Bästa Altandörren (2024) → BÄST I TEST

Uteplatsen är ett viktigt ställe för de allra flesta villa- och radhusägare. Naturligtvis vill vi därför också ha en funktionell och elegant altandörr som passar in i arkitekturen på ett bra sätt. I det här testet tipsar vi om tio jättefina altandörrar i varierande stilar och utföranden som gör att alla har en möjlighet att hitta en variant som passar just dem.  

En stor del av testets dörrar kommer från dörrtillverkaren Klar och det är av en anledning.  Företaget är nämligen exceptionella på att tillverka högkvalitativa dörrar som dessutom är producerade i Skandinavien. Den Skandinaviska tillverkningsprocessen borgar för mycket hög kvalitet.

10 Bästa Altandörrarna

1. Bäst i test – Klar FD1-4K1V Altan och Balkongdörr Klarglas H (70 x 175 cm)

Kundfavoriten från Klar är en elegant altandörr tillverkad i kvistfritt nordisk trä som tack vare att det är långsamt växande har en en massiv kärna. Det ger hög hållbarhet och stadga. På in- och utsidan är dörren klädd med HDF-panel, vilket är en fiberskiva med mycket hög väderbeständighet. 

Dörren har ett fönster i generös storlek med spröjs i tvålagers klarglas som ger ett härligt ljusinsläpp utan att kompromissa på isolationsförmågan. Handtagen väljer du själv för att få din personliga prägel på dörren och altanen.

2. Klar Softline DTD1K1V Altan och Balkongdörr Klarglas (120 x 175 cm)

Dubbeldörrarna från Klar  är ett annat perfekt alternativ om du vill kunna öppna upp mer mot altanen för att få en enhetligare övergång mellan inne och ute i huset. Dörren är målad med miljövänlig färg och har två stora, generösa fönster i dubbelglas som är transparenta. 

I dörren finns ett trepunktslås och du väljer själv låscylinder och handtag, vilket gör att du kan sätta personlig prägel på dörrarna. Förborrade monteringshål finns i karmen. Dörrparets totalmått med karm är 120 x 175 cm.

3. Klar FD1K + R Altan och Balkongdörr Klarglas H (70 x 175 cm)

Den jättesnygga och moderna dörren Klar FD1K + R Altan och Balkongdörr Klarglas H är en gedigen dörr i isolerat dubbelglas. Dörren är precis som alla andra dörrar från Klar tillverkad i långsamt växande kärnved och låsfodralet passar med låscylindrar från Abloy. Den har en kraftig ram som gör det lätt att montera dörren. 

Dörren är EU-certifierad och följer alltså den kvalitetsstandard som produkter av här slaget måste ha för att få säljas i Europa. Det innebär bland annat att färg och andra material som dörrarna är tillverkade i är giftfria och godkända.

4. Klar FD1K + R Altan och Balkongdörr Klarglas H (70 x 175 cm)

Den snygga och personliga dörren FD1K är en tvådelad sektion med en dörr och en sidopanel som i sin tur är indelade i tre glaspartier. Dörren ger ett modernt och stilfullt intryck och passar alla moderna och äldre hus i funkisstil som behöver nya altandörrar.  

Handtag och låsventil är tillverkat i Danmark och Sverige och det här är helt och hållet en skandinavisk produkt med en stomme av högkvalitativt kärnvirke. För att underblecket ska vara stadigt finns en så kallad packer monterad på undersidan av karmen.

5. Sparvinduer DT0002 Altan och Balkongdörr Klarglas (115 x 172 cm)

En altandörr i klarglas är mångas dröm och den här eleganta altandörren ger ett härligt ljusinsläpp och förhöjer känslan av öppna gränser mellan inne och ute. 

Den som oroar sig för energiåtgången när det gäller glasdörrar behöver inte bekymra sig här, för dörrarna är utrustade med energiglas som är effektivt isolerande. Dörren har faktiskt  ett U-värde som är som lågt som 0,68. 

Det betyder att den har minst lika god isolering och till och med bättre än många välisolerade ytterdörrar. Glas är inbrottsskyddat i sin konstruktion och fönsterbågarna är inte öppningsbara.

6. Klar DTD1K Altan och Balkongdörr Klarglas (120 x 175 cm)

Här har ni en liknande dörr som ovanstående men från varumärket Klar. Det här är också en fönsterdörr två delar: en altandörr i dubbelglas som har något lägre isoleringsförmåga av den anledningen och ett U-värde på 1,15. 

Men i övrigt håller den samma exceptionella kvalitet som alla dörrar från Klar har. Garantitiden för Klar DTD1K Altan och Balkongdörr Klarglas är 10 år, vilket förstås borgar för att det är ett mycket kvalitativt glas.

7. Klar DTD1-6K Altan och Balkongdörr Klarglas (120 x 175 cm)

Här har vi i grunden samma altandörr som ovan men Klar DTD1-6K Altan och Balkongdörr Klarglas har istället spröjsade fönster vilket ger ett elegant intryck och en design som ligger åt det klassiska hållet istället för de minimalistiska funkisfönstren ovan. 

Panelen är slät på både in- och utsida. Yttermaterialet består av HDF-skiva. Runt fönstren finns aluminiumlister som ger ett extra bra skydd och förlänger livslängden på dörrarna genom att stoppa fukt och smuts från att tränga in i fönstren. Dessutom gör aluminiumlisten att spikhålen i konstruktionen  inte syns, vilket som helhet ger ett elegantare intryck.

8. Sparvinduer DT1020 Altan och Balkongdörr Klarglas (115 x 172 cm)

Här har vi ett par riktigt lyxiga altandörrar i modell dubbeldörrar med spröjs som delar in glaset i 10 sektioner. Varje dörr är tillverkat av massiv furu medan glaslisterna och spröjsen är gjorda i aluminium. 

Eftersom dörren är tillverkad i lågenergiglas som är tredubbelt behöver du inte bekymra dig om att energiförlusterna inomhus skulle bli för stora och även om du byter till den här altandörren kommer du att ha samma låga elräkning som innan. Det här helt enkelt en mycket ståtlig pardörr som kommer att se fantastiskt elegant ut på altanen och mot gården.

9. Polardörren Polardörren Altan och Balkongdörr Klarglas S 0502-Y V (90 x 210 cm)

Som säkerligen hörs på namnet står Varumärket Polardörren för dörrar av kvalitet och energieffektivitet och den här glasförsedda dörren med spröjs har ett U-värde på 0,9.  

Polardörren satsar mycket på miljövänlig tillverkning och är i kombination med ett gediget och traditionstyngt hantverkskunnande en fantastiskt bra investering både i kvalitet och miljömässigt. Dessutom får du en snygg och klassisk altandörr som kommer att stå emot hårt väder i många år framöver.

10. Diplomat 12 Altan och Balkongdörr Klarglas H (150 x 210 cm)

Den gedigna dubbeldörren från Diplomat är konstruerad med samma kvalitetskrav som en hållbar ytterdörr. Varje dörrpar har ett stort fönster och du kan välja om du vill ha det spröjsat ospröjsat. 

Det högkvalitativa dubbelglaset har garanti mot kondens mellan isolerglasen, så här vet du att du får en altandörr med kvalitet från första början. Dörren levereras med karm och låskista.

Tänk på det här innan du köper altandörr

Att planera och designa sin altan med altandörr är något av det bästa som finns. Men den stora marknaden kan kännas lätt överväldigande och det kan vara svårt att veta var du ska börja. Här nedan är två väldigt viktiga aspekter att ta i beaktande när du ska installera altandörrar. 

Isolering

Om du gillar stora glasdörrar och vill ha mycket ljusinsläpp för att få den där känslan av att inne och ute hör ihop är det viktigt att du väljer altandörrar med hög isolering och i 3-glas. Annars kommer det att bli dragit inomhus och dessutom synas på elräkningen. Har du mindre fönster i en altandörr kan ett välisolerat dubbelglas vara tillräckligt. 

Stil

Att fundera lite över husets egen stil och vad som passar på altanen kommer att hjälpa dig att trivas med din altandörr bättre i långa loppet. Om du är osäker på vilken altandörr du ska installera kan vi varmt rekommendera att du läser tester som det här och kanske också konsulterar en inredningskunnig person eller en arkitekt.

Vanliga frågor om altandörrar

Vad kostar det att sätta in en altandörr?

Ca 5-25 000 kr.

Vilken altandörr är bäst?

Klar FD1-4K1V Altan och Balkongdörr Klarglas H (70x175cm).

Hur monterar man en altandörr?

Med hjälp av monteringsskruv och kilar.

Lämna en kommentar

Missa inte dagens deals