Bästa Attefallshuset (2024) → BÄST I TEST

Ett attefallshus kan vara ett praktiskt och trevligt tillskott på tomten, varesig det är på villatomten eller vid sommarstugan. Det finns en mängd varianter att välja mellan och du kan hitta moderna funkishus eller klassiska stugor. Ett attefallshus får inte överstiga 30 kvm och kan vara högst fyra meter till taknocken.

Attefallshus har blivit alltmer populära att lägga till på tomten och kan ha många olika användningsområden. Ett Attefallshus kan exempelvis användas som både gym, bastu eller ateljé. Givetvis är attefallshuset inte minst en jättefin gäststuga för familj och vänner som kommer på besök.

10 Bästa Attefallshusen

1. Bäst i test – Vibostugan Funkis P19901 (Byggnadsarea 29 m²), Grundsats

Vibostugan är ett av de mest etablerade varumärkena för just attefallshus. Den här eleganta modellen i funkisstil på 30 kvadrat levereras komplett med färdiga gavelspetsar och väggmoduler. Underlagspapp till taket, råspont och spånskivor till golvet ingår också. 

Fönstermodulerna kan flyttas runt så att du får placeringen av dem exakt var du vill ha dem.  De funktionella inredningslösningarna i den lilla funkisstugan gör att du kan få plats med allrum, badrum, sovrum och köksdel. Taket har en takfallssida, vilket också gör taket mycket lättskött året runt.

2. Baseco Nyby (Byggnadsarea 25 m²), Stugpaket

Attefallshuset Nyby från Baseco har en öppen en planlösning med ett loft. Loftet gör att golvytan ligger på hela 35 kvm, vilket är något som ger gott om utrymme för att exempelvis bygga in kök och dusch. Stommen är tillverkad i knuttimmer och konstruktionen är gedigen så att den är fungerar utmärkt som gäststuga, sommarstuga eller till och med året runt-bostad. 

Konstruktionens levereras omålad och här har du alltså möjlighet att anpassa huset både invändigt och utvändigt, helt efter tycke och smak.

3. Vibostugan Njuta 25-1 (Byggnadsarea 24.3 m²), Grundsats

Till attefallshuset Njuta medföljer hela monteringssatsen inklusive gavelspetsar och väggmoduler. Underlagspapp, råspont och golvspånskivor ingår också. Som tillbehör kan du bland annat välja ett isoleringspaket och innertakssystem för att göra stugan vinterbonad.  Som tillval kan du också välja vattenavrinning. 

Det här är alltså en smart stuga med många flexibla och intressanta lösningar och köparen kommer att märka att det går att få otroligt mycket att rymmas på 25 kvadrat. Vibostugan är helt svensktillverkad och allt virke till huset kommer också från svenska skogar.

4. Baseco Månäs (Byggnadsarea 25 m²)

Baseco Attefallshus på 25 kvadrat är en stuga som även den är konstruerad av svenskt virke. Stugan har en speciell planlösning som gör att ingången är takförsedd med en liten altan utanför. På insidan av byggnaden finns ett loft, vilket ger en total yta att vistas på, på 35 kvm. 

Stommen är tillverkad i knuttimmer i furu och i köpet ingår fem fönster och spröjs samt golv och dörr. Det är en enkel men mycket trevlig stuga med altan som är perfekt att använda som gäststuga i trädgården, på tomten eller vid sommarhuset.

5. Trähuset Paulina 25 Loft (Byggnadsarea 25 m²)

Attefallshuset Paulina är en mysig liten stuga med ett loft och en bekväm trappa. Under loftet har du extra utrymme för exempelvis kök och sovrum. Det finns också ett mindre utrymme som kan användas som duschtoalett eller förråd. 

Stugan är exceptionellt enkel att sätta upp eftersom bjälklag, takbjälkar, golvbrädor och yttertak är kapade i färdiga och rätta längder. Även loftet levereras i färdiga block som bara är att montera upp, ihop tillsammans med tillhörande ytterpanel.

6. Baseco Hemfjäll (Byggnadsarea 25 m²)

Om en rejäl altan är prioritet för dig vid ett bygge av ett attefallshus kan vi varmt rekommendera Baseco Attefallsstuga Hemfjäll. Har du en naturskön tomt, exempelvis vid vattnet, är det här ett bra alternativ att välja eftersom den härliga altanen och stora, glasade dörrar ger dig en särskilt god närhet till naturen utanför. 

Som alltid när det gäller Basecos attefallshus ingår golv, dörr, fönster, tak, golvspån och stolpar i köpet. Stugan är tillverkad i svenskt virke från Lappland. Det är en rejäl kvalitetsstuga med virke från senvuxna skogar som kommer att hålla i många decennier framöver.

7. Sorselestugan Loftstuga 15 m²

Loftstugan Sorselestugan är på 15 kvadrat men faller inte inom ramen för friggeboden eftersom den istället är byggd på höjden. Därför har den attefallsmått och går alltså ändå utmärkt att bygga utan bygglov. 

Under taket finns det ett loftutrymme för sovplatser och det gör att du får gott om plats i den här söta lilla stugan. Den är perfekt som extra utrymme när släkt och vänner kommer för att hälsa på eller varför inte som ett extra boende till familjens barn när de blir tonåringar. Möjligheterna är otroligt många och stugan kan även vinterbonas om den ska användas året runt.

8. Vibostugan Elegant 25 m² (Byggnadsarea 29 m²)

Vibostugan är ett otroligt elegant hus med fyra stora fönster i ena hörnet av huset. Det här är en perfekt stuga för dig som vill ha en modern arkitektur som ger mycket ljusinsläpp. Fönstrens placering kan byggas på det sätt som passar dig så att du får din egen konstruktion på huset. 

Stugan är komplett där golv, tak och alla byggdetaljer ingår och flexibiliteten på konstruktionen gör att du kan inreda med kök, dusch och allrum precis som du vill ha det.  Väggtjockleken är 151 mm och kan vinterbonas vid behov.

9. Polhus Atterfallshus Adrian (Byggnadsarea 23.61 m²)

Attefallshuset Adrian från Polhus är en liten stuga på strax under 25 kvadrat med plant tak och knuttimring. Det är en mycket modern och elegant stuga med stora fönster med dubbelglas som garanterar vindtäthet och värmeisolering.  

Grundkonstruktionen består av ett större rum och två mindre, vilka kan anpassas precis hur du vill ha det. Om du vill kan du köpa extra fönster som tillval och även bastupaket om du vill inreda hela eller delar av den till bastu. Fasadfärg väljer du själv. Tack vare det enkla och brutna taket är detta väldigt enkelt att lägga, oavsett ditt materialval.

10. Palmako Stuga Hedvig

Stugan Hedvig från Palmako är en gemytlig byggnad ritad som en klassisk stuga. I köpet ingår spröjs för fönster och dörrar, vilket gör att du får det torpliknande utseendet. 

Vad beträffar användningen har den mycket flexibilitet och den fungerar utmärkt som gästhus, båthus eller varför inte som hemmakontor. Det har också de senaste åren blivit populärt att köpa ett attefallshus för att använda som gym och till det fungerar Hedvig utmärkt. 

Det är alltså en flexibel konstruktion som du kan använda i många olika sammanhang. I köpet ingår den kompletta konstruktionen inklusive spröjsade fönster och ytterdörr.

Tänk på det här innan du köper ett attefallshus

Att köpa ett attefallshus är en stor investering för de flesta och kräver både planering och kännedom om vilka produkter som finns på marknaden. Här nedan listar vi tre aspekter som är särskilt viktiga att tänka på när du ska köpa attefallshus. 

Takfall och takyta

Vilken typ av tak du vill ha är viktigt. Det finns modeller med helt platta tak och klassiska stugtak med takfall åt två håll. Om du vill ha ett loft är det bra att komma ihåg att ett tvådelat takfall innebär att det blir trängre uppe på loftet än om du har ett platt tak. Helt platta tak kräver å andra sidan noggrant vinterunderhåll om det är snö där stugan står.

Loft

Att att ha ett loft i attefallshuset kan vara väldigt platsbesparande och en bra lösning i många fall. Loftet kan placeras i en del av stugan där exempelvis underredet då blir ett separat utrymme i form av kök eller badrum.  Men kom ihåg att kontrollera om det ingår i attefallshuset eller inte, för det här kan se olika ut mellan modell och tillverkare. 

Väggtjocklek

Ska du använda attefallshuset året runt bör du kontrollera så att tjockleken i konstruktionen är av sådan art att du kan vinterbona den. Annars måste du lägga till ett extra foder invändigt och då kommer stugan förstås att bli mindre.

Vanliga frågor om attefallshus

Hur mycket kostar det att bygga ett attefallshus?

Mellan ca 200 000-250 000 kr kr i normalfallet.

Vad kostar ett attefallshus i lösvirke?

Ca 10 000 kr per kvadratmeter.

Vad krävs för att bygga ett attefallshus?

Att kommunen meddelas.

Får man bygga attefallshus och friggebod?

Ja.

Måste attefallshus ha toalett?

Nej.

Får man bygga attefallshus utan huvudbyggnad?

Ja, men då som huvudbyggnad med bygglov.

Lämna en kommentar

Missa inte dagens deals