Bästa Blomjorden (2024) → BÄST I TEST

Blomjord behövs när du ska plantera om dina växter hemma, men också när det är dags för nysådd. Blomjord är oftast mer näringsrik än den klassiska planteringsjorden och det är definitivt det du ska satsa på när du ska plantera i krukor. 

Det finns många olika typer av blomjord och i det här testet ska vi titta på tre stycken utmärkta jordar som har sina specifika egenskaper. Jordarna passar både för nyplantering utomhus, i balkonglådor och för omplantering av krukväxter hemma.

3 Bästa Blomjordarna

1. Bäst i test – Hasselfors Garden Blomjord med Leca 18 L

Bäst i test-vinnaren för blomjord blev Hasselfors Garden Blomjord med lecakulor. Det här är en särskilt lämplig jord för alla typer av växter som inte ska planteras om varje år som till exempel stora, gröna växter i långtidsbevattnande krukor. Då gör en liten mängd lecakulor att jordmånen att den blir aningen mer luftig och därmed mer lämpad för rötter som inte får ny jord. Här kan rötterna få luft och mer syre.

2. Weibulls Blomjord 18 L

Weibulls blomjord är lämplig för omplantering  och nyplantering av alla typer av växter, blomlådor och krukor, både för inom- och utomhusbruk. Blomjorden innehåller sand, vilket förbättrar jordens struktur och gör den mer väldränerad, vilket i sin tur ger högre tillgång till syre för växten. 

I Weibulls blomjord finns också kalk och mineralgödsel tillsatt, vilket ger ett tillskott av mikronäring som är bra för de flesta typer av växter. Näringen i jorden räcker normalt sett i någon månad. Därefter det bra att då och då fylla på med någon typ av ny näring.

3. Rölunda Blomjord 18 L

Blomjorden från Frölunda har en liten tillsats av sand för att förbättra strukturen. Det här är en jord som är lämplig för omplantering av krukväxter och även för nyplantering av sommarblommor i balkonglådor utomhus. Den finns också i större påsar om du vill använda den för rabatter och större planteringar utomhus. 

Med den här jorden får dina växter ny kraft och energi att växa och den är en perfekt produkt att plantera om blommorna med någon gång i året.

Tänk på det här innan du köper blomjord

Det finns flera typer av blomjord så det är bra att vara säker på vilken typ av blomjord dina växter behöver. Undantaget är till exempel rhododendronbuskar utomhus, kaktusar och orkidéer. Dessa behöver specialjordar och då är det bra att välja lämpliga varianter för detta. 

Naturgödslad jord

De vanligaste, kommersiella blomjordarna är gödslade med ett mineralgödsel som ger mikro- och makronäringsämnen. Men det finns också naturgödslad blomjord och då innehåller jorden oftast hönsgödsel eller tångmjöl. Det här är en jord som kan vara lämplig i trädgårdslandet och alldeles särskilt till tomater som vill ha mycket näring. 

Ekologisk jord

Om ekologiskt är viktigt för dig finns det även ekologisk och kravmärkt blomjord att köpa. 

Jord med sand och lecakulor

Om du redan läst informationen om respektive produkt här i testet vet du nu att det finns blomjord som innehåller olika typer av material förutom själva jorden. Lecakulor är lämpligt att blanda i jord till växter som du inte planterar om varje år, exempelvis större, gröna växter. 

Det ger rötterna mer syre och bibehåller tillväxten på dem. Sand gör att jorden blir mer genomtränglig för växterna att etablera sig och växa i.

Vanliga frågor om blomjord

Kan man så i vanlig blomjord?

Ja.

Vad består blomjord av?

Mull och eventuella tillsatser av andra material.

Vad är skillnaden mellan blomjord och planteringsjord?

Planteringsjord består oftast av torv och är mindre näringsrik.

Kan man odla grönsaker i blomjord?

Det går oftast utmärkt.

Lämna en kommentar

Missa inte dagens deals