Bästa Fågelmataren (2024) → BÄST I TEST

En fågelmatare fyller flera funktioner. Den är verkligen stor hjälp för små fåglar att klara sig vintertid. Om du matar fåglarna på vintern kommer du dessutom att ha mycket fåglar i trädgården året runt och det här är djur som är effektiva på att hålla skadeinsekter borta. Så att ha fåglar i trädgården är en verklig fördel och att mata dem säkerställer detta.

För det andra är det otroligt trevligt att ha småfåglar i trädgården. Att sitta och dricka sitt eftermiddags- eller morgonkaffe medan fåglarna tar för sig i fågelmataren, är ett väldigt trevligt nöje. Så en fågelmatare kan vi rekommendera för alla!  Numera finns det också jättesnygga varianter som du kan fästa i sugpropp direkt på fönstret. En smart lösning om du bor i flerbostadshus, exempelvis.

10 Bästa Fågelmatarna

1. Bäst i test – Eva Solo Frame Fågelmatare

Den gulliga fågelmataren från Eva Solo har formen av en tavelram och kan bli ett dekorativt inslag på ett fönster eller på en husfasad. Att den har vunnit många kunders hjärtan och är ett väldigt populärt alternativ kan vi verkligen förstå. 

Den passar alla småfåglar som exempelvis talgoxar, blåmesar och sparvar av olika slag. Två olika typer av monteringsfästen ingår som passar på antingen glasfönster eller på trä. Fågelmataren är lätt att fylla på genom att du placerar maten längst ner i ramen. Mataren är tillverkad för utomhusbruk och kan stå ute året runt. Måtten är 20 x 20 x 4 cm.

2. HI Fågelmatare

Den här eleganta lilla fågelmataren är utrustad med tre krokar att hänga mat i, plus en tallrik. Det är en praktisk fågelmatare och en mycket dekorativ matstation som du kan hänga olika fågelmatsorter på. Det kan variera mellan solrosfrön, talgbollar och bär. 

Du kan också fylla på tallriken med vatten, vilket garanterat den kommer att bli populär hos småfåglarna sommartid. Den är perfekt att ha stående i trädgården eftersom den är ett dekorativt inslag i trädgården och du kan också placera den på ett sådant sätt att du kan se den exempelvis från köksfönstret eller liknande.

3. Esschert Design Acrylic Combi Window Feeder House

Den här gulliga lilla fågelmataren består av transparent PVC-plast och med i köpet får du två sugkoppar så att du kan placera den på ett fönster om du vill. Den har två separata fack, så här kan du kombinera olika matsorter som exempelvis fågelfrön i den ena och torkade bär i den andra. 

På den här sitter småfåglarna bekvämt och äter, vilket gör att de både får äta gott och en stunds välförtjänt vila när de är på besök hos dig.

Konstruktionen har ett skjutbart lock på taket som gör att det blir enkelt att fylla på mat. den smarta konstruktionen gör den lätt att rengöra och måtten är 10 x 14,7 x 15 cm.

4. Trixie fågelmatare 750 ml/12 x 28 x 12 cm

Den fina Trixie-fågelmataren är i tre våningar med sittpinnar utanför varje ingång. Den fina designen är konstruerad så att den har transparent plexiglas i sidorna och det gör också att du kan kika in på fåglarna i mataren medan de sitter där och äter. 

Den här anordningen kan vara aningen bökig att fylla på men det fungerar ändå relativt smidigt genom att du lyfter av taket och kan ta bort ena glasskivan. Hur som helst är det definitivt värt besväret när du får se alla gulliga fåglar som njuter av maten i holken.

5. Eva Solo Small Window Bird Feeder Ø14.3 cm

Här har vi den andra gulliga lilla fågelmataren som monteras direkt på fönstret och det här är är ett perfekt sätt att få studera fågellivet på nära håll på. Dessutom är fågelmataren elegant med sin transparenta bubbla och den lilla sugkoppen. 

Den här bubblan är tillverkad i glas vilket alltså gör att den inte blir skrapig eller sliten med tiden. Du kommer alltid att kunna se in in i bubblan även om du har den utomhus året runt. Glasdelen kan också plockas och maskindiskas vid behov.  

Kulan har en diameter på 14,3 cm och bredden är 5,3 cm. Den runda öppningen har en mjuk kant så här kan fågeln utan problem sitta och smaka på det du serverat. Det här är även en perfekt gåva till alla djurintresserade, inte minst för familjen mindre medlemmar.

6. Born in Sweden Bird Feeder 10.5 cm

Här har vi ett annat alternativ till den snygga glaskulan från Gardena. Det är en mycket prisvärd variant som istället för en öppning har två på varje sida och genom glasbubblan löper också en sittpinne så att fåglar kan sitta på var sida om fågelmataren. 

Sugproppen är svartfärgad så att fåglarna ser modulen och inte flyger in i  bubblan av misstag. Den här varianten är tillverkad i högkvalitativ plast och klarar temperaturer ner till minus 20 grader. Den är enkel att sätta upp och det enda du behöver göra är att rengöra glaset ordentligt och sedan fästa den med sugkoppen på glaset. 

Vi är också extra förtjusta i den här varianten eftersom det faktiskt är en svensk produkt och är framtagen av designkollektivet Born in Sweden som fokuserar på att utveckla snygga vardagsföremål som är prisvärda.

7. Gardenlife Window One Bird House

Här har vi en annan dekorativ liten fågelmatare. Gardenlife Window One Bird House är ett enkelt och dekorativt litet hus som du kan placera på fönstret. Den drar lätt till sig fåglar också eftersom konstruktionen är öppen på utsidan och det är lätt för fåglar att sätta sig på kanten och låta sig avnjuta det som du bjuder på. Längden är 15 cm, höjden 14,5 och bredden är 8 cm.

8. Eva Solo Mini Bird Feeder 2 pcs 11 cm

Även här lilla setet är från Eva Solo och består av två stycken miniglasbollar som är 12 cm höga och 11 cm breda. De är tillverkat i mycket hållbart klarglas och hela konstruktionen består förutom glas även av upphängningstrådar i rostfritt stål. Tråden är sedan fäst med silikon.

9. Gardena Clickup Birdfeeder

Clickup är en fågelmatare som tillverkaren själv kallar för ett litet trädgårdscafé. Den smarta konstruktionen består av en glasskopa med ett rör invändigt och du fyller helt enkelt röret, varpå maten rör sig successivt nedåt i koppen inunder, alltmedan fåglarna äter av fröna.  

Det är alltså en konstruktion som automatisk portionerar ut fröna så att skålen alltid hålls full, medan ingenting spiller över med risk för att bli fuktigt och mögligt. 

Materialet är UV-beständigt och frostsäkert och tål även maskindisk. Med en enkel klickfunktion fäster du kupan på röret och på samma enkla sätt så tar du också av den och fyller på. Det här är en relativt exklusiv matare som kostar en slant och den är därför har den också 5-års garanti.

10. Berglund Bird Table 47.5 cm

Riktigt exklusiva och eleganta fågelmatare i rostfritt stål ger småfåglar en bekväm och även väderskyddad plats att avnjuta sina fröblandningar i. 

Den är utformad på ett sätt som gör att du kan få plats med fruktbröd, talgbollar eller fröblandningar. Den kan antingen monteras upp på en stolpe eller så kan du hänga upp den.  med i köpet får du en 75 cm lång metalltråd som du kan använda för ändamålet.

Tänk på det här innan du köper fågelmatare

En fågelmatare är ett välkommet tillskott vintertid för våra småfåglar, vilka faktiskt kan ha svårt att klara sig om vintrarna är bistra och kalla. Då är en fågelmatare i trädgården eller monterad på ett fönster till din våning ett sätt att faktiskt hjälpa fåglarna på traven under vintern. 

Men det är ju förstås också ett stort nöje att titta på fåglar som äter och har du den i närheten eller på ett fönster får du se de små fåglarna på nära håll. Innan du gör ditt köp finns det dock några saker du bör ta i beaktande. 

Upphängning och montering

Fågelmatare fungerar på olika sätt och det finns sådana som du fäster med en sugpropp på fönstret och det finns också de som du kan hänga i ett träd eller montera upp på en stolpe.  Fundera över vad som passar dig bäst och var i trädgården det är mest lämpligt att placera den. 

Påfyllningsfuktion

Påfyllningsfunktionen är viktig på en fågelmatare. Det är viktigt att maten hålls torr och att den inte angripas av mögel eller smuts. Om du har väldigt kallt där du bor kan det vara idé att välja en där du kan sätta i talgbollar, eftersom fett hjälper fåglarna att klara vintern.

Vanliga frågor om fågelmatare

Vilken fågelmatare är bäst?

Eva Solo Frame Fågelmatare.

När ska man sätta ut fågelmat?

Senhösten när temperaturen sjunker.

Lämna en kommentar

Missa inte dagens deals