Bästa friggeboden 2024 – Allroundhus utan krav på bygglov

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Friggeboden är en byggnad som de flesta känner till. Den använder man ofta som gäststuga, men det finns många andra användningsområden, som till exempel båthus, bastu, redskapsskjul, växthus eller uthus.

Det finns ett fantastiskt brett utbud av friggebodar och på byggföretag på webben, där kan du hitta allt från timrade friggebodar till modeller av moderna funkisvarianter. Här guidar vi dig till de bästa friggebodarna på marknaden just nu!

Premiumvinnaren blev Jabo Flex Funkis 15m2 medan Nord Cabin Marina B - 14,2 m² tog hem första platsen i mellanprisklassen.

Budgetvinnaren blev Polhus Sylvia och så har vi en vacker specialare med i form av Baseco Stuga Tjakke. Missa inte heller våra utmanare för att hitta friggeboden som passar dig!

Premium: Jabo Flex Funkis - 15 

Jabo har tagit fram en jättefin friggebod som är enkel att montera och där alla beslag och skruvar ingår i köpet och det bara är att sätta igång att bygga direkt när den levereras. Dörr, fönster, samt de eleganta skjutdörrarna längs ena långsidan köper man separat.

Det här är en perfekt liten stuga för den som vill bygga altan i kombination med byggnaden och ha en generös och trivsam uteplats direkt i anslutning till huset. Stugan levereras helt obehandlad, så att du kan matcha färgen med huvudbyggnaden på tomten.


Mellan: Nord Cabin Marina B - 14,2 m²

Nord Cabins friggebod är en liten stuga som kan användas för många olika ändamål. Den fungerar utmärkt som gäststuga, liten sommarstuga, eller en bastu. I köpet ingår både fönster och dörrar.

Materialet på taket består av takpapp, så här får man komplettera på egen hand om man vill ha ett tak i ett mer avancerat och beständigt material.

Stugans virke levereras helt obehandlat, så här bör man så snabbt som möjligt efter leverans komma igång med att ge åtminstone ett grundläggande skydd i form av träolja eller grundfärg.


Budget: Polhus Sylvia - 13,8 

Om du vill ha riktigt mycket för pengarna ska du definitivt ta och titta på Polhus friggebod Sylvia. Väggelement, dörrar, och fönster ingår i köpet, så här är det bara att börja bygga med en gång och du kan faktiskt montera ihop det här huset på en dag om du har grunden färdiggjord.

På grund av att här inte finns helväggar med glas fungerar den perfekt som extra arbetsrum eller som en särskilt liten sommarstuga, eftersom den är väldigt lättmöblerad. Det går verkligen att utnyttja utrymmet maximalt eftersom det finns så mycket väggyta.


Special: Baseco Stuga Tjakke - 15 

Baseco har tillverkat en friggebod som är inspirerad av fjällen och vår vackra natur i norra delen av Sverige. Namnet Tjakke kommer från samiskan och betyder fjälltopp. Den vackra formen ger också associationer till kåtan, vilket gör att namnet är extra passande.

I köpet ingår också ett loft, vilket gör att den går att utnyttja extra effektivt. Den är också perfekt att använda som bastu och då är det bara att dela av den i mitten, för att få en främre relaxavdelning innanför entrén och bastun längst bak.

Varför ska du lita på oss?

Informationen i den här artikeln är en sammanställning av de recensioner och tester av friggebodar som finns. Vi har även konsulterat duktiga snickare i flera byggforum, om vilka som är deras favoriter när det kommer till varumärken likväl som enskilda modeller av friggebodar.

Vem behöver en friggebod?

En friggebod är helt perfekt att sätta upp om du behöver ett extra utrymme och inte vill satsa på en tillbyggnad med allt vad det innebär av kostnader, bygglov, med mera.

Friggeboden är lätt att montera och kräver inget bygglov från kommunen. Den kan användas på många olika sätt och är helt enkelt den perfekta kompletteringsbyggnaden för tomten.

Hur kom vi fram till vilka friggebodar vi skulle testa?

Friggebodarna vi har listat här är redan testade av många och den här artikeln är helt enkelt en sammanställning av många personers åsikter om vilken som är den bästa friggeboden.

Vi har ansträngt oss för att så noggrant som möjligt gå igenom utbudet av friggebodar som finns på den svenska marknaden idag.

Hur testade vi friggebodarna?

Friggebodarna testade vi alltså inte själva i det här testet utan de var redan testade av och i användning av villa- och sommarstugeägare i Sverige.

Bra att veta inför ditt köp av friggebod

Friggeboden får inte vara en permanentbostad eftersom den ska fungera som ett komplement till bostadshuset och har en för liten kvadratmeteryta för att uppfylla alla de tekniska krav som bostäder har.

Om man vill komplettera sin bostad med en tillbyggnad som kan fungera som åretruntboende, ska man istället satsa på ett så kallat attefallshus som även det inte kräver ett bygglov, men som får byggas på upp till 25 kvm och dessutom inredas som bostad.

Det är viktigt att man följer regelverket här, eftersom det är förenligt med stora avgifter och vite om du bryter mot regelverket.

Dessutom gäller inga försäkringar överhuvudtaget om en olycka sker och det visar sig att någon varit permanentboende i friggeboden, till exempel vid en brand eller vattenskada.

Det finns inga särskilda måttangivelser, men man ska komma åt att göra underhåll, både på friggeboden och i bostadshuset, utan några problem.

Det finns friggebodar som du enkelt sätter ihop med byggelement om du inte vill bygga från grunden. Friggeboden utgör en enkel och funktionell lösning i många olika sammanhang, vare sig du vill ha en gäststuga eller ett litet förråd på tomten.

Förutom att friggeboden inte får vara större än 15 kvadratmeter, så får höjden från mark till taknock inte vara högre än tre meter. Friggeboden måste vara fristående och får inte byggas ihop med en annan byggnad.

Friggebodens historia

På mitten av sjuttiotalet var bygglagstiftningen mycket hårt reglerad.

Efter riksdagsvalet 1976 beslöt man sig för att göra förenklingar av lagen så att man skulle kunna bygga till en liten stuga på max 15 kvadrat som inte påverkar grannskapet och den kringliggande miljön.

Komplementbyggnaden fick sitt namn efter bostadsministern Birgit Friggebo eftersom det var hon som 1979 avskaffade bygglovsplikt för en byggnad på högst 10 kvadratcentimeter som sedermera höjdes till 15 kvadratcentimeter.

Lagstiftningen om friggeboden hade ett högt symbolvärde för den borgerliga regeringen som strävade efter ett mindre byråkratiskt samhälle.

Friggeboden får alltså som högst vara 15 kvm och det krävs inte bygglov om den uppförs som en komplementbyggnad till en- eller tvåbostadshus. Friggeboden får inte stå närmare än 4,5 meter från tomtgränsen utan en grannes medgivande.

Att dra in el i friggeboden kräver heller inget tillstånd, men precis som alla andra elarbeten måste det utföras av en kvalificerad elektriker.

Vatten och avlopp kan även det installeras, men kräver en bygganmälan från kommunen. Du ska alltid meddela kommunen när du sätter upp din friggebod.

Det finns inga speciella regler för friggebodarnas utseende, även om du måste hålla dig till de generella villkoren som finns för din omgivning, om du exempelvis sätter upp den i ett bebyggt område.

Byggnadsnämnden i din kommun kan hjälpa dig med alla detaljer kring de här frågorna, så att du vet att det blir rätt från början.

Kom ihåg att strandskyddet gäller även för friggeboden, så att det är en normal strandskyddsdispens enligt miljöbalken som gäller, om du vill bygga något sjönära. En friggebod får heller inte tillföra några risker för trafiksäkerheten om den byggs nära en allmänt trafikerad väg.

Våra favoriter

Premium: Jabo Flex Funkis - 15 m²

Den fina friggeboden från Jabo är ett pakethus som ger en komplett grundsats och som du direkt kan bygga upp till en hel stuga. Modulerna levereras helt omålad och du kan sätta din egen prägel på den helt och hållet.

Ena långsidan består av en elegant skjutdörr med ett tredelat glasparti, vilket gör den här perfekt att kombinera med en altan som man då får direkt tillgång till från skjutdörrarna. På högersidan finns en vanlig entrédörr.

Grundpaketet man köper innehåller tak-, golv-, och väggmoduler och gavelspetsar, men du måste köpa skjutdörrspaketet samt fönster och dörr separat. Vill man utrusta friggeboden med plåttak kan man köpa även det separat.

Taket som ingår i paketet består av takfotsbrädor samt råspont. Den inre takhöjden är 2,42 meter på högsta punkten och lägsta höjden på den andra långsidan är 2,04 meter.

Bredd och längd på byggnaden blir 4508 x 3283 cm. I köpet ingår spik, skruv, och beslag. Även ventilgaller ingår. priset landar på strax under 101.900 kronor.


Mellan: Nord Cabin Marina B - 14,2 m²

Nord Cabin har tagit fram en friggebod som verkligen är en allroundstuga som kan användas till mycket. Den fungerar perfekt som en liten extra sommarstuga eller gäststuga på tomten eller att ha på kolonilotten.

Friggeboden Marina levereras som en byggsats och monteras ihop efter en detaljerad ritning. Eftersom modellen är knuttimrad blir den mycket lättmonterad och dessutom väldigt stabil.

Materialet levereras helt obehandlat och det rekommenderas att man så fort som möjligt behandlar träet med grundolja, grundfärg, eller täckfärg. Skruv, spik, och beslag ingår i köpet, vilket gör att den kan monteras omgående.

Till skillnad från premiumvinnaren så ingår här dörren i köpet. Den är tillverkad i massiv gran och med mycket tillbehör. I köpet får du också med låskolv, handtag, och en aluminiumtröskel.

Tre stycken dubbelglasade fönster ingår också. Med i köpet ingår takpapp; så vill du lägga plåt på taket eller något annat material, får du alltså köpa det skilt.

Modellen på huset är mycket trevlig med en välkomnande farstukvist under tak som har en spaljé på ena sidan. Den ger ett mycket ombonat och trivsamt intryck och kan också mycket väl kompletteras med en altan. Priset landar på cirka 92.000 kronor.


Budget: Polhus Sylvia - 13,8 

Polhus har tagit fram den fina friggeboden Sylvia som är perfekt att ha som gäststuga eller som extra kontor. Den har mycket väggyta, vilket gör den synnerligen lättmöblerad och man kan få in rätt mycket möblemang i den, trots den lilla storleken på 13,8 kvm.

Funkisutförandet gör att den smälter in tillsammans med många olika typer av moderna villor. Byggnaden har tre stycken fönster; ett generöst fönsterparti som ger ett rejält ljusinsläpp, tack vare att den går från golv till tak.

På framsidan finns ett öppningsbart fönster som är perfekt för vädring. I dörren finns ett runt fönster av isolerat glas, som även det ger ett ljusinsläpp. Trots att den inte har fönster på samtliga sidor ger den alltså trots det ett härligt ljust och luftigt intryck.

Designen på friggeboden samt den lättmonterade sammanfogningen gör att den kan monteras ihop på en dag av två man. Samtliga delar på bilden ingår i leveransen och en pedagogisk och lättbegriplig ritning finns, så att du steg för steg kan bygga upp byggnaden.

Alla delar är helt obehandlade, så kom ihåg att ha en presenning redo för oväntade regnskurar vid leveransen. Även grundolja och grundfärg är bra att ha till hands redan i samma skede som huset sätts upp.

Taket är tillverkat av råspont och du väljer själv om du vill klä in det med papp, shingel, eller plåt. Dessa material ingår i leveransen, men är även de bra att ha hemma vid monteringen av huset, så att du kan lägga på det så fort det är möjligt.

I köpet ingår ingen isolering, men det är inte svårt att isolera med mineralull och sedan klä insidan i plywood eller gips. En isolering ökar dessutom väggarnas stabilitet. Det här är en mycket prisvärd stuga och paketet landar på cirka 28.000 kronor.


Special: Baseco Stuga Tjakke - 15 

Om du vill ha någonting som verkligen sticker ut och är originellt ska du definitivt titta på den här stugan från Baseco som har fått sitt namn efter samiskans benämning för fjälltopp.

Den kan användas både som fiske- och jaktstuga, bastu, eller som en liten sommarstuga. Vill du inreda den som bastu kan du placera en extra mellanvägg inne i stugan och på så vis få både en relaxavdelning och en bastudel.

A-formen gör att du kan ha ett loft i stugan och på så vis kan du nyttja det på höjden. Du får mycket utrymme på liten yta. Sovloftet ingår i köpet.

Det här är en modell som är väldigt elegant om du vill placera flera stycken friggebodar på tomten. Det är verkligen en mäktig syn att se dem fler på rad.

I köpet ingår slätspont och allt som tillhör takkonstruktionen, samt knuttimrade element, fönster, och dörrar. Notera att skruv och spik inte ingår i det här köpet. Priset för en stuga i det här utförandet kostar cirka 45.000 kronor om du beställer det på webben.

Våra utmanare

Vibostugan Förråd - 6 

Vibostugan är ett enkelt, men mycket praktiskt förråd med dubbla dörrar på ena gaveln som gör att du enkelt kan skjuta in allt från motorgräsklippare till båtmotorer. De yttre måtten på stugan 240 x 249 cm och höjden till taknocken är 233 centimeter.

Den levereras obehandlad och är lätt och snabb att montera upp, tack vare den enkla modellen och du kan sedan snabbt måla med grundolja eller grundfärg. Priset ligger på strax under 12.000 kronor.


Trähuset Saga 15-1 - 15 

Saga från byggföretaget Trähuset är ett komplett paket där alla delar ingår i leveransen. En otroligt smart lösning som förenklar byggnationen är att väggblocken är numrerade och gör det extra snabbt och lätt montera ihop.

Det är väldigt enkelt att montera ihop den enligt anvisningarna och det enda man behöver är mankraft. Taket som medföljer är av råspont och behöver således plåt, shingel, eller papp.

Byggnaden levereras med en dubbeldörr och en enkel dörr. På ena sidan finns ett öppningsbart, spröjsat fönster på 50 x 50 cm. Priset ligger på cirka 32.500 kronor.


Polhus Gäststuga Amanda - 11,8 

Vill du ha en extra gäststuga där släkt och vänner kan övernatta när de är på besök och samtidigt få mera förvaringsutrymme? Då går det alldeles utmärkt att sätta upp gäststugan Amanda på tomten och då få en kombination av de här användningsområdena.

Friggeboden är uppdelad i två rum med varsin ingång och har även öppningsbara fönster. Vill du så kan du naturligtvis även placera en mindre hög- och lågsäng i det lilla utrymmet och på så vis få ännu fler liggplatser.

Är du händig har du dessutom möjligheten att sätta in en extra dörr på insidan mellan de två utrymmen. Priset landar på ungefär 30.000 kronor.


Nord Cabin Kjell G - 13,7 m²

Friggeboden Kjell är ett härligt funkishus i modernt utförande med ett vackert ljusinsläpp. Det lämpar sig även mycket väl som bastu.

Stugan är knuttimrad och det gör att den är lättmonterad och dessutom mycket stabil. I leveransen ingår även spikar, skruvar, och beslag. Priset landar på cirka 66.500 kronor.


Polhus Victoria - 14,8 m²

Friggeboden Victoria är helt kvadratiskt och består av två enkla, färdiga väggdelar och 16 panelbrädor och som de flesta förstår är den här mycket enkel att montera.

Den har exceptionellt många möbleringsmöjligheter, tack vare att den har fönster och dörr  på samma gavel. Den är även perfekt att använda som förråd.

Fönster och dörrar ingår i köpet och dörren har även handtag och låskolv. Priset ligger på cirka 26.000 kronor, vilket får ses som väldigt prisvärt i dagsläget.

Produkter som utgått

Polhus Aruba - 12,85 

Friggeboden Aruba från tillverkaren Polhus marknadsförs som ett hus med extra allt och det kan vi bara skriva under på. Det här är som en hel sommarstuga i miniatyr och med den generösa, taktäckta uteplatsen, är den som gjord för härligt häng med släkt och vänner.

Terrassen är på hela 7,5 kvm och har plats för ett stort loungemöblemang där alla i familjen får plats. En generös, spröjsad dubbeldörr sträcker sig på diagonalen längs uteplatsen och öppnar upp mot den.

Den ger tillika ett underbart ljusinsläpp till utrymmet innanför. I den andra änden av utrymmet finns ett 4 kvm stort förrådsutrymme som man även kan placera en måttanpassad säng i.

Här finns alltså flera olika sätt att inreda och planeras utrymmet på. Friggeboden Aruba levereras som en hel byggsats och är enkel att montera som de andra varianterna från Polhus. Det kostar ungefär 73.000 kronor.


Frågor och svar

Hurdan husgrund ska en friggebod stå på?

Om marken är väldränerad och stabil kan du göra grundläggningen mycket enkel. Du gräver helt enkelt bort en del av jorden och lägger grus på en yta som är lite större än friggebodens yttre mått. Som plintar placerar du murblock i varje hörn, samt mitt på varje sida och mitt under boden.

Kom ihåg att inte göra grundläggningen för hög, så att du håller dig inom regelverket för vad som är tillåtet för friggebodens höjd. Har du sämre mark är det bättre att gjuta plintar eller köpa färdiga sådana och låta huset vila på dessa.

Ska jag isolera min friggebod?

Använder du det som förråd behöver du inte isolera den. Om du ska använda den som gäststuga eller liten sommarstuga kan du förlänga säsongen betydligt om du isolerar den.

Det enklaste sättet som är väldigt effektivt är att fylla utrymmet i reglarna med mineralull och sedan klä insidan med en plywoodskiva eller gipsskiva.

Lämna en kommentar

Missa inte dagens deals