Bästa Elröken (2024) → BÄST I TEST

Många tror att rökning av fisk, kött och andra livsmedel är krångligt, men faktum är att det är en väldigt lätt procedur och det är med glädje vi kan konstatera att fler och fler väljer att också skaffa en rökgrill som komplement till grillen. En elrök är helt enkelt ett sätt att kunna njuta av ännu mer god mat utomhus på sommaren. 

Det finns små enkla elrökar med endast en rökbricka men det finns också avancerade varianter som du kan röka i flera våningar med. Trots att de är eldrivna ger det väldigt bra resultat och blir tillräckligt heta för att du ska få en perfekt rökt fisk eller annat livsmedel.

8 Bästa Elrökarna

1. Bäst i test – Muurikka Elrök 1200W

Det finska företaget Muurikka har varit marknadsledande när det gäller elrökar sedan de lanserade sin första modell för 20 år sedan. Den här storsäljande elröken har företaget kontinuerligt utvecklat och förbättrat med åren och av den anledningen blev röken vinnare i vårt bäst i test. 

Den lyxiga röken har två rökhyllor och även ett värmereglage, så att du kan röka din mat precis som du vill ha den. Muurikka Elrök 1200 W är lämplig för allt kött såsom nöt, fisk, kyckling, får och skaldjur.

2. Muurikka Elrök PRO 1100W

Om du vill ha en ännu mer avancerad elrök än vår testvinnare rekommenderar vi det här superprofessionella alternativet. Reglaget är väl synligt på röken och gör att det blir enkelt och smidig att ställa in rökningstemperaturen. Här finns det ingen risk att maten du röker blir torr eller tråkig, eftersom du kan ställa in den i precis perfekt röktemperatur.  

Den finska designen är i sig ett absolut kvalitetsgaranti och här får du en väl utvecklad produkt som kommer att hålla länge. Den är dessutom lätt att rengöra och gallret och plåtarna kan du tvätta direkt i diskmaskinen.

3. Muurikka Nokkela

Tyckte du å andra sidan att vår testvinnare var lite för avancerad? Då kan du testa Muurikkas lite mindre och smidigare rök som passar utmärkt för dig som vill röka mindre mängder och som inte behöver lika många avancerade funktioner som de andra från samma märke. 

Den här varianten kan du också använda som grill om du vill och den är perfekt för mångsidig matlagning och har en rök och grillyta på 34 x 22 cm. Röken väger 3,5 kg, så har du tillgång till el är den också väldigt portabel.

4. Mustang Electric Smoker MU240429

Köksutrustningsföretaget Mustang är ett klassiskt varumärke när det gäller rökar. De har på de senare åren utvecklat jättefina elektriska rökar och den här eleganta varianten med en borstad ståldörr som du öppnar som litet skåp är en superpraktisk variant som gör det enkelt att röka större mängder på en gång. Fiskar du exempelvis och gillar att röka fisk så kan  användas med fyra galler med måtten 37 x 33 cm vardera.

5. Mustang Electric Smoker with Thermostat

Mustang har också en lite mindre rök och den här har det klassiska, runda utseendet rökar har.  Det är en perfekt liten och smidig elrök som du kan använda till kött, korv, fisk och grönsaker. Den är också perfekt att lägga mat i om du bara vill ha en generell, härlig smak av rök på maten utan att för den skull behöva genomröka maten. 

Det är alltså en utmärkt allround rök som funkar i många sammanhang. Storleken är 41.5 x 24 cm och det gör att du får rejält med mat på den. Den går också att använda som en vanlig ugn och det enda du behöver göra då är att inte tillsätta spån i den.

6. Orange County ES4

Den här kompakta och praktiska elröken från Orange County fungerar för fågel, lamm, vilt, skaldjur, alla typer av korvar och grönsaker som du vill röka. Gallret som du kan röka på är 40 x 22,5 cm och vi gillar skarpt är att det ingår tre stycken brickor, eftersom det gör att du kan ladda nästa bricka direkt när den en är klar. 

Det kompenserar helt klart för det faktum att det är en lite mindre elrök. Röken har handtag med värmeisolerande nylonöverdrag som gör att du inte riskerar att bränna dig på röken.

7. Orange County ES3

Den funktionella och tillika otroligt snygga röken från Orange County är en vertikal rökugn som är tillverkad i rejält stål. Den är komplett utrustad med termostat, termometer vatten- och spånbricka och tre rökplåtar. Här kan du alltså få mycket rökt på en och samma gång. 

Den levereras inte färdigmonterad utan behöver vissa monteringsmoment innan du kan börja använda dem.

8. Orange County ES2

Vi vågar påstå att Orange County är ett av de företag som är allra mest uppfinningsrikt när det gäller både snygga och ovanligt designade elrökar. Den här kvadratiska modulen kan du röka i tre våningar med. 

Om du placerar det snabbrökta överst och det som kräver längre tid längst ner, som exempelvis kött och rotsaker får du en hel måltid klar på en och samma gång. Handtaget är värmeresistent och det gör Orange County ES2 väldigt lätt att hantera.

Tänk på det här innan du köper en elektrisk rök

Det finns många varianter att välja mellan och även om en rök inte är en jätteavancerad konstruktion är det ändå viktigt att du planerar inköpet för att du ska få en rök som verkligen passar dina behov. Här nedan listar vi tre aspekter som är viktiga när det gäller elektrisk rök. 

Uppvärmningstid

Elrökar har olika kraft och därför tar de också olika länge att värma upp beroende på modell och märke. Vill du röka större mängder mat ofta, är det bra att välja en kraftfullare variant så att du slipper vänta så längre på att den ska värmas upp. 

Sladdlängd

Sladdlängden bör du kontrollera och ha klart för dig på ett ungefär var din elrök ska stå så att du vet hur lång sladd du behöver och hur lång förlängningssladd du i så fall behöver köpa till. 

Storlek

Storlekarna på elrökar varierar som du säkert har märkt i det här testet. När du väljer elrök kan det vara bra att välja en sån är en storlek större i rökförmåga än vad du har tänkt dig.  

Det är väldigt opraktiskt och irriterande att inte kunna röka den mängd mat som man vill ha och sannolikt kommer du att börja använda röken mer när du väl köpt en. Vårt råd är att därför köpa en lite större än vad du från början har tänkt dig. 

Funktioner

Elrökar kan också vara multifunktionella och också fungera att värma mat på och även att använda som grill. Den informationen ingår i så fall i produktbeskrivningen och brukar du också grilla mycket på somrarna kan det vara en god idé att även köpa en kombinationsrök som det också går att grilla i.

Vanliga frågor om elrökar

Är elrök bra?

De är väldigt effektiva och ger bra resultat.

Hur lång tid tar det att röka en fisk?

Ca 40-60 minuter

Vilken elrök är bäst?

Muurikka Elrök 1200W

Lämna en kommentar

Missa inte dagens deals