanen och med i husvagnen eller husbilen på campingsemestern. De gummiklädda och kraftiga hjulen gör grillen enkel att placera och flytta på.  Grillen har en arbetshöjd på 90 cm, vilket gör det bekvämt att arbeta på den.

Så måste vi naturligtvis nämna några ord om “Landmann termometer selections”. Det är inte en funktion som ingår i köpet, men som du kan köpa som tillbehör om du vill.

Här har vi alltså en bluetooth-termometer, som du kopplar ihop med en app på din telefon eller läsplatta. Där kan du följa temperaturen och du kan också använda dig av flera förprogrammerade temperaturinställningar direkt från appen.

Naturligtvis kan du också läsa av temperaturen direkt på displayen. Dessutom kan du köpa till en vagn att ställa grillen på. Priset för Landmann Gasolgrill Pantera ligger på cirka 2300 kronor.

Budget: Landmann Grillchef Portable 1.0

Här har vi en portabel gasolgrill i ordets sanna bemärkelse som är av väldigt hög kvalitet. Det är en bordsgrill och passar perfekt att ha på en liten uteplats eller ta med på resan.

Du kan välja själv vilken storlek på gasoltuben du vill använda. Har du utrymme för det kan du koppla på en riktigt stor gasoltub och du kan då använda grillen många gånger.

Har du en i mindre storlek måste man också komma ihåg att byta ut den regelbundet. Måtten på grillen är 60 x 25 x 38 cm.

Handtagen är infällbara och alltså inte i vägen när du använder grillen. Priset för den portabla grillplatsen ligger på cirka 1200 kronor.


Special: Cadac Grandhall X-Series 1

Är du en person som är ute efter överlägsen prestanda i allt du investerar i? Cadac har samarbetat med ingen mindre än Porsche inför utvecklandet av den här exklusiva utegrillen.

Den är utrustad med fyra brännare och en digital termometer. Den står därför för en av de mest exklusiva grillupplevelserna man kan ha idag.

Förutom de fyra grillgallren finns det en inbyggd termometer och dessutom ett varmhållningsgaller. Några ord kan nämnas särskilt om just grillgallret.

De är nämligen tillverkade av gjutjärn, som ger en optimal grillning utan risk för överhettning och att maten bränns vid.

Grillen har en utdragbar ställning för gasflaskan, så det är lätt att byta ut och placera in en ny gasflaska när den gamla är slut. Det finns också en LED-lampa som visar när brännarna är igång och när grillen är redo att börja användas.

Det här är en gasolgrill i lyxsegmentet med fantastisk prestanda som verkar älskas av alla som använder den. Priset ligger på ungefär 50.000 kronor.

Våra utmanare

Muurikka Sommarkök Gas 48 Cm

Gillar du att grilla grönsaker och fisk är Sommarkök från Muurikka perfekt för ändamålet. Här kan du också laga mat även till större sällskap, trots att grillen är liten i storlek.

En muurikka är inte som den vanliga grillen, utan en slags häll som du kan grilla på, men även steka pannkakor på.

Du har två generösa arbetsytor på varsin sida om grillen och du kan snabbt laga till härliga sommarrätter à la minut. Priset ligger på cirka 4000 kronor.


Weber Genesis II E-310 GBS

En äkta Webergrill är det många som drömmer om och här kan du grilla i stort sett allt du önskar. Detta är en grill med porslinsemaljerat grillgaller i gjutjärn, vilket ger helt nya förutsättningar för grillning och stekar blir balanserade i det närmaste perfekta.

Du kan detaljstyra hur du vill att resultatet ska bli när det gäller medium eller genomstekt. Tre stycken brännare ger en överlägsen bra värmefördelning på grillgallret.

Grillen leder automatiskt bort fett från grillgallret och på det viset håller köttet som du grillar sin höga kvalitet, utan att ta smak av härsket fett från tidigare grillningar. Priset ligger på cirka 10.000 kronor.


Landmann Miton PTS 4.1

Milton utvecklades ursprungligen för den amerikanska marknaden där grillandet alltid har varit mycket stort. Nu har den tagit steget över Atlanten och börjar även bli populär hos oss i Europa.

Grillen har en stor och generös grillyta med fyra brännare och fyra stycken emaljerade flametamers. Milton har också en kokplatta och en synlig termometer på locket, vilket är väldigt praktiskt.

Man får direkt syn på temperaturen i grillen och kan på så vis optimera matlagningen och reglera temperaturen på lämpligaste sätt. Priset ligger på cirka 6500 kronor.


Grand Hall Premium 382

Drömmer du om eller har till och med planer på att bygga ett utekök, så är Premium 382 det du söker! Att anlägga ett utekök är inte alls särskilt komplicerat och att laga mat utomhus är verkligen det härligaste som finns!

Här finns en inbyggningsbar grill som har fyra brännare och ger en jämn och högkvalitativ grillning. I sidan av den finns en värmeplatta.

Det är definitivt inget minus att den är otroligt snygg i designen och verkligen pryder sin plats till uteköket! Priset för Grand Hall Premium 382 ligger på cirka 12.000 kronor.


Nexgrill 2B

Nexgrill har tagit fram en otroligt prisvärd bordsgrill som drivs med gasol och två brännare. Den är dessutom otroligt snygg och en väldigt smidig modell att ha på en arbetsbänk eller på ett bord.

Den är perfekt för dig som har trångt om utrymme, för den här flyttar du smidigt och lätt dit du vill ha den, om du inte bygger in den i en köksbänk. Tändarna i rostfritt stål tänds elektroniskt.

Grillgallret är av emaljerat gjutjärn, vilket ger en härlig grillyta och måtten 47,2 x 36,3 6 cm ger en riktigt generös grillyta att jobba på, trots det lilla formatet. Priset ligger på cirka 2500 kronor. Vid köp på nätet levereras den färdig och behöver ej monteras ihop.


Landmann Portabel

Landmann är ett väletablerat märke som står för lyx och komfort när det gäller gasolgrillar. Därför är det roligt att få presentera en lite mindre modell som passar alla plånböcker och dessutom är portabel, men som ändå rymmer mycket.

Den är utrustad med en effektiv och säker plåtbrännare och har infällbara handtag och ben. Måtten är 50 x 25 x 38 cm, ett väldigt praktiskt format. Och det glädjande priset ligger på strax under 1100 kronor.

Frågor och svar

Hur hanterar man gasolflaskor?

Gasolen finns i speciella gasolflaskor och genomgår alltid noggranna tester för att säkerställa att de är säkra att använda för privatpersoner.

Den största användningen av gasol i Sverige är av industrin och endast en liten del privatpersoner använder i praktiken gasol.

Kom ihåg att olika leverantörer kan ha olika säkerhetsrutiner kring det här med gasol och testar av flaskor. Om du känner att du vet mycket lite om det här, så är det att rekommendera att du använder dig av gasolflaskor an märket AGA.

Deras gasol säljs över hela landet, är generellt lätta att få tag på, och dessutom är AGA väl testade och säkra att använda.

Lämna en kommentar

Missa inte dagens deals