Bästa Fågelskrämman (2024) → BÄST I TEST

Om du har jobbat med själ och hjärta i trädgården och har odlingar och bär så är det ett väldigt stort irritationsmoment om fåglarna kommer och äter upp och förstör dina odlingar eller äter upp dina omsorgsfullt omskötta jordgubbar. 

Då är fågelskrämman ett perfekt alternativ och det finns många varianter som gör att du kan skydda dina rabatter och trädgårdsland från fågelinkräktare.  

Det är en väldigt billig investering och dessutom passar den perfekt även i kommersiella sammanhang som exempelvis i båthamnar, uteserveringar, kiosker med mera. 

10 Bästa Fågelskrämmorna

1. Bäst i test – Greenline MotFågel Fågelskrämma Uggla Reflex 2-pack

Att Greenlines fågelskrämma är populär bland kunderna kan vi verkligen förstå, för det är ett synnerligen enkelt men effektiv sätt hålla allt från kråkor, måsar, duvor till kajor borta från bärbuskar, träd och planteringar. 

Enligt tillverkaren kan skrämmaren dessutom användas mot små gnagare som även de uppfattar silhuetten som en riktig uggla, vilket utgör ett naturligt hot mot smågnagare. Den har helt enkelt en reflekterande yta precis som vilken reflex som helst, vilket gör att fåglarna avskräckas av ljuset som reflekteras i ugglan. 

Utöver effektiviteten är sannolikt det faktum att den är så lätt att använda också en anledning till att den är så populär. I det medföljande snöret kan skrämman hängas upp i taknocken eller i en gren och sedan börjar den göra jobbet. Dock ska vi komma ihåg att det är en förbrukningsvara och att den har en begränsad livslängd eftersom den utsätts för regn och starkt solsken. Du bör alltså byta ut den regelbundet. Men det är å andra sidan ingen stor investering.

2. Hylte Fågelskrämma Drake

Fågelskrämman från Hylte har samma funktion som en drake och är tillverkad av nylonväv med en lätt och stark kram av glasfiberstavar. Tack vare konstruktionen börjar den flyga av mycket lätta vindpustar och den utgör en effektiv skrämma för både småfåglar och större fåglar som kråkor, duvor och måsar. 

Den är perfekt att montera upp på ett skaft mitt på en frukt. eller grönsaksodling, men fungerar även på alla typer av byggnader, golfbanor med mera. Och varför inte ta med den här på båten? En 4 meter lång lina ingår så här kan du enkelt anpassa den efter hur du vill ha den. Måtten på fågelsiluetten är 120 x 65 cm, så det är med andra ord en stor fågel.  

Det här är ett populärt alternativ om du inte tycker att vår bäst i test-vinnare passar av olika anledningar.

3. Silverline Scare Guard Owl

Här har vi en naturtrogen uggla i hållbart plastmaterial som föreställer en uggla i naturlig storlek. För ytterligare effekt har den rörligt huvud och de stora ögonen som är framtagna med en speciellt naturtrogen och reflekterande teknik gör den till ett effektivt redskap i trädgården för att hålla kajor, måsar, duvor och kråkor borta.  

Den har en bred och stadig fot och är därför lätt att flytta den till nya platser på regelbunden basis. Och på så vis genomskådar inte skadefåglarna tricket utan fortsätter avskräckas från platsen. Silverline Scare Guard Owl är 37,5 cm på höjden.

4. SAM Partners Scarecrow with Dragon

Här har vi en fågelskrämma som påminner mycket om tvåan här i testet, alltså Hylte Fågelskrämma Drake. Den har samma storlek på 120 x 65 cm och fungerar precis som en drake. Det som skiljer sig åt är att den också har en stav eller snarare ett spö som är något flexibelt och som du kan trycka ner i jorden och använda i kombination med draken.  

Stången fungerar med teleskopfunktion och du kan alltså ställa in höjden själv och den kan faktiskt bli hela 4 meter lång. Så här kan du låta fågelskrämman synas över stora områden. Optimala vindförhållanden är 3-10 sekunder. Ökar vindhastigheten bör den plockas ner tillfälligt.

5. Scares Flying Bird of Prey 54cm

Fågelskrämman Scares Flying Bird of Prey 54cm föreställer en rovfågel, vilket är ett effektivt sätt att hålla både fåglar och skadedjur borta. Den är tillverkad i väderbeständig polyetenplast och levereras med upphängningsband och ring som gör att du kan kroka i fågeln på lämpligt ställe. Den passar i träd, under taknockar och på altaner.

6. Fågelskrämma: Öga

Stora ögon av olika slag är ett klassiskt sätt att skrämma fåglar på. Fåglarna associerar ögonen till rovdjursögon vilket fungerar effektivt och avskräckande. 

Här har vi en lite rolig och annorlunda fågelskrämma i form av ett rovdjursöga som du blåser upp som en ballong. Med i köpet får du reflekterande ringar som du klistrar på i mitten av iris för att ge en extra effektiv och avskräckande effekt. 

Med i köpet får du också ett antal remsor som har en fladdrande och avskräckande effekt och den fäster du i botten på ballongen. Ögat hänger du sedan upp på lämpligt ställe och för att bibehålla dess effekt är det bra att flytta den då och då.

7. Ryom Skræmmer 228-354-07

Här har vi en smart fågelskrämma som fungerar med laddningsbara batterier och med i köpet får du en USB-kabel. Den skrämmer många olika djur med ljus och ultraljud som inte uppfattas av människan och du kan själv ställa in den med lämpliga funktioner för att den ska skrämma just fåglar. 

Räckvidden är ca 70 kvm och skrämmaren kan stickas ner i marken eller hängas upp på en vägg. Du kan själv ställa in den med en timer om du vill att den ska avge ljus på natten eller bara högfrekvent ultraljud. Det är väldigt smidigt och du slipper ställa in den varje kväll utan behöver bara ta in den för att laddas.

8. Ryom Ugle XL

För den som gillar att ha naturtrogna ugglor som fågelskrämma har vi här en uggla i hållbart och väderbeständigt polyetenplast. Även den här fågelskrämman har rörligt huvud och stora avskräckande ögon. Den klarar av att hålla både kråkor, kajor och måsar borta och är 375 cm hög.  

För att bibehålla sin effekt är det bra att flytta på den regelbundet. För att få den att bli mer stabil kan du fylla den med sand och den kan också monteras på en rundstav som du köper separat. Skruvar för montage och vindstycke till huvudet ingår i köpet.

9. Greenline MotFågel Scarecrow Set 7 m, 2 kites

Här har vi en annan klassisk drake men som också kan väljas i en färggrann variant. En teleskopstav som kan bli hela 7 meter lång ingår i köpet och även en lina på sex meter. Här får du en riktigt skräckinjagande fågelskrämma att flyga runt högt uppe i luften. 

Skrämman ger ett naturtroget intryck som kommer att avskräcka de allra flesta fåglar. Den är perfekt om du om du har åkrar och fält eller större gräsområden eller trädgårdar. Den passar också för kommersiell verksamhet såsom restauranger, småbåtshamnar och liknande. 

Den lätta konstruktionen på draken gör att den börjar cirkla vid minsta bris och den fungerar alltså även när det inte blåser särskilt mycket. Däremot ska den plockas ner om vindstyrkan är på åtta meter per sekund eller mer.

10. Greenline MotFågel Dragon Raptor

Sist ut har vi det lilla kitet Greenline MotFågel Dragon Raptor. Den fungerar som en klassisk drake och är mycket hållbar med förstärkta sömmar och infästningar. Den har reflekterande ögon som även håller stora fåglar borta. 

I det här köpet ingår varken lina eller teleskopspö så det måste du alltså köpa separat om du väljer den här. Även om drakar av det här slaget är hållbara så är det fortfarande en förbrukningsvara och det här är en perfekt produkt att köpa om du redan har lina och stav sedan tidigare.

Tänk på det här innan du köper fågelskrämman

Man skulle kunna tro att fågelskrämmor är en väldigt liten och nischad marknad, men det finns faktiskt en hel del varianter av fågelskrämma och det kan vara svårt att fundera över vilken du ska välja. Ska du använda den på din båt för att undvika irriterande fåglar eller på din uteplats för att slippa måsar, finns det olika skrämmor som är lämpliga på respektive plats.  

Fastsättning

Vilken fastsättningsmekanismen på produkten är viktigt att ta reda på så att du får en som du kan montera upp just där du vill ha den. Vissa vill ha en i taknocken eller en lämplig variant att ställa på räcket ute på altanen. I andra fall vill du kanske har en variant som flyger högt upp då måste du ha en tillhörande stav. Ibland ingår det i köpet och ibland inte, så kontrollera alltid detta.

Fågelmodell

Modellen på fågeln är också viktig och avgörande om den ska ha effekt där du använder fågeln. För större områden kan en flygande rovfågel i drakmodell vara lämplig, eftersom den kan ses från långt håll av fåglarna. Då är det till exempel inte säkert att en uggla gör ett bra jobb. 

Vill du däremot ha en fågelskrämma vid ditt hus kan just en uggla vara ett utmärkt alternativ att placera på någon strategisk plats, på ett räcke eller på en sten i närheten.

Vanliga frågor om fågelskrämmor

Vilken fågelskrämma är bäst?

Greenline MotFågel Fågelskrämma Uggla Reflex 2-pack

Hur skrämmer man bort fåglar?

En fågelskrämma är ett mycket effektivt redskap i sammanhanget.

Lämna en kommentar

Missa inte dagens deals