Bästa Eldkorgen (2024) → BÄST I TEST

En eldkorg är ett fantastiskt sätt att på ett enkelt sätt kunna ha en eldstad utomhus utan att behöva bygga en sådan från grunden. Vintertid blir den ett enkelt och effektivt ställe att elda på och skapar både stämning och en plats att grilla korv på med familjen. 

Vår-, höst- och sommarkvällar kan den vara precis lika användbar, så länge du ser till att använda dig av alla säkerhetsföreskrifter som krävs för att du ska kunna elda på ett säkert sätt. I det här testet listar vi 10 stycken härliga eldkorgar som är både funktionella och dekorativa och som gör att du kan investera i en eldkorg som både är funktionell och dessutom väldigt snygg.

10 Bästa Eldkorgarna

1. Bäst i test – Landmann Ball of Fire

Kundfavoriten Landmann Ball of Fire är vår givna bäst i test-vinnare eftersom den har så många uppenbara fördelar. För det första finns det ett gnistskydd i form av ett finmaskigt nät över hela klotet som gör att användningen av eldkorgen är mycket säkrare än många andra varianter. En skyddshuv ingår också i köpet. 

Locket har fasta gångjärn och ett handtag upptill så det är lätt att fylla på ved och sedan lägga på locket igen. I botten på klotet finns ett robust, emaljerat fat där du lägger veden. Sedan får vi inte förbise den estetiska sidan! För det här är också en otroligt snygg och annorlunda eldkorg. Diametern är 77 cm och höjden 90 cm.

2. Mustang Livingston Fireplace Ø 91 cm

Den fina eldkorgen Mustang Livingston Fireplace Ø 91 cm är nästan som en eldstad. Den borgar garanterat för en trevlig atmosfär på uteplatsen eller i trädgården. Mustang Livingston Fireplace Ø 91 cm kräver viss montering vid köpet men det är lätt att installera och montera ihop ramen och benen på eldkorgen. 

Korgen har ett gnistgaller som förhindrar större gnistor att sprätta ut ur grillkorgen. Ett extra plus ger vi för att det i köpet också ingår ett grillgaller på 74 cm i diameter. Det gör att den går att använda som grill när du fått glöd på veden och det gör att den är en perfekt familjesysselsättning soliga vinterdagar eller svala sommarkvällar.

3. Vastbo Pelletskorg

Eldkorgen Vastbo är konstruerad för att användas med pellets och det är ett relativt eldsäkert sätt att elda på som också ger väldigt lång brinntid. En fyllning på cirka 6 liter pellets räcker i fyra timmar och ger en effektiv värme till mycket låg kostnad. 

Pellets ska alltid brinna uppifrån och ner och därför är den här hinkformen som eldkorgen är designad i perfekt konstruerad. Men kom ihåg att pellets kräver en speciell hantering och att du aldrig får fylla på pellets medan det brinner i korgen, eftersom det då kan orsaka explosioner. 

I köpet ingår en extra bottenplåt som du kan ha som reserv eftersom bottenplåten är det som är mest utsatt för slitage i en eldkorg. Diametern på korgen är 235 cm och den totala höjden är 210 mm, inklusive sockel.

4. Höfats Cube

Den här söta lilla eldkorgen med måtten 43 x 46 x 44 cm är perfekt för dig som vill ha en smidig eldkorg att ha på uteplatsen. Eller varför inte ta med på utflykten eller campingsemestern? 

Kom dock ihåg att den inte har några fötter utan det krävs ett rejält, eldfast underlag där du placerar den. Det smarta med Höfats Cube är att den är multifunktionell och kan också användas som ett litet trädgårdsbord när den inte är i bruk eller till och med en pall vid behov.

5. Dangrill Elbow Ø 60 cm

Eldfatet från Dangrill är ett alternativ om du vill ha en lite annan form på din eldkorg och göra upp större eldar utomhus. Den har handtag och är lätt att flytta och placera på ett bra ställe inför eldningen. 

Kom dock ihåg att aldrig ta tag i handtagen när du eldar i korgen eller när den är het eftersom handtagen inte är värmeisolerade De tre benen är genomtänkt designade och ger väldigt mycket stadga till eldfatet.

6. Vastboproducts Eldkorg 850

Korgen från Västbo Produkter är en trevlig liten eldstad för utomhusbruk som är smidig i storlek och därför väldigt lättplacerad. På höjden är den 60 cm och i diameter är den 41 cm. I köpet ingår också markplåt och även ett grillgaller, så att ni kan grilla på glöden när ni eldar. 

Det långsmala formatet gör att du får en härlig och effektfull eld på höjden som skapar stor mysfaktor utomhus i skymningen eller vintereftermiddagen.

7. Redfire Colima

Vad sägs om den annorlunda eldkorgen Redfire Colima? Den här underbara eldstaden som är tillverkad i lera är dessutom relativt liten för att du snabbt ska få en stor och värmande brasa. 

De härliga färgerna och den handgjorda formen ger ett härligt och personligt intryck och passar utmärkt att elda i året runt. I köpet ingår stativet, eldkorgen i lera samt ett skorstenslock som du kan lägga på för att reglera värmen och som även fungerar som ett effektivt skydd om du vill elda när det regnar ute. Då kan du fortfarande göra det eftersom locket förhindrar regnvatten att rinna ner på elden.

8. Mustang Redding Ø 35 cm

Den enkla och mycket prisvärda, klassiska eldkorgen från Mustang är en perfekt eldkorg för dig som vill ha en klassisk lösning från ett etablerat företag som jobbar med att utveckla grillar och eldstäder av olika slag.  

Den här smidiga eldkorgen är 35 cm i diameter och är perfekt att använda i trädgården året runt. Formen gör att det är lätt att tända veden och med glöden som skapas kan du och din familj grilla korv eller marshmallows om ni vill. Det blir garanterat en succé vintertid efter en härlig utelek i snön.

9. Redfire Blazer

Den roligt och unikt designade Redfire Blazer är en eldkorg som ger en mysig eldstad utomhus. Eldkorgen är utrustad med ett gnistskydd i form av ett finmaskigt nät som säkerställer att inga gnistor yr runt om det blåser när du eldar. 

Den vida öppningen på 61 cm gör att den är perfekt att grilla på och med köpet får du ett grillgaller och en eldgaffel. Eldkorgen har en snygg bronsfärgad patina som gör att den får ett elegant vintageutseende. Längs med sidorna har den dekorativa eldflammor utklippta i stålet, vilket är en ytterligare en stämningsförhöjande faktor på eldkorgen.

10. Esschert Design Laser Cut Firpit 57.5 cm

Vill du ha något absolut unikt i din trädgård kan vi varmt rekommendera eldkorgen Esschert Design Laser Cut Firpit. Det laserskurna, eleganta mönstret föreställer ett skogslandskap med rådjur och den rostiga ytan ger ett härligt rustikt utseende som gör att den verkligen får ett dekorativt utseende. 

Eldkorgen är 57 cm i diameter och på höjden är den 66 cm. Det kulformade blocket placerar du på eldfatet direkt när du laddat eldkorgen och därefter kan du njuta av den stämningsfulla effekten som uppstår när det brinner i kulan. Notera att det inte finns handtag på den sfäriska formen utan det krävs att du väntar tills locket har svalnat förrän du kan plocka av det.

Tänk på det här innan du köper en eldkorg

En eldkorg är verkligen en väl värd investering eftersom det är ett enkelt sätt att elda utomhus på, som gör att du kan skapa en härlig stämning i trädgården och samtidigt elda på ett säkert sätt. Men det finns trots allt flera säkerhetsaspekter att ta i beaktande inför köpet av en eldkorg. Några av dem listar vi här nedan:

Markplåt

Kom ihåg att alltid kontrollera om det ingår en markplåt i köpet när du införskaffar din eldkorg. Om den ska stå på ett underlag där det finns minsta risk för att det kan fatta eld behöver du en markplåt av något slag. Grus och sten är egentligen det enda material som en eldkorg kan stå på om du inte exempelvis ställer den i en redan befintlig eldstad utomhus. 

Gnistskydd

Ska du ha din eldkorg i trädgården och ämnar använda den när det inte är snö ute är det viktigt att den har ett gnistskydd. Hur skyddet ser ut varierar från produkt till produkt, men det står alltid i produktbeskrivningen om det ingår eller inte. Kom också ihåg att även om du har gnistskydd så kan gnistor sprätta och är det torrt ute behöver du alltid spola av området där du ska använda eldkorgen, innan du kör igång.

Vanliga frågor om eldkorgar

Får man elda i eldkorg?

Ja.

Vilken Eldkorg är bäst?

Landmann Ball of Fire

Var kan jag köpa en eldkorg?

I alla välsorterade trädgårdsbutiker.

Lämna en kommentar

Missa inte dagens deals