Bästa elgrillen 2024 – Smidig grillning inne och ute

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Att grilla med el som bränslekälla är fortfarande mindre vanligt än kol och gasol, men de modeller som utvecklats idag är otroligt bra och ger i många fall lika bra resultat som med kol och gasol.

I den här artikeln har vi velat ta med elgrillar i alla prisklasser och det finns allt från budgetvarianter till riktigt lyxiga elgrillar.

De ledande tillverkarna av elgrillar som Landmann och Weber har båda sina elektriska varianter på grillar. Men det finns flera märken idag som har satsat på att utveckla bra elgrillar och vi redogör för dem här nedan.

I premiumklassen vann den spännande elgrillen Muurikka Stativmodell 2200w. Mellanklassen vanns av mycket prisvärda Severin Bordsgrill Teppanyaki.

I budgetklassen hamnade Severin Elgrill Ø30cm Bordsmodell på prispallen och specialaren heter Weber Elgrill Pulse 1000 med Stativ.

Premium: Muurikka Elgrill Stativmodell 2200w

Elgrillen av varumärket Muurikka lämnar inget att önska och du får en av marknadens bästa grillar, som kan användas till en massa olika saker. Den fungerar både som stekplatta och rökkärl. Grillen är mycket stabil, trots att den ser enkel och elegant ut.


Mellan: Severin Bordsgrill Teppanyaki

En bordsgrill är perfekt för dig som inte grillar mycket eller för dig som bor trängre och kanske bara har en balkong som uteplats. Här får du ett maxat utrymme på liten yta att grilla på.

Den fungerar både som grill och ett praktisk stekbord. Det finns en smart fettuppsamlare som skyddar apparaten och som håller den ren och fräsch.


Budget: Severin Elgrill Ø30cm Bordsmodell

Den lilla grillen i budgetkategorin är en utmärkt grill som passar att användas både inomhus och utomhus. Det är en perfekt bordsgrill att använda på den lilla uteplatsen eller på balkongen. Löstagbara delar går att diska i diskmaskinen, så det kan knappast bli smidigare och enklare än så!


Special: Weber Elgrill Pulse 1000 med Stativ

En underbart lyxig grill från Weber som ändå inte kostar hejdlöst mycket! Den gedigna och praktiska elgrillen kan du använda på balkongen eller uteplatsen precis som en vanlig grill, men slippa den stickande grillukten som stör grannarna.

Du kan koppla den till en app för att ha totalkoll på temperaturen på det du grillar och den kan hålla reda på innertemperaturen på två biffar samtidigt. En grill som köparen garanterat kommer att älska!

Varför ska du lita på oss?

Redaktionen är ett gäng entusiastiska grillare och vi älskar att laga mat på grill och har tillsammans lång erfarenhet av olika typer av grillar, samt av olika varumärken och deras specifika kvaliteter.

Vem behöver en elgrill?

Om du bor i flerfamiljshus med balkong är elgrill en möjlighet att njuta av grillning trots detta. De flesta hyresvärdar och bostadsrättsföreningar tillåter elgrillning och det osar inte nämnvärt. Den går alldeles utmärkt att använda utan att störa grannarna.

Hur kom vi fram till vilka elgrillar vi skulle testa?

Vi hade en del egen kunskap om vilka varumärken på grillar som sticker ut och kunde ta fram ett antal intressanta modeller på basen av detta.

Vi frågade runt i ett antal trädgårdsforum på Facebook och fick råd och tips från medlemmarna, om vilka grillar som var värda att titta närmare på.

Hur testade vi elgrillarna?

Varje grill har testats av ett hushåll och använt kapaciteten på respektive grill till max. Vi har grillat olika typer av livsmedel, såsom kött, fisk, grönsaker, och skaldjur.

Det här gör att vi har fått en fördjupad bild av grillarnas funktion. För övrigt har vi naturligtvis också tittat på om priset matchat kvaliteten och hur prisvärd grillen är.

Bra att veta om elgrillar

För dig som gillar att grilla, men bor trångt och kanske bara har en liten balkong är de perfekta. Det brukar i första hand vara kolgrillar och gasolgrillar som är förbjudet att ha i flerfamiljshus, medan elgrill går bra att använda.

Elgrillar är väldigt prisvärda och du kan få en riktigt bra grill för ett par tusen kronor. Givetvis kan du betala hur mycket som helst för en elgrill också. Som med de flesta andra tekniska produkter, så finns det grillar som är nästan hur dyra som helst.

En elgrill kan se lite annorlunda ut än andra typer av grillar. Ibland har det hel stekyta. Galler ser man inte på elgrillar eftersom man inte vill att fettet ska rinna ner på de elektriska delarna i grillen.

Istället förs fettet ofta ner i en kanal på sidan. Det här gör att elgrillar ofta har en räfflad yta, men ibland helt enkelt en slät stekyta. Det här gör också att elgrillarna är lätta att rengöra.

Vill du vara säker på att få en riktigt bra elgrill som ger ett bra grillresultat är det bra att satsa en extra slant när du köper en.

Det är väl värt att lägga ett par tusenlappar på en elgrill eftersom resultatet blir väldigt mycket bättre och du ska komma ihåg att det dessutom är en engångskostnad och driftkostnaden för en elgrill är mycket liten.

Det är en fördel om elgrillen har ett lock eftersom det håller värmen mycket bättre. Elgrillen är inte lika effektiv på att hålla värmen och få lika extrem värme som kol eller gasol ger. Därför är det viktigt att ta hand om den värme som grillen avger.

Eftersom det inte finns särskilt många sammanställningar av recensioner av just elgrillar, valde vi att göra den här artikeln för dig som känner att du vill ha en guide innan du slår till och köper din egen grill.

Våra favoriter

Premium: Muurikka Elgrill Stativmodell 2200w

Muurikka elgrill är en elektrisk grill som det går att grilla på flera olika sätt med. Du ansluter den med en jordad stickpropp på 230 V.

Sladden är på två meter, så du kan behöva ansluta en skarvsladd till den, om du inte har ett uttag i närheten på uteplatsen.

Storleken på stekhällen ligger på 42 cm i diameter. Muurikkan har en inbyggd termostat, så det är lätt att få fram rätt temperatur och att maten blir precis så som du vill ha den.

Med i köpet får du grillgaller, lock, och ett effektivt droppskydd som underlättar rengöringen betydligt. Som tillval kan du köpa grillpanna, stekhäll, aluminiumfolie, och rökkärl av samma varumärke. Priset landar på 2800 kronor.


Mellan: Severin Bordsgrill Teppanyaki

En liten och portabel bordsgrill som med sina mått på 59,5 x 34,5 cm ändå ger rejält med grillyta. Grillen är utrustad med ett smart droppskydd som är lätt att ta loss och rengöra. Höjden på grillen är ca 4 cm.

En bordsgrill är en härlig grej att samlas kring och till exempel låta alla göra sina egna grillspett, genom att ställa fram skålar med kött och grönsaker att plocka från.

Alla kan hålla koll på sitt eget spett och äta i sin egen takt. Ett perfekt sätt att umgås med kompisarna eller familjen en varm sommarkväll på balkongen.

Sladden är löstagbar, vilket gör att den är lätt att förvara, utan att du riskerar att skada sladden, eftersom du kan rulla ihop den och förvara den på ett bra sätt.

En helt klart smart lösning på den typen av elektronik som man plockar undan och ställer fram ofta. Severin Teppanyaki kostar endast en tusenlapp, så här får du mycket kul för pengarna.


Budget: Severin Elgrill Ø30cm Bordsmodell

Den lilla klotgrillen som ger ett autentiskt grillresultat även om det är en elektrisk variant! Det här är en riktigt bra allround-grill till lågt pris och du får verkligt mycket för pengarna.

Den har ett grillgaller precis som en vanlig kolgrill, men har en fettuppsamlare undertill som du enkelt rengör när du är klar. Den passar utmärk att grilla både grönsaker, kött, och fisk på.

Du slipper alla nackdelarna som en vanlig grill har, det vill säga lukt och brandrisk och kan därför använda den på balkongen, om det inte finns några speciella föreskrifter just där du bor om elgrillar.

Förbuden mot grillning brukar gälla endast gasol och kol och det fungerar lika bra att använda inomhus, som nämndes i inledningen. Diametern på grillytan ligger på ca 30 cm.

De löstagbara delarna, som gallret och fettuppsamlaren tål diskmaskinstvätt. Effekten är 250 watt och priset ligger på det mycket prisvärda cirka 250 kronor!


Special: Weber Elgrill Pulse 1000 med Stativ

Webers elgrill Pulse tar definitivt grillning till en ny nivå. Det här är för dig som älskar att grilla och gärna grillar allt från hel kyckling till fisk, men som samtidigt inte vill krångla med varken kol eller gasoltuber.

Den är dessutom så avancerad att tekniknörden definitivt får sitt. Bara stativet den står på gör att grillen är överlägsen det mesta.

Det är praktiskt att manövrera inställningar och stativet är i en praktisk höjd, som gör att det blir bekvämt att stå och grilla på platsen. Undertill har du en rejäl gallerhylla, som du kan placera arbetsredskap med mera på.

Grillen har en tillhörande app där du kan styra grillningen i detalj. Du kan se innertemperaturen på maten du grillar och andra roliga finesser på den.

Du har möjlighet att hålla temperaturen på två saker du grillar samtidigt, vilket är perfekt om du vill ha biffar där en ska vara medium och en ska var vällagad. Ett fettuppsamlingsstativ gör att inget gammal fett ligger kvar och härsknar i grillen.

Den blir lätt att rengöra och håller sig fräsch. Det här är naturligtvis en grill som kostar lite mer men som definitivt är väl värd pengarna. Grillen kostar ungefär 5700 kronor, vilket ändå inte är ett väldigt saftigt pris för en så avancerad grill.

Den finns också att köpa utan stativ, om du vill ha en något enklare modell eller till exempel inte har inte har så stort utrymme att ha grillen på. Då är det perfekt att bara köpa själva grilldelen och använda Pulse 1000 som bordsgrill istället.

Våra utmanare

Severin Bordsgrill med Vindskydd

Severin är en jättebra elgrill för allround-användning. Den har vindskydd och funkar bra på altanen likväl som på balkongen.

Grillen är utrustad med ett droppskydd och detta gör att grillningen i princip blir osfri och du utan problem kan använda den på balkongen.

Den fungerar till och med utmärkt att använda inomhus. Den generösa sladdlängden på två meter gör att det är lätt att koppla i den och på modellen ryms mycket mat, tack vare det stora och generösa grillgallret.

Grillen är av samma märke som vår mellanvinnare, men av något enklare modell och med en lite annorlunda konstruktion. Priset landar på cirka 800 kronor.


Grand Hall Elgrill

En grill som vunnit många användares hjärtan och som är perfekt där du vanligtvis inte har plats att grilla. Grillen har två halogenelement som strålar infraröd värme och detta gör att grillen blir het endast på några minuter.

Grillplattan är emaljerad och med i köpet får du ett grillgaller i gjutjärn. En klar fördel som den här grillen också har är att den har en avstängningstimer inbyggd, så du riskerar inte att glömma den på, utan kan ställa in den så att den automatiskt stänger av sig.

Perfekt att ha med på campingsemestern eller på balkongen. Den passar också utmärkt att använda inomhus. Cirka 2200 kronor kostar den i nätbutik.


Severin Klotgrill med Lock

Den här underbara modellen är även den från märket Severin och ser inte ut som vilken grill som om helst. Den står nämligen på ett benstöd, men med en stadig spindelfot längst ner, så här är ingen risk att den skulle vara ostadig eller välta.

Den har en keramikbelagd grillplatta som ser till att maten inte bränner fast, utan blir perfekt genomstekt utan att bränna på ytan. En supersmart funktion är att den grillplattan har både en slät och en räfflad yta. Priset landar på cirka 1600 kronor.


Landmann Grillchef Elgrill med Ben och Hylla

Landmann har en tagit fram en smart grill med mycket avlastningsyta, tack vare sina dubbla sidobord. Den här har ett smidigt varmhållningsgaller som håller den färdiglagade maten varm, medan du gör klart det sista.

Det steglösa reglaget sitter på framsidan av grillen och är väldigt lätt att komma åt. Priset ligger på cirka 600 kronor, vilket verkligen är ett kanonpris.

Frågor och svar

Är en elgrill lika bra som en kolgrill?

Många ställer sig den frågan, särskilt eftersom de första elgrillarna som lanserades för många år sedan lämnade en del att önska när det gällde värme, vindtålighet, o.s.v.

Men idag har man kommit långt på vägen och många elgrillar ger väldigt bra resultat och blir så heta som man förväntar sig att en grill ska bli.

Dock ställer elgrillarna en del krav på placeringen av dem. Du bör till exempel inte ha den stående utomhus utan ett skyddande tak givetvis, eftersom den inte tål vatten. Vid soligt och fint väder kan du naturligtvis använda den var du vill.

Om vi ska gå in på en av de klara fördelarna med elgrillen är att du kan använda den även om du bor i flerfamiljshus och att en elgrill inte alls ger ifrån sig samma matos som en kol- eller gasolgrill.

Lämna en kommentar

Missa inte dagens deals